Cena vodíku má za deset let klesnout o 50 procent

5
Cena vodíku má za deset let klesnout o 50 procent
Fotografie: toyota.com
  • Ve své zprávě s touto informací přišlo Vodíkové kolegium světových energetických firem
  • Součástí kolegia je například Toyota, Honda či Nissan
  • Toyota již nyní má své nabídce vodíkový model Mirai

Ceny vodíkového paliva do aut se v příštích deseti letech sníží zhruba o 50 procent. Je to výrazně vyšší pokles, než se dosud očekávalo. Důvodem je předpokládané snížení nákladů díky navyšování objemu výroby. Navíc se očekává zlevnění výrobních zařízení. Ve své zprávě to oznámilo Vodíkové kolegium světových energetických firem. Díky poklesu ceny by se vodík mohl stát konkurenceschopnou alternativou k jiným nízkouhlíkovým palivům, v některých případech dokonce i ke konvenčním palivům.

Toyota Mirai (2020)

Do roku 2025 by toto palivo mohlo dosáhnout konkurenceschopnosti zejména v případě velkých vozidel s dlouhým dojezdem. Horší pozici bude mít při jízdách na krátké vzdálenosti, například u malých aut a autobusů. Mezi členy Vodíkového kolegia patří například automobilky Toyota, Nissan, Honda nebo Hyundai. Právě Toyota vytvořila první sériově vyráběné auto na vodík s názvem Mirai, kterého se celosvětově prodalo už přes 10 tisíc kusů. Letos japonská automobilka přichází s druhou generací tohoto modelu, který má dojezd přes 600 kilometrů a stejně jako jeho předchůdce jezdí zcela bez emisí a vypouští pouze čistou vodní páru.

Budoucnost čistých energií na bázi vodíku je blíže, než si možná myslíme, protože celý průmysl usilovně pracuje na vyřešení klíčových technických problémů. Tato zpráva ukazuje cestu kupředu k navýšení měřítka výroby a dosažení konkurenceschopnosti vodíkového paliva, a tedy i eliminaci uhlíkových emisí, což je urgentně zapotřebí,“ uvedl Benoît Potier, předseda představenstva a generální ředitel Air Liquide a spolupředsedající Vodíkového kolegia.

Kolegium, které vzniklo před třemi roky, spolupracuje s vodíkovými asociacemi na regionální i národní úrovni. Analyzuje aktuální vládní rozhodnutí, předpisy a technologie, a poskytuje strategická doporučení.

Toyota Mirai (první jízdní dojmy)

Technické parametry Toyota Mirai

Kompletní specifikace
Konstrukceliftback, 4 890 × 1 815 × 1 535 mm, 1 850 kg
PohonVodík, hnaná náprava: přední
Výkon113 kW, 154 koní, točivý moment: 335 Nm
Baterie1,6 kWh
Nabíjení
Spotřeba?, dojezd: 500 km
Cena od2 000 000 Kč
Diskuze ke článku
V.EL.
Tak to by cena na km byla asi 1.3kc to vypadá na srovnání všech cen +-, stát u nabíječky nebo ne ? Za stejne prasulky? ELONE !! rychle vydelej a prodej to deutschlandu ..... 😁
P.
V podstatě pokud vodík neudělá nějaký velký boom (boom jako "boom", boom jako takový dokáže udělat snadno a rychle :) ), tak nemá šanci se prosadit. Automobilky i státy investují miliardy do elektromobility a prakticky i kdyby se ukázalo, že je vodík ve všem lepší, tak nemůžou zastavit tak obrovský projekt a úplně obrátit myšlení a tok financí.
svn
Článek o výrobě vodíku Vodík může být vyráběn mnoha způsoby z širokého spektra vstupních zdrojů. V celosvětové produkci vodíku dominuje v současné době výroba z fosilních paliv. Podrobněji viz následující obrázek. Obrázek obsahuje kruhový graf z čeho se vyrábí vodík, kde 4% z elektrické energie, 18% z uhlí, 30% z ropy a 48% ze zemního plynu. VÝROBA: (parní reforming zemního plynu, parciální oxidace ropných frakcí a zplynování uhlí) Využívání takto vyrobeného vodíku může pomoci lokálně snížit produkci některých zdraví poškozujících látek, globálně by však vedlo pouze k méně hospodárnému využívaní primární energie a s tím souvisejícímu nárůstu produkce oxidu uhličitého. Další možností je výroba vodíku z obnovitelných zdrojů. Z nich se vodík získává pomocí elektrolýzy vody, vysokoteplotního rozkladu vody anebo zplyňováním či pyrolýzou biomasy. Pak to tedy za použití elektrické energie stlačíme na 700 kPa (plnicí tlak pro Mirai), přitom vznikne spousta tepla a zchladíme na - xxx °C a na této teplotě budeme udržovat. Ztráty a jen ztráty. A prý ta bomba pod sedačkou bude skoro zadarmo.
Jarda
Výborně, po létech zase stejná novinka, nebo písnička? Nepřipomíná to nápadně vývoj politiky vytápění? Topte naftou, pak elektřinou, plynem, až po tepelná čerpadla (zelená úsporám). Kupte to, aby vám to stát pak mohl pěkně zdražit! Ještě se zavede daň z kyslíku, je potřeba ke každému spalování, že? Kdyby šlo o lidi, ekologii, atd., už dávno by se státy spojily ve vývoji proti ropným šejkům. Ale ono jde jen o peníze! Spotřební daň z litru benzinu je 12,80Kč + 21%DPH z celkové ceny. Kde jinde to stát má? Snad jen na alkoholu a tabáku.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze