Změřili jsme, jak rychle se nabíjí Mazda MX-30. Je to pokaždé jiné

1
Změřili jsme, jak rychle se nabíjí Mazda MX-30. Je to pokaždé jiné
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Dostali jsme se na nejvyšší výkon necelých 38 kW
  • Do 60 % stoupá, poté začíná pozvolný pokles
  • Někdy jsme ale zaznamenali úplně jiné křivky výkonu nabíjení

Pravidelně pro vás na fDrive.cz testujeme reálnou rychlost nabíjení různých elektromobilů, abychom v praxi ověřili teoretické hodnoty slibované výrobci a prověřili celou nabíjecí křivku. Nebo i zjistili, jaký je vlastně maximální nabíjecí výkon u aut, kde to výrobce neuvádí, což je případ Mazdy MX-30, kterou jsme měli na dlouhodobý test. Udělali jsme více měření a nestačili se divit. Nabíjecí křivka totiž někdy byla stejná ve dvou měřeních, ale někdy byl průběh nabíjení úplně jiný.

Mazda MX-30 (2020) EV

Rozměry4 395 × 1 795 × 1 570 mm, 1 660 kg
Výkon107 kW
Baterie35,5 kWh, CCS Combo, Mennekes
Dojezd (WLTP)200 km

První údaj, který jsme zjistili, byla celková doba nabíjení z 0 na 100 % poté, co jsme testovali reálný dojezd při rychlosti 90 km. Tehdy se baterie nabila až do plna za hodinu a 7 minut a do auta „nateklo“ 31,327 kWh včetně ztrát při nabíjení, což znamená, že využitelná kapacita v rozmezí 0 až 100 % podle auta je nižší než toto číslo. Reálně lze ale využít víc, protože při jiném testu dojezdu se podařilo ujet ještě 6 kilometrů poté, co auto ukázalo stav 0 %. Během tohoto nabíjení jsme nabíjeli na stanici ABB, která neukazuje výkon, takže jen víme, že průměrný výkon za celé nabíjení byl 26,85 kW.

Druhý pokus jsme tedy udělali na stanici Alpitronic Hypercharger, která ukazuje nejen výkon, ale i proud a napětí. Začátek byl při 1 % a ukazatel teploty baterie byl jen těsně nad ryskou, která značí polovinu. Nepodařilo se nám od automobilky zjistit, jaký rozsah teploty tento ukazatel má, ani kde je ideální teplota, ale jelikož je to přesně polovina mezi modrým koncem dole a červeným nahoře, domníváme se, že v polovině je ideální teplota pro baterii. Venkovní teplota byla 22° C. Nabíjení začalo na výkonu 34 kW, přičemž proud byl okolo 100 A. Zatímco proud se až do cca 60 % držel okolo 100 A, se stoupajícím napětím stoupal i nabíjecí výkon. Právě nad 60 %, kde se výkon přehoupl mírně přes 37 kW, začal proud pozvolna klesat a s ním i výkon.

Z 1 % do Délka nabíjení Nabito kWh Reálný dojezd mimo dálnici
55 % 27 minut 15,9 kWh 112 km
60 % 29 minut 17,4 kWh 122 km
70 % 35 minut 20,5 kWh 142 km
100 % 67 minut 31,3 kWh 204 km

Zajímavé ale bylo, že při dalších nabíjeních jsem zaznamenal jiné hodnoty. Například při dvou nabíjeních od cca 50 % jsem po návratu z obchodu v prvním případě okolo 65 % zaznamenal výkon pouze cca 24 kW, přestože teplota baterie byla před nabíjením přesně na polovině ukazatele a venkovní teplota 19° C. Ve druhém případě byla teplota baterie opět lehce nad poloviční ryskou a venkovní teplota 27° C, vrátil jsem se při cca 85 % a výkon byl 20 kW, přičemž pokračoval vyšší křivkou než v ostatních případech nad 85 %.

Průběh nabíjení Mazdy MX-30 os 0 % do 70 %

Zajímavý je jeden ústřel, kdy jsem začal nabíjet na 70 % a výkon vyskočil na 37,6 kW, což je nejvíce, co jsem u Mazdy MX-30 za celé 4 měsíce viděl. V tu chvíli tam bylo 100 A při samozřejmě vyšším napětí, ale proud poměrně rychle klesl na obvyklou hodnotu. Ale tuto zvláštní křivku jsem kvůli dosaženému maximu také zanesl do grafu. Poslední pokus byl od 9 % do 70 % na Hyperchargeru PRE v centru Stromovka. Tam byla při začátku nejvyšší teplota z těchto pokusů, protože ručička už se blížila k první rysce nad polovinou. Průběh nabíjení ale prakticky kopíroval první pokus, akorát jsem podrobněji zaznamenal začátek poklesu mezi 60 a 70 %.


Nepodařilo se mi vysledovat žádnou souvislost mezi zaznamenanými nabíjecími křivkami, protože při všech pokusech se ukazatel teploty pohyboval v podobném rozmezí a evidentně toto rozmezí na rychlost nabíjení vliv nemělo. Každopádně se potvrdilo, že Mazda MX-30 kvůli pomalejšímu nabíjení není vozem vhodným pro dálniční jízdy. A když už po dálnici jedete, vyplatí se jet maximálně mezi 100 až 110 km/h, protože při vyšší rychlosti už čas, který získáte rychlejší jízdou, ztratíte při nabíjení. Proto v tabulce udávám dojezd mimo dálnici, protože právě město a okresky Mazdě MX-30 sedí nejlépe.

Diskuze ke článku
Josef L
Josef L
Je to škoda, celkem pěkné auto, ale má jen "polovinu baterie". V Německu se dá skoro nová MX-30 s pár tis. km koupit kolem 500 tis.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze