To nejzajímavější z roku 2022 pohledem čtenářů fDrive.cz

To nejzajímavější z roku 2022 pohledem čtenářů fDrive.cz
Fotografie: Petr Vojtěch, fDrive.cz

S končícím rokem přichází čas bilancování a ohlédnutí se za téměř uplynulým rokem 2022. Po nejdůležitějších novinkách z pohledu naší redakce se podíváme na nejzajímavější články z vašeho pohledu. Které články byly v roce 2022 nejčtenější?

Už jsme sestavili seznam 10 nejdůležitějších novinek za rok 2022 z pohledu naší redakce a je na čase se na to podívat z vašeho pohledu. V tomto přehledu se tedy podíváme na přehled nejčtenějších článků uplynulého roku. Začneme od 10. místa a budeme postupovat směrem k prvnímu. A nutno dodat, že v některých bodech se pohled vás čtenářů shoduje s pohledem naší redakce.

10. Kolik kilometrů ujede reálně Škoda Enyaq Coupé RS iV po dálnici?

Testy dálničního dojezdu děláme s většinou testovaných elektromobilů a dle výsledků návštěvnosti je vidět, že vás tyto testy zajímají. Tradičně největší čtenost ale mají testy aut domácí výroby, což dokazuje fakt, že tento test letošní novinky se dostal i mezi 10 nejčtenějších článků tohoto roku. A pokud jste ho ještě nečetli, můžete si přečíst, kolik reálně ujede Škoda Enyaq Coupé RS iV po dálnici.

9. Pověstná Babetta je zpět, v elektrické podobě ji uvádí Hecht

Kdo by si nepamatoval legendární Babettu? Moped, tedy kříženec jízdního kola a motocyklu, který se dal předjet na kole. Tedy pokud jste měli třeba „favoritku“. A právě Babetta se vrací, ovšem spalovací motor v ní už nenajdete. Místo něj je tam elektromotor, který má výkon 800 W. Na baterii takto ujede 40 kilometrů a když vám to nestačí, můžete šlápnout do pedálů, jako tomu bylo u původní Babetty.

8. Výrobce elektromobilů čeká změna, většina z nich bude měnit napětí

Není to tak dlouho, co se začaly objevovat elektromobily s 800V architekturou, která umožňuje vyšší nabíjecí výkon, protože u standardní 400V architektury je výkon nabíjení často omezený maximálním proudem stanice. Nejprve to byla dvojice Porsche Taycan / Audi e-tron GT a poté Hyundai Ioniq 5 / Kia EV6. Z ostatních značek na našem trhu zatím žádná s přechodem na vyšší voltáž nepřišla, ale pravděpodobně je to jen otázkou času, protože nejspíše většina automobilek dříve či později na 800 V přejde.

7. Zákaz prodeje spalovacích aut po roce 2035 dostal jednu zásadní výjimku

O zákazu prodeje spalovacích aut po roce 2035 se diskutuje dlouho, ale diskuze probíhala i okolo toho, jestli půjde o striktní zákaz, či zda dostanou výjimku vozy se spalovacími motory na klimaticky neutrální paliva. A tato výjimka nakonec ve finální podobě je, takže o absolutní konec spalovacích motorů zatím jít nemusí. Ale co konkrétně si pod zněním oné výjimky představit, na to si zatím budeme muset počkat, protože reálně taková auta na trhu v tuto chvíli nejsou. Budou to syntetická paliva s neutrální bilancí? Nebo se do této definice vejde i třeba BioCNG? Na to si budeme muset počkat.

6. Nabíjíte s oblibou u Lidlu? Tento majitel Mini Countryman si to příště rozmyslí

Ještě nedávno bylo i v Česku nabíjení u prodejen Lidl zdarma, mnozí elektromobilisté toho využívali a někteří dokonce zneužívali, protože nabíjení, aniž by šli nakupovat. Na nabíjecí stanici ovšem bylo napsané, že je to nabíjení zdarma pouze po dobu nákupu. Nikdo to u nás ale nekontroloval. V zahraničí to ale mnohdy bylo jinak a někteří řidiči na to doplatili. Třeba tento řidič plug-in hybridu Mini Countryman.

5. Nio ohlásilo postupné obsazování Evropy

Kromě Škody Enyaq Coupé RS iV je toto dalším bodem, kde se pohled naší redakce shoduje s nejčtenějšími články. Invaze čínských elektromobilů do Evropy probíhá a je jen otázkou času, kdy jich tu bude jezdit mnohem více. Jednou ze značek, která se o vstup do Evropy pokouší, je Nio. Zatímco většina čínské konkurence ale cílí na levnější elektromobily, u Nia je to naopak. Chce konkurovat evropské prémii. Podaří se mu to?

4. Muskovi ujely nervy

Zatímco my jsme do výběru vybrali článek o vyhození Herberta Diesse z Volkswagenu, jeden ze článků, který jste nejvíce četli, byl ten o Elonu Muskovi. A právě takový, který ukazuje, jak zvláštní postava je Elon Musk. Na jedné straně génius, který stojí za spoustou úspěšných projektů včetně Tesly. Na druhé straně ale jeho vystupování na veřejnosti nebo na Twitteru někdy budí kontroverze. Třeba tento článek o tom, jak Elon Musk setřel testera FSD Beta, který si stěžoval na Twitteru.

3. Policie zastavila autonomní vůz, pak se pobavila celá ulice

Autonomní vozidla se dosud neumějí nechat šacovat policií. Dokonce je jim ukradená i autorita přísně kráčející uniformy. A právě to byl problém, když šli policisté v San Franciscu zkontrolovat „řidiče“, kterému nesvítila správně světla.

2. Elektrokolo od Optibike ujede až 510 km

Druhý nejčtenější článek paradoxně nebyl o elektromobilu, ale elektrokole. A ne ledajakém. Při střední asistenci jezdce kolo Optibike ujede až 510 km na nabití, protože baterie elektrokola má kapacitu 3,26 kWh. Zároveň toto elektrokolo umí jet rychlostí až 58 km/h. Kam se hrabe výše zmíněná Babetta? Ovšem ta je zase mnohem levnější.

1. Ve Vendryni havaroval elektrický autobus

Nejčtenější článek byl překvapivě o nehodě elektrického autobusu. Na Třinecku sjel do příkopu elektrobus Škoda Perun s cestujícími a díky profesionálnímu zásahu hasičů se událost obešla bez obětí na životech. Záchranáři ovšem zdvihají varovný prst – takhle už příště ne.

To byl tedy přehled článků, které nejvíce zaujaly vás. A čeká nás ještě jeden přehled a sice přehled nejsledovanějších videí za uplynulý rok. Která to podle vás budou? Můžete tipovat v komentářích a odpověď se dozvíte v zítřejším článku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze