Tesla snížila ceny Modelu 3 na některých evropských trzích, v Česku zatím ne

4
Tesla snížila ceny Modelu 3 na některých evropských trzích, v Česku zatím ne
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Tesla například v Německu zlevnila Model 3 až o 3 500 eur
  • Největší zlevnění zaznamenala verze Performance, nejmenší Long Range
  • V Česku zatím cena neklesla, naopak základní verze je trochu dražší

Na některých evropských trzích Tesla poměrně výrazně zlevnila Model 3. Například v německém e-shopu klesla cena až o 3 a půl tisíce eur, jak informuje electrek.co. Nejvíce klesla cena verzí Performance a Standard Range Plus, takže se snížil cenový rozdíl mezi verzemi Long Range a Performance. V českém e-shopu ale cena zatím neklesla.

Tesla Model 3 Performance zlevnila v přepočtu o 90 tisíc korun

Nejvíce zlevnila verze Performance – z 58 490 eur na 54 990 eur, takže cena klesla o 3 500 eur, tedy v přepočtu přes 90 tisíc korun. Zajímavé ale je, že druhé největší zlevnění zaznamenala nejlevnější verze Standard Range Plus, jejíž cena klesla o rovné 3 tisíce eur, tedy v přepočtu cca 78 tisíc korun, na 39 990 eur. Nejméně zlevnila prostřední verze Long Range, konkrétně o 2,5 eur tisíce na 49 990 eur. V přepočtu na koruny tak její cena klesla „pouze“ o 65 tisíc. Ale i za to bychom v Česku mohli být rádi.

V Českém e-shopu Tesly totiž zatím žádná změna neproběhla. Naopak jsme zaznamenali mírné zvýšení ceny základní verze Standard Range Plus od poslední aktualizace v našem katalogu, která proběhla někdy na podzim. Z původních 1 300 200 Kč Tesla potichu zvýšila cenu na 1 324 900 Kč. Ostatní verze, tedy Long Range a Performance, ale stojí stejně.

A co je důvodem zlevnění na některých evropských trzích? Částečně to může být změna kurzu mezi eurem a dolarem, což by se tedy českého trhu netýkalo. Snížení cen ale přímo neodpovídá změně kurzu a hlavně by v tomto případě bylo rovnoměrné, tedy zlevnění by bylo odstupňované podle ceny dané verze, což také neplatí, když verze Long Range zlevnila nejméně. Je tedy možné, že Tesla přehodnotila cenovou politiku i kvůli tomu, aby zlepšila prodejní výsledky v Evropě a vrátila se na první místo před Renault, který loni zaznamenal nejvíce prodaných elektromobilů v Evropě. V takovém případě by se dalo zlevnění očekávat i v Česku, byť menší, protože by odpadla složka, kterou udělal rozdíl kurzu mezi dolarem a eurem.

Technické parametry Tesla Model 3 Standard Range Plus

Kompletní specifikace
Konstrukcesedan, 4 694 × 1 933 × 1 442 mm, 1 745 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: zadní
Výkon208 kW, 283 koní, točivý moment: 510 Nm
Baterie60 kWh (57,5 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 170 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
Spotřeba?, dojezd: 430 km
Cena od1 028 990 Kč
Diskuze ke článku
Dominik Debef
Dominik Debef
Byt model Y za 850 bez dane, už by se o něm dalo uvažovat i přes všechny nevyhody amerického auta a servisní sítě.
jan novak
jan novak
Jen tak se zeptam, to je ten model co tomu upadavaj strechy, nebo ten co mu padaj kola? ;-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze