Nové Volvo EX30, rekord Tesly na Nürburgringu a nabíjecí huby u Bageterie Boulevard

fNews #228
Nové Volvo EX30, rekord Tesly na Nürburgringu a nabíjecí huby u Bageterie Boulevard
Fotografie: Volvo Cars
  • Volvo představilo kompaktní elektromobil Volvo EX30
  • Tesla Model S Plaid si vzala zpět rekord na Nürburgringu
  • Škoda Auto a Bageterie Boulevard budou budovat nabíjecí huby

Vítejte u 228. dílu fNews, tedy pořadu, ve kterém každý týden shrnujeme nejzajímavější novinky ze světa elektromobility. Dnes se podíváme na nový elektromobil Volvo EX30, rekord Tesly Model S Plaid na Nürburgringu a další novinky ze sítě nabíjecích stanic. Pokud vás některá informace zaujme více, podrobnosti naleznete v odkazech pod příslušnými odstavci.

fNews #228 – Nové Volvo EX30, rekord Tesly na Nürburgringu a nabíjecí huby u Bageterie Boulevard

Podcast v audio formě

Začneme u nového kompaktního elektromobilu ze Švédska. Automobilka Volvo Cars totiž představila nový crossover Volvo EX30, který je nejmenším elektromobilem této značky. Základní předokolka s LFP baterií láká na zajímavou cenu, v přepočtu pod 900 tisíci korun. Vrcholná verze pak nabízí výkon 315 kW, pohon všech kol a zrychlení na stovku za 3,6 sekundy. Volvo také představilo modernizované verze modelů XC40 Recharge a C40 Recharge, které jsme mohli i krátce vyzkoušet.

Od Volva se přesuneme k Tesle, ale do Německa na Nürburgring. Tesla Model S Plaid tam už rekordní čas pro sériový elektromobil zajela, ale ten byl později překonán vozem Porsche Taycan Turbo S. Nyní se tam Plaid vrátil, ale s paketem na okruh, který zahrnuje mimo jiné i karbon-keramické brzdy. Právě brzdy byly u Plaidu na okruhu nejvíce limitujícím faktorem. Navíc s těmito brzdami Tesla ruší omezovač na 280 km/h a maximální rychlost tím stoupne na 322 km/h. Mise se podařila a Tesla na legendární Severní smyčce pokořila Porsche o neuvěřitelných 8 sekund.

Zakončíme tradičně u novinek v síti nabíjecích stanic. Domácí automobilka Škoda Auto uzavřela memorandum o budování ultrarychlých nabíjecích hubů se sítí rychlého občerstvení Bageterie Boulevard. Základní kámen prvního z těchto hubů byl položen v Plané u Českých Budějovic a my jsme byli u toho. Kromě restaurace Bageterie Boulevard tam bude i Škoda eMobility Experience centrum, kde návštěvníci dostanou informace o elektromobilitě. Bude tu také k dispozici 14 nabíjecích bodů, z nichž 8 bude od Ionity s nabíjecím výkonem až 350 kW.

Aby vám neunikla žádná novinka, můžete sledovat fDrive.cz na sociálních sítích Facebook, Twitter a Instagram, případně odebírat náš kanál novinek v aplikaci Telegram. A samozřejmě nás sledovat i na YouTube, aby vám neunikla další zajímavá videa, například testy elektromobilů, nebo příští díl fNews. Na našem YouTube kanálu naleznete například první pohled na Enyaq Laurin nebo test Audi Q8 e-tron.

Partneři fNews - květen 2023

Volkswagen ID.5 GTX – test dojezdu

Byli jsme na historicky prvním srazu majitelů Audi e-tron – reportáž

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze