Skvělé vysvědčení pro Jaguar I-PACE. Válí na okruhu, v terénu i na okreskách

Skvělé vysvědčení pro Jaguar I-PACE. Válí na okruhu, v terénu i na okreskách
  • V terénu překoná elektrický Jaguar kdejaké SUV
  • Dojezd činí až 400 km na jedno nabití
  • Nezklame ani na okruhu

Zdá se, že u Jaguaru vyvinuli elektromobil schopný konkurovat americké Tesle. Je praktický, nabízí použitelný dojezd, navíc se nebojí terénu a jako správná kočka ani okruhu a sportovní jízdy. Zaujme už zvenčí. Nemá zaslepenou masku jako většina elektromobilů a nesnaží se vypadat futuristicky. Jaguar je prvním elektromobilem od Jaguaru a Land Roveru. Tyto dvě automobilky mají letité zkušenosti s vozidly do terénu, ale také s těmi sportovními. V Jaguaru I-PACE tyto zkušenosti skloubili a využili.

Vůz používá pneumatické zavěšení, které se ovládá v infotainmentu. V terénu můžete využít soustavu kamer, které kontrolují 360° prostor kolem vozu. V terénu pak můžete využít při přejezdech a stoupáních upraveného točivého momentu elektromotoru, který nahrazuje redukční převodovku. Naopak na dálnici zvládne elektrická kočka s přehledem rychlosti kolem 200 km/h. Nad rychlost 100 km/h pneumatické odpružení automaticky sníží výšku vozidla, aby se zlepšila aerodynamika. Vzhledem k tomu, že v přední části auta není motor, vzniknul zde průhledný otvor v kapotě. Tím proudí vzduch od silnice pod strmým úhlem proti čelnímu sklu a opět tak vylepšuje aerodynamiku.

Každá značka dává elektromobilu svojí identitu. Zatímco Porsche Taycan připomíná Panameru, Ford mluví o elektromobilu, který bude odkazovat na slávu Mustanga. Jaguar I-PACE je takovým offroad závodníkem, má to nejlepší z Jaguarů a Land Roverů. Designér Wayne Burgess říká, že jeho výsledek byl inspirován konceptem supercaru C-X75 z roku 2010, závodním Jaguarem XJ ze šedesátých let, a dokonce i měsíční buginou NASA. Jaguar I-PACE je čistým elektromobilem v segmentu premiových SUV. Zdejší konkurence obzvláště nespí, a tak se zaručeně v následujících letech dočkáme zajímavé konkurence od Audi, Mercedesu nebo BMW.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze