Solon SX2, další zajímavý elektromobil, který zabila cena

Elektromobily, které neznáte
2
Solon SX2, další zajímavý elektromobil, který zabila cena
Fotografie: Solon AB
  • Solon SX2 byl švédský pokus o městský vůz
  • Vyrábět se měl v opuštěné továrně Volvo Cars
  • Mecenáši to vzdali v roce 1996, skončil v muzeu

V roce 1988 začal konstruktér Hansi Kobes pracovat na dvoumístném elektromobilu pro městský provoz s dojezdem 50 až 70 kilometrů. Vyvíjel různé verze elektrického pohonu, nakonec pro delší vzdálenost nabízel prodlužovač dojezdu tvořený malým spalovacím motorem a generátorem uloženým zcela vzadu (podobně jako alternativa při uvedení BMW i3). V roce 1992 se elektromobil Solon SX2 (po dalších úpravách zvaný také Solon 2000 coby výhled k přelomu tisíciletí) představil na autosalonu v Ženevě, kde vzbudil pozornost neobvyklým kapkovitým designem, na kterém zapracoval průmyslový designer Ulf Bolumlid (později tvůrce vlastních vozů Ulf). Zástupce firmy v Ženevě na otázky novinářů vyhlásil: „Elektromobil přece nemusí vypadat jako krabice na kolech!“ Ke skupině švédských nadšenců a inženýrů se připojil také Lars-Ake Moureau, šéf švédské pobočky softwarové firmy Autodesk AB, známé coby tvůrce software AutoCAD pro konstruování v oblasti strojírenství a stavebnictví. Zdálo se, že projekt Solon je na dobré cestě.

Hledání konceptu

Podle dostupných informací zkoušel Hansi Kobes několik verzí, přičemž proinvestoval milion švédských korun z vlastní kapsy. V prostorovém rámu svařeném z hliníkových profilů se pod laminátovou karoserií ukrýval jeden (vzadu), nebo dva elektromotory, vzadu v kupoli bylo buď třetí sedadlo, anebo přídavný spalovací motor s generátorem. V identických vozech se zkoušely tři různé poháněcí soustavy. První měla dva stejnosměrné elektromotory po 11 kW s provozním napětím 96 V a řetězovým pohonem zadních kol, druhá střídavé elektromotory Brusa po 12 kW s provozním napětím 144 V a redukčními převodovkami (na každé nápravě po jednom ústrojí) pro pohon všech kol a konečně třetí střídavý elektromotor Siemens o výkonu 17 kW, 144 V s patentovaným systémem řídicí elektroniky na zadní nápravě. Verze Brusa sice vykázala nejlepší vlastnosti, ale byla také nejdražší. Zprvu se počítalo s klasickými olověnými akumulátory. Všechny prototypy vykazovaly svižné zrychlení a největší rychlost kolem 110 km/h.

Verze z prospektu

Na autosalonu v Ženevě rozdávala společnost Solon AB ze švédského Karlstadu dokonce prospekty s technickými údaji, které přinášíme na dalších řádkách. Byl uvedeny elektrický dojezd 50 až 70 km s elektromotorem o výkonu 12 kW (krátkodobě až 36 kW), ve verzi s benzinovým motorem o výkonu 11 kW (16 k) s účinným katalyzátorem a generátorem v roli prodlužovače dojezdu až 600 km. Dobíjení za 7 hodin, ale na 60 % za 2 hodiny, olověný akumulátor s kapacitou 8,6 až 10,8 kWh a hmotností 230 až 300 kg při celkové hmotnosti vozíku jen 750 kg. Rozvor náprav 2 200 mm, rozchod kol 1 620 mm a celkové rozměry 4 100 × 1 760 × 1 350 mm. Největší rychlost v elektrickém režimu 110 km/h, ale v hybridní alternativě pouze 90 km/h. Akumulátory byly uloženy za sedadly a ve středovém tunelu. Zvláštností designu se staly vzhůru výklopné křídlové dveře, u upraveného Solonu 2000 pak výklopné vpřed jako u vozů Lamborghini.

Naděje od Volvo Cars

Už v roce 1992 se zrodila naděje pro Solon, když jehož tvůrci chtěli rozjet sériovou výrobu v Uddevalle. Společnost Volvo Cars plánovala opustit nekonvenční výrobní závod v Uddevalle, kde v roce 1989 zavedla místo výroby na jedné dlouhé lince s minutovými takty individuální montáž na mnoha paralelních pracovištích, kde čas cyklu činil 1,5 až 7 hodin. Projekt zaměřený na zlepšení pohody zaměstnanců ovšem neuspěl z finančních důvodů, navíc odbyt vozů Volvo v té době výrazně klesal. V listopadu 1992 tedy firma vyhlásila, že závody v Uddevalle zavře v roce 1993 a další v Kalmaru (dělal velká Volva 960) v roce 1994, takže soustředí švédskou produkci vozů Volvo do Göteborgu.

Byla to ale opět vysoká cena a značné náklady na přípravu výroby, které švédský elektromobil zabily. Konec projektu „Solon Better by Electric“ přišel v květnu 1996. Dnes je jeden vylepšený elektromobil Solon, už s vyspělejším akumulátorem sodík/chlorid niklu (Na/NiCl2), součástí sbírek Technického muzea ve Stockholmu.

Diskuze ke článku
Michal Ficus
Michal Ficus
Dodnes mám RAV4 EV v pojízdném stavu, s original bateriemi. Podařený kousek z let 1999-2004. Ten nezabila cena, ale jako EV1 politika ropy....
Josef L
Josef L
BEV musí stát v ekonomicky vyspělých zemích zhruba 10 průměrných mezd, aby to dávalo smysl. V ekonomicky nevyspělých zemích, jak je např. ČR by to mělo být max. 15 průměrných mezd. Do té doby to bude jen další hračka pro bohaté.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze