Nabíjíme elektromobil: Jak zařídit nabíjecí čip PRE

1
Nabíjíme elektromobil: Jak zařídit nabíjecí čip PRE
  • Co vše je potřeba při zařizovaní nabíjecího čipu PRE pro váš elektromobil?
  • Účtování PRE je paušální, ale platíte i za každou odebranou kilowatthodinu

Na území České republiky můžete využívat také rychlonabíjecí stanice společnosti PRE. Stejně jako u ČEZu , i zde budete pro aktivaci nabíjení potřebovat čip. Jak si jej zařídíte?

Překvapivě je to u PRE úplně jednoduché. Zavoláte na infolinku 734 234 832 a domluvíte si schůzku v Centru služeb PRE v pražské Jungmannově ulici. Následně na setkání sepíšete všechny potřebné dokumenty a obdržíte nabíjecí čip. Ten má podobu malého modrého žetonu, který si můžete připnout třeba na klíče. Vyhraďte si však dostatek času – celou agendu elektromobility má na pobočce na starosti jediný pracovník a sepsání žádosti trvá poměrně dlouho. Pokud půjde o obchodní korporaci, musíte být jednatelem či jinou oprávněnou osobou, například na základě plné moci.

Ihned po obdržení čipu můžete začít nabíjet na nabíjecích stanicích PRE. Momentálně PRE účtuje nízký 30korunový čtvrtletní poplatek za držení čipu. Poté si zaplatíte za každou odebranou kilowatthodinu (2,50 Kč bez DPH, 3,03 Kč s DPH) a také pár haléřů za každou minutu nabíjení (0,20 Kč bez DPH, 0,24 Kč s DPH za každou minutu). To má vést k tomu, abyste na nabíjecích místech neparkovali celý den. Prvních 120 minut je však zdarma.

Podobný systém již ohlásila například také Tesla. Konkurenční ČEZ se zatím drží pouze paušálního poplatku za držení čipu a neplatíte nikdy nic za odebranou elektřinu ani za čas. Od 1.1. 2017 však i ČEZ přistoupil ke zdražení – z původních 150 Kč činí nyní měsíční poplatek trojnásobek. I tak se stále jedná o nejvýhodnější cestu nabíjení v případě, že jezdíte a nabíjíte opravdu hodně. V průběhu tohoto roku však také ČEZ hodlá paušální systém opustit a přiblíží se PRE. V případě, že máte městský elektromobil typu Test BMW i3 – Elektrická městská zábava nebo Test Nissan Leaf – Tichý měšťan, vyjde vás u PRE jedno plné nabití 30kWh baterie zhruba na 75 Kč, díky čemuž ujedete zhruba 200 kilometrů. Je však nutno dodat, že do této částky není započítána doba za překročení 120minutového nabíjení. Vzhledem k tomu, že většina nabíjecích stanic PRE postrádá rychlonabíjecí standard, strávíte u nich většinou déle než dvě hodiny, pokud si tedy chcete elektromobil plně nabít.

Jak konkrétně u nabíjecích stanic nabíjet? To se dozvíte v dalších dílech tohoto seriálu.

Zdroj: premobilita.cz

Diskuze ke článku
Peppa
Kartu PRE jsem měl, než zavedli měsíční poplatek a rozhodně jsem pro ni nejel do Prahy, ale byl mi zaslán poštou.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze