Budoucnost bez volantu a pedálů je tady. Tesla Cybercab se ukázala veřejnosti

17
Budoucnost bez volantu a pedálů je tady. Tesla Cybercab se ukázala veřejnosti
Fotografie: Tesla
  • Tesla Cybercab se dostane do výroby za dva roky
  • Elon Musk prohlásil, že tento typ vozu je 10x bezpečnější než vůz řízení lidmi
  • Cena modelu Cybercab činí okolo 30 tisíc dolarů

Elon Musk dodržel své slovo a před pár hodinami představil dlouho slibovaný autonomní model Cybercab. Ačkoliv se zatím jedná o prototyp bezpilotního taxíku, vůz je plně funkční a postrádá jakékoliv ovládací prvky, jako jsou volant či pedály. K odhalení došlo v rámci akce „My Robot“ ve filmovém studiu Warner Bros. v Burbanku v Los Angeles. Vozidlo je dvoudveřové a v rámci premiéry autonomně projíždělo krátkým silničním úsekem. „Očekáváme, že brzy budeme vyrábět vysoce optimalizované Cybercaby jako prostředky sloužící pro samořídící dopravu,“ řekl Musk při odhalení vozu. Pokud jde o časový rámec, Tesla Cybercab se má na trh dostat v průběhu roku 2026. Potom začnou velké změny v oblasti veřejné dopravy a klasická taxi začnou být pomalu ale jistě minulostí.


Plně autonomní Tesla Cybercab přitom nebude stát majlant. Musk prozradil, že cena vozu se má pohybovat okolo 30 tisíc dolarů (700 tisíc Kč), což je překvapivě málo. Musk dále dodal, že Cybercab způsobí revoluci v přepravě lidí, protože náklady na jeden ujetý kilometr budou 20 centů, což je jedna pětina z ceny lístku v hromadné veřejné dopravě. Cybercab se dobíjí indukčně, nemá jakékoliv ovládací prvky a bude zajímavé sledovat, jak si Musk poradí s často složitými zákony, které myslí hlavně na bezpečnost posádky v případě selhání autonomního systému. Elon Musk však prohlásil, že autonomní vozidla budou 10krát bezpečnější než auta řízená lidmi.

Diskuze ke článku
Jan Jakubík
Jan Jakubík
Naposledy upraveno: 11. 10. 10:40
Dva roky?

Tak snad už po 5 letech bude mít 4680 slibované parametry a stěračně Tesly modelu 3 začnou po 8 letech dobře stírat. Snad to bude dřív jak za 5-10 let, co bude přes kamery možné parkovat namísto běžných ultra-zvukových senzorů.

A před kolika lety už měly sériově vyrábět Roadster 2? A Semi a Cybertruck už mají ty slibované parametry? Kolik je to let?

Ale slibem nezarmoutíš, to se Elon naučil na jedničku. :-D

A cena 20 tis. USD? :-D Haha...

A to není ani 1. dubna.
Vojtulee M.
Vojtulee M.
Všude vidím články s cenou $30 000, asi máte překlep.

A kdyby někdo ve slovníku hledal definici slova vaporware, najde tam tohle “auto”.
Jan Jakubík
Jan Jakubík
Naposledy upraveno: 11. 10. 10:43
Ale všimly jste si? Že to auto je jenom pro dva? Zajímavé. Asi spočítaly, že 80% jízd jezdí do dvou lidí. Třeba. To mě jen tak napadlo. A ty velké kola? Má to tam asi umístěné motory, ne? Proč jinak? Aby to bylo extrémně nepohodlné ve městě?
Marek M.
Marek M.
Co investoři, sežrali mu to? :-)

Cybercap vs. Cybercab

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze