Google a Volvo EX30. Jak to funguje v praxi?
test

Google a Volvo EX30. Jak to funguje v praxi?

Test infotainmentu + video

Volvo EX30 je i přes malé rozměry velkým tématem v oblasti elektromobility. Nejen v Česku, ale i v celé Evropě se pyšní vysokými prodeji a přináší spoustu novinek. Nejmenší Volvo, které je nabízeno už jen s čistě elektrickým pohonem, přichází s příznivou cenou, líbivým designem, povedeným interiérem nebo velmi slušnou výbavou. Pro Volvo přináší také jednu velkou premiéru, a to je infotainment. A na ten se dnes zaměříme.

Malé Volvo EX30 přináší velké změny. Vůbec poprvé se můžeme u Volva setkat se zbrusu novým systémem, postaveným kompletně na Google Android Automotive, a to včetně Google služeb. Vertikálně orientovaný displej je zároveň tím jediným, auto totiž postrádá head-up displej i klasický displej před řidičem. Nejen systém, ale i další řídicí jednotky v autě jsou kompletně aktualizovatelné vzduchem a uživatelé se zhruba každý měsíc dočkávají nových funkcí i vylepšení. My jsme celý systém velmi podrobně prozkoumali v následujícím videu, hlavní poznatky pak shrnujeme i textově níže.

Jaký je Google na palubě Volva EX30?

Systém Google Android Automotive proniká stále více do infotainmentů. Jsou zde však základní rozdíly a rozlišujeme dvě hlavní kategorie implementace tohoto systému. Tou první, kterou používá Volvo, ale například také Renault nebo Polestar, je Android Automotive, včetně Google služeb. V takovém případě musí automobilka splňovat určité předpoklady a například standardizovanou logiku ovládání, zároveň zde najdeme například oblíbené Google Mapy, hlasového Google Asistenta nebo obchod Play s možností stahovat další aplikace nejen od Googlu. Druhou kategorií jsou pak systémy sice běžící na Google Android Automotive, ale bez Google služeb, kdy automobilky využívají pouze Android jádro a framework, ale design systému je kompletně vlastní, používají vlastní navigaci, obchod s aplikacemi nebo hlasový asistent. Příkladem takové implementace je nové Audi MMI, které najdeme například v Q6 e-tron.

Rychlý, přehledný, povedený

Systém ve Volvu musím rovnou velmi pochválit. Zejména v dané cenové kategorii je to v současnosti snad to nejlepší, co v autě můžete mít. Má přehledné, designově uhlazené a hezké rozhraní, je velmi rychlý a nabízí špičkové funkce. EX30 nemá displej před řidičem a rovnou mohu říci, že to nevadí. Ano, je to kompromis a zejména head-up displej bych zde rád viděl, ale dá se na to velmi rychle zvyknout a po pár dnech absenci displeje před řidičem ani nevnímáte. Kvůli jeho absenci je pak jediný 12,3" displej rozdělen na dvě části. Ta horní je čistě indikační, nelze ji ovládat dotykem a nahrazuje vlastně displej před řidičem. Naleznete zde samozřejmě ukazatel rychlosti, limitů a upozorňující kontrolky.

Dolní část pak zase slouží pro lištu ovládání, kam se dokonce přestěhovala z fyzického světa i tlačítka pro otevření schránky pro dokumenty nebo aktivaci výstražných světel. Ale nebojte, druhé jmenované má i svoji fyzickou obdobu na stropním panelu a i kdyby se displej rozbil, stále budete mít možnost výstražná světla zapnout. Zatímco mě taková simplifikace vůbec nevadí, věřím, že mnoha lidem bude nejdříve kompletně dotykové ovládání cizí. Nicméně na vše si lze zvyknout, i díky zjednodušení vypadá interiér čistě a podařilo se udržet nízkou cenu.

Špičkové provázání s Googlem, ale i bugy

EX30 je vpravdě moderní auto a zapne se samo hned po nasednutí. Infotainment naskočí bleskově a ihned je velmi rychlý a nesetkáváme se zde s načítáním nebo zasekaným prostředím na startu, což je obecný problém u aut v rámci této cenové třídy. Stejně tak on-line funkce jsou přístupné okamžitě. Skvělé je provázání s Google službami. Pokud si před nasednutím do auta hledáte cíl na telefonu v Google Mapách, není potřeba si ho do auta nijak posílat. Google Mapy v autě, do kterých jste přihlášeni stejným Google účtem, vám cíl automaticky nabídnou. Stejně tak Google Asistent vás už dobře zná z telefonu a dalších zařízení, může tak být užitečnější než nepropojené „hloupé“ asistenty v jiných infotainmentech.

Vše ale není ideální, i tento systém by chtěl doladit. V nejnovější verzi 1.3 se setkávám například se zhruba 5vteřinovým načítáním menu připojení v nastavení, v průběhu testu se mi během dvou týdnů stalo třikrát, že i přestože auto hlásilo aktivní datové připojení, nenačítalo žádná data z internetu a bylo potřeba infotainment restartovat. Tyto neduhy ale jistě vyřeší novější softwarové updaty, přičemž EX30 je dostává zhruba každý měsíc. Ostatně nyní už je v autech verze 1.4, kterou otestujeme v průběhu července.

V noci se infotainment může přepnout do tmavého zobrazení

Zároveň se k některým základním údajům dostanete až po několika tapnutích. Například auto nikde neukazuje aktuální či průměrnou spotřebu. Abyste se k ní dostali, musíte třikrát ťuknout v různých menu. Zde by bylo mnohem lepší, kdyby Volvo umožnilo například některé údaje formou widgetů zobrazit na horní části obrazovky.

Volvo EX30 Single Motor

Rozměry4 233 × 1 836 × 1 555 mm, 1 840 kg
Výkon200 kW
Baterie51 kWh, CCS Combo, Mennekes
Dojezd337 km (WLTP)

Také si nelze nevšimnout, že některé části infotainmentu jsou místo v češtině stále v angličtině, což doufám, že se zlepší s budoucími aktualizacemi.

 Google Mapy na jedničku, ale Asistent neumí česky

Velkou devizou systému od Googlu jsou vestavěné Google Mapy v podobě, jakou známe třeba z tabletů. Vyhledávání je bleskurychlé, počítání trasy rovněž. Nechybí spolehlivé plánování elektrických tras včetně vložení nabíjecích zastávek a indikace, s kolika procenty dorazíte. Navigace počítá i s převýšením, díky hlasovému ovládání a obrovské databázi POI Googlu je pak vyhledávání na trase prvotřídní. Navíc si není potřeba posílat cíle z telefonu do auta – stačí si v Google Mapách na telefonu cíl vyhledat a auto vám jej po nasednutí automaticky nabídne. Tomu říkám propojení!

Volvo EX30

Nechybí ani pokročilý Google Asistent, který ale bohužel neumí česky, takže hlasové zadávání českých adres nebo jmen v telefonním seznamu je prakticky nemožné.

Obchod Play s desítkami aplikací i her

V obchodě Play si můžete spustit a stáhnout spoustu dalších aplikací, i když jich zde není tolik jako v telefonu. Celkově je zde k dispozici asi 30 až 40 aplikací. Pro nabíjení a parkování jsou zde čtyři další, které si můžete stáhnout. Pro streamování je k dispozici zhruba 20 aplikací, možná i méně. Výběr aplikací je velmi pečlivý a Google striktně hlídá, co do auta pustí. Aplikace musí splňovat přísné parametry a být určeny přímo pro auta.

Obchod Google Play

Najdete zde samozřejmě i aplikace Googlu, jako je YouTube. Když si například spustíte YouTube, aplikace si pamatuje, kde jste skončili, což je velmi praktické. Během jízdy však na YouTube koukat nemůžete, obraz i zvuk se vypnou. Spotify je zde integrované, takže můžete poslouchat hudbu stejně jako na telefonu. Plugshare pro nabíječky je také k dispozici, i když aplikace není úplně dobře odladěná a občas nereaguje.

Dalšími aplikacemi jsou FM rádio, Home Assistant pro ovládání chytré domácnosti, Prime Video a Vivaldi browser, který je jediným prohlížečem, který si můžete stáhnout. Je rychlý a plynulý, pokud ho používáte i na telefonu, můžete synchronizovat historii a záložky.

Nechybí Spotify, krb nebo hry

Mezi další aplikace patří Audible, Gamesnet a Car Fireplace, který přináší krb ve stylu Tesly, a tím také určitou romantiku do auta. Pro zábavu je zde několik her, například BB Racing, kterou můžete hrát třeba při čekání na světlech. Digitální uživatelská příručka je také k dispozici a je velmi dobře zpracovaná.

Zmíním ještě 360stupňovou kameru, která funguje velmi dobře. Máte zde orlí oko, parkovacího asistenta a možnost volby kamer na stranu, dozadu i dopředu. 3D pohled je také k dispozici, i když není tak detailní jako u některých dražších aut.

Parkovací asistent

Celkově je dobře, že Volvo zvolilo tento směr a integrovalo Google do svého systému. I když jsou zde některé nedostatky, věřím, že se to bude postupně zlepšovat díky over-the-air aktualizacím které ostatně Volvo poctivě přináší. Výsledkem je jeden z nejlepších infotainmentů vůbec a pokud si uvědomíme, že je nasazen v autě s cenou pod 900 tisíc korun včetně DPH, nebál bych se ho v této třídě označit za ten úplně nejlepší.

Foto: Martin Pultzner, fdrive.cz

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze