Elektromobily, které neznáte: SEAT IBE

Elektromobily, které neznáte: SEAT IBE
  • SEAT IBE byl elektrickým konceptem, který se světu ukázal v roce 2010
  • Výkon 102 koní si musel poradit s rovnou jednou tunou hmotnosti
  • Interiér měl rozložení sedadel 2+2 a dojezd byl 130 kilometrů

Dnes se v našem seriálu podíváme na elektromobil, který světlo světa spatřil poměrně nedávno, avšak do sériové fáze se nikdy nedostal. Jenže doba se mění a elektromobilů stále přibývá, takže je zde pravděpodobnost, že ho SEAT reinkarnuje a ve změněné podobě představí i jako sériový vůz.

Psal se rok 2010, kdy na ženevském autosalonu na stánku automobilky SEAT byl k vidění koncept SEAT IBE, který se o pár měsíců později ukázal i v Paříži. O pohon se už tehdy měla starat elektřina. Uvést do pohybuje měla auto o hmotnosti přesně jedné tuny. Výkon 102 koní byl tedy dostačující. Dojezd by i pár let zpět nebyl špatný, 120 kilometrů by spoustě lidem stačilo i dnes.

A také že původní myšlenka byla taková, že IBE má brázdit právě silnici ve městech. Interiér nabízel uspořádání 2+2 a rozměry jsou 3 830 mm na délku, 1 770 mm na šířku a jen 1 230 mm na výšku. A jak tehdy tento koncept okomentoval předseda SEATu James Muir?

IBE demonstrujeme, že pro SEAT bude elektrická mobilita vždy spojena s vynikajícím designem a vynikajícími jízdními zážitky. IBE pokračuje v nejlepší tradici SEATu. Náš nový koncept je interpretací dobře vnímaného elektrického vozu. Je poměrně kompaktní a má obrovský styl.“

SEAT IBE byl konceptem a také konceptem zůstal. SEAT tento model nikdy neprotlačil do sériové výroby. Na druhou stranu, kdy bude lepší doba než teď? Alespoň už víme, že se můžeme těšit na elektrický SEAT Mii.

Zdroj: motor1.com, en.wikipedia.org

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze