Na úspěch EX30 jsme hrdí, říká Martin Mazari z Volva

Rozhovor + video
4
Na úspěch EX30 jsme hrdí, říká Martin Mazari z Volva
Fotografie: Petr Vojtěch, fDrive.cz
  • Prodeje Volva EX30 překonaly očekávání
  • Příznivou cenu se podaří udržet i pro další modelový rok
  • Vlajkové Volvo EX90 dorazí k zákazníkům v Česku na podzim

Na fDrive.cz jsme ve Future Castu special vyzpovídali Martina Mazariho, klíčového člověka z českého Volva, který má na starosti produkt, školení a cenotvorbu. A (nejen) o nových Volvech ví úplně vše.

Budeme se bavit o novém Volvu EX30, které je doslova revolucí pro značku Volvo, zároveň se dotkneme také budoucnosti v podobě EX90. A zahrneme do rozhovoru také vaše dotazy ze sociálních sítí a diskuzí.

Volvo EX30 je pro nás úspěchem. Cenu pro příští modelový rok zachováme, říká Martin Mazari

Martin Pultzner: Kolik máte teď objednávek, jak je velký zájem o EX30 v Česku?

Martin Mazari: V tuto chvíli už se pohybujeme kolem 580 objednávek, takže nám auto dělá opravdu obrovskou radost. Zdá se, že jsme našli díru v segmentu B-SUV a toto kompaktní elektrické auto prostě má pro lidi smysl. Zároveň výrazně překonalo naše očekávání. Ostatně při uvedení na český trh jsme prezentovali, že očekáváme zhruba 500 – 600 prodaných aut za celý rok 2024. A my jsme už toto číslo překonali, a to jsme na úplném začátku dodávek.

Volvo EX30

Překvapila nás také skladba objednávek. U EX30 totiž také dochází k tomu, že stejně jako u velkých modelů Volvo lidé volí nejvyšší motorizace a výbavu. Nejvyšší počet objednávek je tedy na verzi Twin Motor Performance a nejvyšší výbavu Ultra.

Nyní jsme již uvedli nový modelový rok 2025, který se ale liší jen v možnostech kombinace výbavy a interiérů a na zádi je také nově označení verze, které předtím chybělo. Dobrou zprávou také je, že po měsících složitého vyjednávání se nám podařilo udržet velmi atraktivní cenu, která bude nastavená tak, jak je nyní, až do jara příštího roku.

Pokud tedy máte teď prodaných necelých 600 aut, jaká je vaše ambice na letošek?

Ambice je kolem tisíce aut, realisticky si myslím, že se k 800 autům můžeme přiblížit. Nicméně závisí to i na kapacitě továrny, protože ten zájem je v celé Evropě velmi vysoký.

Mně přijde i zajímavé, že máte 600 objednávek a že to proběhlo ještě před tím, než se spustily dotace pro firmy na elektromobily. Pozorujete v této době v dealerské síti zvýšený zájem o EX30 vzhledem k dotacím?

Ano, ten zvýšený zájem pozorujeme.

Zvídavý dotaz. Já jsem teď měl možnost testovat EX30 ve žluté barvě. Kolik zákazníků si tuto barvu ve velmi konzervativním Česku zvolilo?

Samozřejmě převládá moderní šedá, bílá, obecně klasické odstíny, ale i v Česku je překvapivě dost odvážných zákazníků, který tu takzvanou mechovou zvolili. A jak jsem slyšel, byla ta volba vždy velmi rychlá a spontánní a přicházeli vlastně na showroom s tím, že už bylo de facto předem rozhodnuto,

Vy jste zmiňovali, že EX30 by vám měla přinést zcela nové zákazníky. Naplnilo se to? Jsou zákazníky lidé, kteří předtím třeba Volvo neměli? Jou to mladší lidé? Anebo je ten trend takový, že to jsou lidé, kteří už Volvo například mají a přikupují si EX30 jako druhé auto do rodiny?

Ještě nemáme úplně ucelená data, takže teď mohu spíše usuzovat z informací od některých autorizovaných partnerů. A většinou to bylo o tom, že lidé, kteří se na EX30 přišli na showroom podívat, hledali druhý vůz do rodiny a už často měli doma instalované solární panely, bateriové úložiště a měli přebytky, které chtěli smysluplně uložit například do vozidla jako EX30.

Takže ano, je tam velmi mnoho zákazníků, kteří původně s Volvem neměli nic společného, ale potkal jsem také mnoho zákazníků Volva, kteří EX30 pořizují přesně jako druhé Volvo do rodiny. Poměry a počty ale zatím neznám. Pamatuju si ale, a nadchlo mě to, že jeden zákazník chtěl EX30 jako první pořádné auto pro dceru, která vystudovala vysokou školu a chtěli jí toto malé elektrické Volvo dopřát.

Volvo EX30

Jak vypadají dodávky zákazníkům? Kolik jste již dodali aut?

Dodávky začínají, první desítky vozů už byly dodány i českým zákazníkům a nevidím zatím žádný zádrhel. Jen o něco později najíždí základní motorizace s menší baterií.

Bavili jsme se o vysokých prodejních číslech v Česku. Jak to vypadá v Evropě?

Silný zájem evidujeme všude, zejména ve Skandinávii, kde je Volvo tradičně velmi silné, evidují velký úspěch, ale vidíme to i v jiných zemích, které jsou na tom podobně jako Česko.

Vy jste zmiňoval na tiskové konferenci, že vzhledem k velkému zájmu vypadá, že by se EX30 mohla začít vyrábět také v Belgii. Je to tak? A kdyby to k tomu mohlo dojít?

Ano, je oficiálně potvrzeno, EX30 se začne vyrábět v belgickém Gentu, kde je vyráběna modelová řada EX40 a součástí závodu je také vlastní linka na výrobu a kompletaci baterií. To samozřejmě všechno má vliv na emisní stopu auta, která se lokální výrobou výrazně sníží.

Výroba se spustí v roce 2025, zřejmě s novým modelovým rokem, tedy zhruba na jaře 2025.

Pojďme k technice EX-30. Hodně lidí řeší, do jaké míry je to auto čínské (z koncernu Geely, kam Volvo patří) a do jaké míry je švédské. Kdybyste to měl zjednodušit, kde končí Čína a začíná Evropa?

Platforma samotná vznikala ve vzájemné kooperaci švédských a čínských inženýrů, dokonce na to vzniklo speciální pracoviště v Göteborgu.

Stejně to proběhlo i u EX40, protože asi víte, že shodnou platformu používá i Link&Co a je samozřejmě k dispozici i pro mateřskou základnu, tedy pro mateřský koncern Geely.

Platformu, kterou používá EX30, pak využívají i další koncernové značky, například Polestar, Zeekr a najdeme ji i ve Smartu.

Sdílení nákladů na vývoj má samozřejmě velký vliv na příznivou cenu. Na druhou stanu, toto je naprosto plnokrevné Volvo se vším všudy, zejména počínaje bezpečností a zmínit mohu i nové komunikační rozhraní a konektivitu, která je na palubě. To vše je naprosto všechno v režii Volva a našeho vývoje.

A například podpora řidiče ADAS, která je na palubě, má bezpečnostní funkce, které ani ostatní modely zatím ještě nemají, a to přesto, že jde o nejlevnější a nejmenší Volvo. Příkladem je cross-traffic alert, kdy auto umí i samočinně při couvání zabrzdit. A Volvo EX90 má to samé i směrem dopředu. Anebo úplně nově indikace otevřených dveří, protože systém monitorování mrtvého úhlu vidí dokonce až 70 metrů za auto a dokáže velmi dobře spočítat, jak to riziko narůstá a podle toho stupňování indikovat, abyste dveře neotevřel, protože to pak bývají velmi ošklivé nehody, kdy například otevřete dveře projíždějícímu kolu do cesty a podobně.

Volvo EX30 je v nejvyšší verzi s výkonem 300 kW opravdu velmi mrštná raketa. Jak k tomuto myšlenkovému procesu došlo, že jste se rozhodli udělat až takto výkonné auto. Není to pro tento typ auta vlastně až moc?

Určitě byl záměr se odlišit, ale my říkáme interně, že to je další bezpečnostní funkce Volva. Pokud například jedu do táhlého kopce a mám před sebou dva kamiony, tak je ten okamžitý vysoký výkon užitečný a předjíždění je pak bezpečnější.

Nechystají se nějaké méně výkonné anebo úspornější verze?

Nevím o tom, že by to vznikalo, ale vím, že nějaká diskuze se vede, protože existují daňové systémy nebo omezení, které pak už handicapují takhle vysoký výkon v určitých zemích. V Česku určitě o něčem takovém neuvažujeme.

S tím výkonem souvisí také spotřeba, která je u EX30 docela vysoká. Budete s tímto ještě něco dělat?

Pomocí over-the-air updatu se do verze 1.2 dostalo poměrně citelné snížení spotřeby oproti prvním verzím. Pokud budu vycházet i z mé zkušenosti s řadou 40, kde jsme se po SW i HW změnách dostali na zefektivnění o 26 %, tak i u EX30 prostor vidím. Novým updatem lze například přepínat mezi indikátorem dojezdu ukazujícím normovaný dojezd nebo reálný dojezd na základě mnoha parametrů.

Zákazník tak přesně ví, kam dojede a včas dostává k dispozici informaci, kde pak je potřeba ten vůz dobít a co je mu k dispozici, aby toho byl schopen, a to díky skvělým Google Mapám.

EX30 jako první používá zcela novou platformu a systém Google Android Automotive. Co lze všechno vlastně prostřednictvím over-the-ear updatu aktualizovat?

Obrovský rozsah věcí, ale já začnu takhle. Google Android Automotive má už řada 40. Byl vlastně představený oficiálně spolu s XC40 jako prvním elektrickým modelem Volvo.

Nicméně EX90 a EX30 na tomto základě už má k dispozici náš vlastní operační systém, který se jmenuje i Volvo Cars OS. To je ten zásadní rozdíl a v tom je skutečně EX30 první. A co se aktualizací týče, lze aktualizovat skutečně řadu věcí. Od designu menu až po řídící jednotky motorů či baterií. Zároveň velmi pečlivě u Volva nasloucháme zákazníkům.

Například u modelu XC90 jsme na základě zpětné vazby po zhruba 100 000 dodaných autech zcela předesignovali prostředí centrálního displeje.

Do jaké míry vy jste Googlem omezení v tom, jak ten systém může vypadat. Protože máme dva typy Android Automotive. Android Automotiv s Google službami, který máte vy, kde jsou Google Mapy, Google Play Store, Google Asistent a podobně – tento typ kromě vás používá i třeba Renault.

A potom je druhý typ Android Automotive bez Google služeb, na kterém si automobilky staví svoje prostředí, například Audi, a tam si můžou automobilky dělat co vlastně chtějí. Jak moc vás Google omezuje v tom, jak je ta logika menu udělaná, co lze přesunout a podobně?

Nevidím do kontraktu, jak je uzavřený mezi Googlem a Volvo Cars samozřejmě, ale budu-li usuzovat z toho, co vidím fyzicky v autech, tak nás neomezují.

Hodně kontroverzním krokem u EX30 bylo odstranění displeje před řidičem, kde není ani head-up displej. To je koncept, který je v automotive velmi vzácný, jenom jedna jiná značka se do toho pustila. Jak to zákazníci a potenciální zákazníci vlastně vnímají.

Já jsem vám slíbil nějakou exkluzivitu, tak zde je. Není nikdo povolanější než naši autorizovaní partneři, kteří přesně tento feedback sbírají od zákazníků. Mám data od 55 kolegů, kteří jsou se zákazníky v úzkém kontaktu. A pouze jeden z nich mi napsal, že to on nebo jeho zákazníci vnímají jako problém. Většina má zpětnou vazbu v tom smyslu, že se na to po čas dá zvyknout a poté menší skupina odpověděla, že to není problém vůbec.

Proto všem doporučuji si EX30 vyzkoušet a mít vlastní zkušenost s displejem.

Volvo EX30

EX30 má i odemykání telefonem, což ale zatím nefunguje a vlastně přímo na stránkách říkáte, že to závisí na hardwaru a softwaru telefonů a aktualizaci telefonů. Co to konkrétně znamená? Kdy se toho můžeme dočkat?

To je právě ten důvod, proč k vozům u výbav Plus a Ultra kromě NFC karty dáváme také přívěsek Volvo. Ten funguje stejně, jako když v telefonu máte nainstalovaný digitální klíč. Pokud se k autu přiblížíte na deset metrů, pozná vás, vše nastaví a v autě už rovnou startujete s vaším profilem a vše máte připravené.

My očekáváme, že na Android i iOS se to formou updatu dostane letos na jaře, je to skutečně za rohem.

Proč je vlastně pro EX30 potřeba speciální aplikace, jiná než klasická Volvo aplikace?

Je to z důvodu, že u EX30 i u EX90 probíhá nový typ onboarding procesu, součástí aplikace je i informování zákazníka o stavu výroby a dopravy auta a zároveň si dopředu může v aplikaci připravit některá nastavení, která se po převzetí vozu automaticky načtou, například internet na palubě, propojení s Google účtem a další aspekty. To jsou všechno novinky, kvůli kterým vznikla jiná aplikace.

Nyní pohled do budoucnosti. Nedávno jsme se dočkali konceptu EX30 cross-country. Je to koncept, který se přetaví do skutečnosti?

Koncepty jsou od toho, aby se materializovaly do reálných provedení. Je to tedy něco, na co se určitě můžete těšit. I když ta podoba, kterou jste viděli, byl koncepční vůz, byl velmi blízký realitě. A do konce roku se určitě můžete těšit na oficiální novinky v tomto směru.

Co je ale blíže, tak je EX90, která se již představila v Česku a brzy se dostane k zákazníkům. Jak vnímáte tuto novou vlajkovou loď?

Je to tak, od 12. dubna probíhá roadshow po České republice a bude fyzicky možnost celý den se zastavit za svým preferovaným autorizovaným prodejcem a fyzicky si vůz prohlédnout.

TIP: chcete vidět Volvo EX90 naživo? Přihlašte se na roadshow zde

Jaký pozorujete sentiment u EX90? Je tam také zájem třeba mezi lidmi, co mají teď současnou XC90? Je zájem podobný jako u EX30, kde jste sám zmiňoval, že byl enormní?

Určitě je to jiné. Není to ta EX30, to je fenomén svým způsobem. EX90 už je velmi specifický segment. Ano, o EX90 projevují zájem hlavně majitelé současné XC90, ale hodně je to o tom, že čekají na fyzický kontakt. V tomto segmentu je to o osobní zkušenosti, vyzkoušení a pečlivém rozhodnutí.

Naší ambicí je ne, aby byl jenom nejbezpečnější ze všech vozů Volvo, co jsme kdy vyrobili, ale snažíme se to i posunout ještě dál, aby to byl vůbec jeden z nejbezpečnějších vozů vůbec.

Kdy se můžeme dočkat uvedení na český trh a prvních dodávek zákazníkům v Česku?

Výroba v USA nabíhá právě v těchto dnech a během tohoto roku, po letních prázdninách, bychom měli vidět první vozy i u nás v České republice.

Diskuze ke článku
Josef L
Josef L
Úspěch je založen na 80letém jménu a ceně. Švédská Volva byla dost drahá, pověstná bezpečností a čínská Volva už přece jen mají přijatelnější cenovou politiku i díky výrobě EX30 v Číně. Samozřejmě model EX90 je už jiná cenovka, prakticky 3x více než EX30, což odpovídá 90/30 = 3 :)

Číňan se snaží opravdu důkladně prodat "evropské" auto a aby v autech byly švédské indicie a v reklamách jen zásadně běloch/běloška. Stačilo by auto nazvat Beijing a bylo by po velkých prodejích :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze