Nabíjíme elektromobil: rychlonabíjecí stanice PRE

Nabíjíme elektromobil: rychlonabíjecí stanice PRE
  • Na rychlonabíjecí stanici PRE najdete standardy CHAdeMO a pomalejší Mennekes
  • BMW i3, Volkswagen e-Golf a další evropská auta nabijete jen přes Mennekes
  • Pro nabíjení nezbytně potřebujete čip PRE

Pro majitele elektromobilů je nabíjení jejich vozidla každodenní rutinou a nejspíše je nic nepřekvapí. Jenže pro běžné smrtelníky, kteří se rozhodnou si elektromobil pouze půjčit, aby si ho osobně vyzkoušeli, to může být procházka, která vede to pekla. Různé druhy nabíjecích standardů a různé čipy pro aktivaci nabíjení – to je jen začátek problémů, které vás mohou potkat.

Proto se dnes společně podíváme na to, jak nabíjet na rychlonabíjecích stanicích PRE. Rychlonabíjecí stanici PRE najdete například v Praze v prodejně IKEA na Černém Mostě. Abyste zde mohli nabíjet, pak budete potřebovat čip. Jak si ho zařídit, to jsme popsali v minulém díle našeho seriálu.

Rychlonabíjecí stanice PRE – nabíjíme elektromobil

Na této nabíjecí stanici najdete dva rychlonabíjecí standardy. Jde o CHAdeMO a Mennekes. Zatímco první standard využívají asijské elektromobily, tedy například Test Nissan Leaf – Tichý měšťan nebo Test Kia Soul EV – Příběh hraček, tak Mennekes je standard, který najdete jak u zmíněných elektromobilů, tak i u BMW i3, Volkswagenu e-Golf a dalších, dokonce i hybridních automobilů. CHAdeMO je rychlonabíjecí standard, který vám automobil nabije z nuly do 80 procent kapacity zhruba za 30 minut. Jeho výkon je 62,5 kW. Naopak nabíjení skrz Mennekes je otázkou 2 až 4 hodin dle typu vozidla. V případě Tesly i více. Chcete-li využít při nabíjení Tesly rychlonabíjecí standard CHAdeMO, pak musíte mít redukci.

Combo, tedy rychlonabíjecí standard, který používá Test BMW i3 – Elektrická městská zábava nebo Test Volkswagen e-Golf – Prosím ticho!, zde nenajdete. Výhodou je, že kabel pro rychlonabíjení skrz CHAdeMO je k dispozici u stanice. Mennekes si však musíte vozit sebou v autě.

Postup pro nabíjení vozidla je poté jednoduchý. Stačí přiložit identifikační čip na černé pole, zasunout nabíjecí konektor do vozidla a zmáčknout tlačítko Start, které je umístěné na nabíjecí stanici. Je dobré si posléze u automobilu ověřit, zda se skutečně nabíjí. Každý vůz nějakou signalizaci má. Nissan Leaf tři diody uprostřed palubní desky a BMW i3 zase LED pásek kolem nabíjecího konektoru. Popřípadě můžete využít aplikaci na vašem chytrém telefonu.

Pokud budete nabíjet skrz Mennekes, tak se nebojte, že by vám kabel někdo ukradl. Na obou koncích je zamknutý a pro jeho odebrání musíte nabíjení ukončit či mít automobil odemknutý. Abyste nabíjení ukončili, pak vezměte čip, přiložte jej k černému poli a stiskněte tlačítko Stop. Následně vytáhnete kabel a můžete vyrazit na cesty.

Pro lepší představu, jak při nabíjení postupovat, se rozhodně podívejte na naše video.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze