Nové BMW i5, Nio EL6, Škoda Enyaq Laurin & Klement a další novinky

fNews #226
6
Nové BMW i5, Nio EL6, Škoda Enyaq Laurin & Klement a další novinky
Fotografie: BMW
  • Ukázalo se nové BMW i5 ve dvou verzích i s cenami
  • Čínská automobilka Nio představila druhou generaci vozu ES6 resp. EL6
  • Škoda Enyaq Laurin & Klement a rozšíření nabídky Enyaqu Coupé

Vítejte u 226. dílu fNews, tedy pořadu, ve kterém každý týden shrnujeme nejzajímavější novinky ze světa elektromobility. Tentokrát se podíváme na nové BMW i5, Nio ES6, respektive EL6 druhé generace a novinky u Škody Enyaq. Pokud vás některá informace zaujme více, podrobnosti naleznete v odkazech pod jednotlivými tématy.

fNews #226 – Nové BMW i5, Nio EL6, Škoda Enyaq Laurin & Klement a další novinky

Podcast v audio formě

Začneme u bavorské automobilky, která představila elektrický sedan vyšší střední třídy BMW i5. Vyplnila tak mezeru mezi modely i4 a i7. Na 81kWh baterii ujede až 582 kilometrů a nabíjet pak dokáže výkonem až 205 kW, tedy maximálním výkonem u 400V architektury. Milovníci sportovní jízdy pak mohou sáhnout po verzi M60 xDrive, která se sice nepyšní takovým dojezdem, ale zase nabídne výkon přes 600 koní. Základní zadokolka pak vyjde na 1,75 milionu korun a za M60 si připlatíte téměř 800 tisíc Kč.

Od BMW se přesuneme k čínské automobilce Nio, která představila druhou generaci modelu ES6, který se v Evropě jmenuje EL6. Jde o středně velké SUV a zároveň nejprodávanější model celé značky, proto byla jeho dalšímu vývoji věnována mimořádná pozornost. Zrodil se tak vůz, který v mnohém nastavuje nová měřítka. Má dva elektromotory, jejichž maximální systémový výkon je 490 koní. Dojezd pak je dle zvolené baterie 490, nebo 625 kilometrů podle čínské metodiky. V létě bychom se ale měli dočkat třetí verze s dojezdem až 930 kilometrů podle téže metodiky.

Zakončíme u novinek domácí Škody Enyaq. Těch je hned několik. Tou hlavní je nová verze Enyaq Laurin , která je nejluxusnější verzí Enyaqu a nabízí novou motorizaci 85, resp. 85x. Označení neznamená větší baterii, jak by se mohlo znát, ale pouze jinou baterii a nové efektivnější motory. Ty nabídnou vyšší výkon a zároveň delší dojezd. Kromě toho Škoda Auto začala v Česku nabízet i Enyaq Coupé ve verzích 80 a 80x, takže tuto karosářskou variantu je nyní možné koupit levněji, konkrétně od milionu a 425 tisíc korun. Navíc začala automobilka nabízet na Enyaq i výhodný operativní leasing.

Aby vám neunikla žádná novinka, můžete sledovat fDrive.cz na sociálních sítích Facebook, Twitter a Instagram, případně odebírat náš kanál novinek v aplikaci Telegram.

Partneři fNews - květen 2023