Tesla odstraňuje ultrazvuk, Genesis GV70 míří do Evropy a Hyundai Ioniq 6 v ČR

fNews #195
Tesla odstraňuje ultrazvuk, Genesis GV70 míří do Evropy a Hyundai Ioniq 6 v ČR
Fotografie: Hyundai Motor Czech
  • Tesla ze svých vozů postupně odstraní ultrazvukové senzory
  • Elektromobil Genesis GV70 míří i na evropský trh
  • Hyundai Ioniq 6 se představil v Praze v rámci Designbloku

Vítejte u 195. dílu fNews, tedy pořadu, ve kterém jako každý týden shrneme nejzajímavější novinky z elektromobility. Tentokrát se podíváme na odstranění ultrazvukových senzorů u Tesel, příchod Genesisu GV70 do Evropy a českou premiéru elektromobilu Hyundai Ioniq 6.

fNews #195 – Tesla odstraňuje ultrazvuk, Genesis GV70 míří do Evropy a Hyundai Ioniq 6 v ČR

Podcast v audio formě

Dnes začneme v Kalifornii u Tesly. Ta totiž po nedávném nahrazení radarů kamerami přistoupí k dalšímu kroku směrem ke kamerám. Ze svých vozů odstraní i ultrazvukové senzory. Nejprve z menších Modelů 3 a Y, poté i z větších S a X. Důvodem má být vyšší bezpečnost, ale výhodou je i snížení počtu nedostatkových polovodičů.

Za další novinkou už se přesuneme do Evropy. Sem totiž přijíždí elektrické SUV Genesis GV70. To sdílí platformu E-GMP s vozy Hyundai Ioniq 5 nebo Kia EV6, ale dosahuje mnohem vyššího nabíjecího výkonu, konkrétně 350 kW, což je maximum sítě Ionity. Rychlostí nabíjení tedy deklasuje dosud neporazitelné Porsche Taycan, protože se z 10 na 80 % nabije za 18 minut, což je o 5 minut méně než u Taycanu. Samozřejmostí je pak funkce Vehicle to Load, kterou známe ze zmíněných modelů na této platformě. Jako první dorazil model GV70 do Velké Británie. Přáli byste si ho i na českém trhu? Napište nám do komentářů.

Nakonec se podíváme do Prahy, kde se na Designbloku ukázal Hyundai Ioniq 6 a je to jeho česká premiéra. My jsme si tento vůz prohlédli a v článku i vloženém videu se můžete podívat na naše postřehy a dojmy z prvního osobního setkání. Zároveň byly zveřejněny výsledky oficiálních testů cyklu WLTP, podle kterých má zadokolka s větší baterií dojezd až 614 kilometrů a spotřeba dle WLTP je krásných 13,9 kWh/100 km. Můžete nám v komentářích napsat, jak se vám tato novinka líbí.

Aby vám neunikla žádná novinka, můžete sledovat fDrive.cz na sociálních sítích Facebook, Twitter a Instagram, případně odebírat náš kanál novinek v aplikaci Telegram.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze