Den R se blíží, už ve čtvrtek Tesla ukáže své Robotaxi. Máme důvod k optimismu?

2
Den R se blíží, už ve čtvrtek Tesla ukáže své Robotaxi. Máme důvod k optimismu?
Fotografie: Tesla
  • V Tesle se schyluje k velké události; už tento týden představí plně autonomní taxi
  • Půjde zřejmě o samotnou budoucnost automobilky, která se pomalu mění v IT firmu
  • O akci mají zájem v mnohem větší míře investoři, než technici

Že se zájem automobilky Tesla pomalu přesouvá od uvádění nových elektromobilů k vývoji skutečně autonomních vozidel, není žádné tajemství. Rovněž investoři, každoročně krmení Muskovými sliby, že už napřesrok začnou Tesly řídit samy od pobřeží k pobřeží, by už nějaký ten vůz bez řidiče a s logem T na kapotě na ulicích rádi viděli. Nejbližší příležitost pro případný průlom nastane tento čtvrtek, kdy se chystá obvyklá bombastická prezentace Tesly Robotaxi. Ta by totiž měla být první Teslou, schopnou řídit skutečně autonomně, a ne jen pomáhat stále bdícímu řidiči držet směr na dálnici. Je tedy možné, že právě 10. 10. 2024 odstartuje nová fáze Muskova byznysu, která podle jeho vlastních slov posune tržní kapitalizaci automobilky do bilionových výšin. V dolarech, samozřejmě.

Nutno dodat, že akcie zareagovaly na nedávné ohlášení data premiéry Robotaxi velmi pozitivně a téměř vyrovnaly propad z července po oznámení zpoždění projektu. Však se také na samotnou prezentaci, která sice bude opět zrežírována jako neformální pokec Elona Muska s kamarády z ulice (ve skutečnosti však půjde o přísně střeženou akci jen pro zvané) akreditovala především finanční média. Těch technických tam bude Insideevs poskrovnu, možná už ztratila část víry, že Musk je chytřejší, než všichni ostatní, a k plně autonomní jízdě mu budou opravdu stačit jen kamery, zatímco konkurence rekognoskuje okolí navíc s pomocí lidarů a radarů. Tak jako tak, čistě statisticky, naprostou většinu podobných prezentací sice provázel natěšený růst ceny akcií, ovšem po usazení prachu a přičtení dalšího nesplněného Muskova slibu zavládla skepse.

Bude to tentokrát jinak? O tom se společně přesvědčíme už za několik dní. Skutečně robotické Tesly začnou nejpozději v roce 2026 vozit zákazníky? A jak přesně hodlá Musk na tomto obchodním modelu dále bohatnout? Premiéru budeme ostře sledovat a bude-li příležitost, dáme vám možnost se jí on-line rovněž zúčastnit.

Diskuze ke článku
Martin Lacina
“ Máme důvod k optimismu?”
ne
Jan Jakubík
Odpověď: Ne.

Uvednou nám řadu krásných příslibů, které nebudou relevantní ke skutečnému stavu produtku.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze