Výroba modernizované Tesly Model Y začne už dnes. Zatím si ji ale nekoupíte

5
Výroba modernizované Tesly Model Y začne už dnes. Zatím si ji ale nekoupíte
Fotografie: Tesla
  • Podle čínských sociálních médií je výroba Tesly Model Y Juniper těsně před spuštěním
  • V úterý 22. 10. by v Šanghaji měla odstartovat zkušební montáž předsériových vozů
  • Kdy se začne s produkcí v Gigafactory Berlin, ale jasné zatím není

Od uvedení zmodernizované Tesly Model 3 Highland uběhl více než rok a víceméně od té doby se šíří spekulace, kdy se můžeme těšit na facelift mnohem populárnějšího Modelu Y. Ten totiž dnes ještě není tak starý, jako byl Model 3 v době modernizace, a navíc automobilka jako obvykle svou nekomunikací do věci vnáší spíše další zmatek, než by se pokoušela své fanoušky uklidňovat. Začínají se totiž mezi nimi šířit názory, že s plánovaným nákupem Modelu Y počkají na uvedení faceliftu, protože ten by měl vozu výrazně prospět, podobně jako zásadně vylepšil Model 3. A proto se také prodeje Modelu Y nevyvíjejí tak dobře, jak naznačovaly nedávné rekordy, kdy se tato Tesla stala na nějaký čas nejprodávanějším autem světa.

Automobilka se tak dostala do situace, kdy místo obvyklého uklidňování zákazníků dalšími a dalšími sliby musí jednat, i když má momentálně dost starostí s tím, aby se její čerstvě uvedený Cybercab naučila skutečně sám řídit. A tak se na čínské sociální síti Weibo objevily od dobře informovaných bloggerů informace, že Tesla ve vší tichosti zahájí už v úterý 22. 10. 2024 zkušební montáž předsériových Tesel Model Y. Můžeme přemýšlet, zda věřit právě tomuto zdroji, nebo nedávnému ujištění Tesly, že letos se určitě faceliftu Modelu Y nedočkáme, nicméně tyto dvě informace se vlastně nevylučují. Předsériové kusy totiž poslouží k testům a homologačním zkouškám, od zahájení prodeje nás v tuto chvíli mohou dělit ještě měsíce, avšak zřejmě dojde k urychlení.

Nejpravděpodobněji se tedy podle Electreku v tuto chvíli jeví, že facelift Modelu Y vyjede do světa v prvním čtvrtletí 2025 a přinese obdobná vylepšení, jako povedená modernizace Modelu 3. A také to s největší pravděpodobností znamená, že z výrobního programu Tesly zmizí poslední model s páčkami pod volantem. Pokud výroba skutečně začne v Gigafactory Berlin, je také pravděpodobné, že se k novince dostanou evropští a čínští zájemci dříve, než ti američtí. Podobně to totiž bylo i s Modelem 3 Highland. O případných dalších novinkách vás budeme informovat.

Diskuze ke článku
Dini Dini
Dini Dini
Prosím vás co je tou povedenou modernizací Modelu 3? Odhlučnění, o něco lepší(ne dobré) silentbloky, zase o kousek pomalejší nabíjení nebo co? Ja jsem to ale opravdu nepochytil. Podle Bjorna ani neexceloval v 1000km ani range test jestli se nemýlím…

Tam je stejný motor/y stejná baterka snad jen od jiného výrobce, interiér a šasi zůstalo…ne?
Kuba Veselý
Blinkry už se daj normálně dokoupit do TM3. Na TMY to nebude jinak. Asi se z toho v Evropě stane pěknej byznys.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze