Každý měsíc nás tento rok čeká alespoň jeden nový hybrid. Víte o všech?

Každý měsíc nás tento rok čeká alespoň jeden nový hybrid. Víte o všech?

Pokud plánujete elektromobil, už víte, že nás jich čeká v příštím roce docela dost. Navíc to nebudou většinou žádná ořezávátka, takový I-PACE nebo Audi Q6 e-tron zvládnou i 500 kilometrů. Teď je ale čas se podívat i na hybridy, kterých bude v novém roce ještě o hodně více, konkrétně by měl minimálně jeden přijít na trh každý měsíc.

Leden

V lednu je vše jasné, na trh přijíždí ohromný a luxusní Lexus LS 500h. Ten nechce být plug-in hybridem a je pyšný pouze na hybridní pohonný systém. Pod dlouhou kapotou najdete 3,5litrový motor V6 a hned dvojici elektromotorů. Kombinovaný výkon činí 354 koní a točivý moment se zastavil na hodnotě 350 Nm. Zrychlení očekávejte během 5,4 sekundy. Zajímavostí je, že i když nelze Lexus externě nabíjet, umí jet čistě na elektřinu i 140 km/h.

Únor

Druhý měsíc patří automobilce Audi, která nám ukáže sportback A7. Možná jde trošičku o podvod, protože všechny motory modelu A7 jsou mild-hybridní. To znamená, že vůz stojí na nové platformě s 48V elektrickým systémem. Elektrický obvod dovolí motoru vypnout třeba i při jízdě na dálnici a snižovat tím spotřebu. Jestli ale dojde na doplnění řady plug-in hybridem se zatím neví.

Březen

Měsíc březen bude plný překvapení. Především se zrodí konkurent únorové Audi A7, Mercedes-Benz CLS. Pro začátek bude nabízet pouze benzinové a dieselové šestiválce, brzy by však mělo přijít na řadu hybridní nebo plug-in hybridní ústrojí, a to i ve verzi AMG.

V podobné situaci je také Volvo s modelem XC40. Ten je zatím k dispozici pouze s jedním dieselem a benzinem. Plug-in hybridní varianta by měla být vrcholnou verzí s 250 koni a dorazit později. Elektromotor se 74 koni bude čerpat energii z 9,6kWh baterie. Dojezd na elektrickou energii bude pravděpodobně kolem 50 kilometrů. Mluví se též o čistě elektrické verzi. Ukázat by se měla také faceliftovaná řada 2 od BMW. Ta ve verzi 225xe kombinuje 1,5litrový tříválec a elektromotor, podobně jako BMW i8.

Duben

Duben patří luxusním SUV. Značka Land Rover na trh dodá plug-in hybridní Range Rover a Range Rover Sport. Motorizace obou vozů se jmenuje P400e a nabízí 404 koní a dojezd na elektřinu v obou variantách 51 kilometrů. Oba aristokraty dostanete s exkluzivním infotainmentem Touch Pro Duo a velkou spoustou výbavy. Obrovský Range Rover začíná na 3 329 557 Kč a o krapet menší Range Rover Sport můžete mít od 2 408 021 Kč.

Přímá konkurence Range Roveru stejný měsíc přijde z Německa. Porsche nasazuje v dubnu svůj Cayenne a nenechává nic náhodě. Automobilka svou SUV chloubu zatím nabízí pouze s benzinovými motory. Brutální plug-in hybridy jsou však na cestě. A na slovo „brutální“ ve spojení s plug-in hybridem si zvykejte. Podobně jako u Panamery se totiž plánuje čtyřlitrový osmiválec v kombinaci s elektromotorem nabízející výkon 680 koní a 850 Nm točivého momentu. Pravděpodobně přijde i „slabší“ 416koňová verze s šestiválcem a 10,8kWh baterií.

Květen

Květen bude opět měsícem prémiové značky, tentokrát s hvězdou ve znaku. Mercedes-Benz plánuje ukázat poprvé svou třídu A, která se poctivě testuje i v Praze. Na prvním oficiálním snímku interiéru možná ne náhodou unikla fotka, kde je vidět na digitálním přístrojovém štítu indikátor nabíjení. I třída A tedy bude plug-in hybrid a podle všeho ujede alespoň 50 kilometrů na jedno nabití.

Červen

V létě přijde nástupce naší oblíbené i8, a to i ve variantě Roadster. BMW zvýšilo u svého hybridního supersportu výkon o 12 koní na celkových 372. Navíc téměř zdvojnásobilo kapacitu baterie a 11,6kWh zásobárna energie vystačí až na 55 kilometrů.

Plug-in hybridním modelem by v tomto měsíci mohl překvapit také Volkswagen. V červnu totiž má přijet na trh Touareg, který sdílí většinu motorizací s Audi Q7. To se ale budeme muset nechat překvapit.

Červenec

V červenci by mělo přijet Audi A6, velmi pravděpodobně využívající mild-hybridní pohon, a možná se setkáme i s plug-in hybridem e-tron. Faceliftu se dočká plug-in hybridní Mercedes-Benz třídy C a překvapit by mohlo i Volvo, které má ukázat konkurenta třídy C v podobě Volva V60. Volvo chce mít všechny své modely elektrifikované, bližší informace však zatím o vozu nemáme.

Srpen

V druhé půlce letních prázdnin přijedou na trh dvě plug-in hybridní novinky. První bude Audi A8 e-tron, které bude v ostatních verzích již na trhu. Druhou novinkou bude facelift Mitsubishi Outlander PHEV. Zde se k nám ovšem opět nedostaly informace, zda se facelift bude týkat jen vzhledu, nebo i pohonného ústrojí.

Září

S příchodem podzimu natrefíme na znovuzrozenou německou značku Borgward. Ta v září přinese crossover BX6 s hybridním pohonem. Vůz dlouhý 4 490 mm a široký 1 870 mm pohání přeplňovaný zážehový čtyřválec o objemu 2,0 litrů, který se stará o přední kola, a zadní kola dostal na starost elektromotor. Celkový výkon se pak bude pohybovat na pěkné hodnotě 272 koní. Uvidíme, jak se bude novému modelu na trhu dařit. Karoserii crossoveru, která převzala tvary kupé, navíc budete moci zapojit do zásuvky.

Říjen

V říjnu se toho moc dít nebude, a proto bude všechna pozornost soustředěna na nové BMW řady 3 s označením G20. Premiéra modelu bavorské značky vychází na tento měsíc a snad se jí dočkáme. Trojková řada by měla nabídnout dokonce dvě verze plug-in hybridu. Ta slabší bude orientována především na spotřebu a ekologii, ta druhá zaútočí na emoce. Sami dobře víme, jak pracuje skvělá 330e, a už se moc těšíme.

Listopad

U BMW můžeme vlastně zůstat, protože by hned měsíc poté měla přijet nová řada X5. Opět se potkáme s plug-in hybridem, který pravděpodobně ponese označení X5 xDrive 45e iPerformance. Stejně jako u plug-in hybridní řady 7 se totiž počítá s malým nárůstem výkonu i kapacity baterie. Druhou premiéru by v listopadu neměl mít nikdo jiný než obr Bentley Bentayga Plug-in hybrid. Stejně jako u Cayennu se dočkáme výkonu 416, možná ale i 680 koníků. Dokonce se již můžete podívat, jak si tento plug-in hybridní mastodont počínal na Nürburgringu.

Prosinec

Na konec roku nám zbyla nová Toyota Auris, která jistě dostane hybridní pohon. Úspěchy Toyoty v hybridním rybníčku jsou známé a staly se pro značku určitou image. Rok 2018 pak zakončí zcela nové Audi Q5 e-tron, které se již čile testuje. Kombinovaný výkon bude okolo 250 koní a na jedno nabití zvládne vůz urazit až 50 kilometrů. Na rozdíl od větší diesel-elektrické Q7 by však měl být elektromotor Q5 zkombinován s benzinovým čtyřválcem.

Celkově nás čeká v oblasti hybridů a plug-in hybridů velmi plodný rok. Na jaký ze všech kousků se těšíte nejvíc? Sám za sebe jsem rozhodně pro novou řadu 3, většina nových modelů BMW se nám totiž v redakci ohromně líbí a aktuální 330e je nejzábavnější plug-in hybrid současnosti (nepočítáme-li McLaren P1 nebo BMW i8).

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze