Tesla Model 3 Performance na dálnici. Příběh o efektivitě pokračuje
test

Tesla Model 3 Performance na dálnici. Příběh o efektivitě pokračuje

Test dálničního dojezdu

Do naší sbírky testů dálničního dojezdu a spotřeby přibyl obzvláště zajímavý exemplář. Na obvyklou trasu Praha–Rozvadov a zpět jsme vzali nejzábavnější Teslu, nejvýkonnější model z řady Tesla Model 3 jménem Performance, a to rovnou v nejnovější konfiguraci s baterií Panasonic o kapacitě 82 kWh.

Teslu Model 3 Performance nám k testu zapůjčila Teslička.cz, kde si můžete tento nebo jiné vozy Tesla vyzkoušet i vy

Otestovali jsme reálný dálniční dojezd elektromobilu Tesla Model 3 Performance

Tentokrát jsme vyráželi od nabíječky ČEZ na Zličíně u McDonald's, což na výsledku nic nemění, protože kilometry je trasa téměř totožná jako při startu od tradičního stojanu PRE na opačné straně Rozvadovské spojky u Metropole Zličín. Role testera se tentokrát ujal Ondra Hunčovský z firmy Teslička.cz, odborník na Tesly a automobilový závodník.

Obratové místo se jako obvykle nacházelo u nabíječky E.ON na Rozvadově u D5. A navigace také potvrdila teoretické předpoklady, že i Tesla Model 3 Performance s kratším dojezdem oproti již testované specifikaci Long Range by měla celou trasu zvládnout. I když je dálnice D5 překonávající cestou celkem tři pahorkatinové či horské hřebeny vskutku nevšedně členitá a pro jakékoliv předvídání mimořádně nevhodná. Aby toho nebylo málo, kromě problematického výškového profilu na řidiče totiž čeká i proměnlivé počasí a riziko hustšího provozu u Prahy i u Plzně.

Technické parametry Tesla Model 3 Standard Range Plus

Kompletní specifikace
Konstrukcesedan, 4 694 × 1 933 × 1 442 mm, 1 745 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: zadní
Výkon208 kW, 283 koní, točivý moment: 510 Nm
Baterie60 kWh (57,5 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 170 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
Spotřeba?, dojezd: 430 km
Cena od1 028 990 Kč

Takže ve chvíli, kdy se dokončovalo nabíjení baterie se stavem 99 % SoC a velké změny už se nedaly čekat, předpovídala navigace, že prvních 145 km na Rozvadov zvládneme s konečnými 55 % SoC a cestou zpět na stejný výchozí bod by v baterii mělo ještě zbývat pohodlných 13 %, respektive 14 % po plném dobití. Na strach z nedostatečného dojezdu to tedy před jízdou skutečně nevypadalo. První polovina cesty měla zabrat přesně hodinu a 24 minut, s žádným ploužením mezi kamiony v pravém pruhu se tedy rozhodně nepočítalo. To vše za aktuální teploty 9 stupňů Celsia v deset dopoledne; o ideální cestovní teplotu tedy zrovna nešlo a vypadalo to na zapnuté topení celou cestu, ale jak už jsme psali, to je skutečně těžké odhadovat předem. Naštěstí jsou všechny Modely 3 a Y vybaveny už od roku 2021 tepelným čerpadlem, náš kus samozřejmě není výjimkou.

Tesla Model 3 Performance
Tesla poskytuje na palubním počítači vyčerpávající informace o nabíjení v reálném čase

Ještě jsme se podívali na další zajímavé údaje, které je možné vyčíst z velkého informačního displeje, který je v menších Teslách zároveň jediným zdrojem informací. Takže při zmíněném nabití 99 % SoC indikuje dojezd 495 km s předpokladem, že při stoprocentním dobití se rozsvítí něco kolem rovné pětistovky. To znamená pět kilometrů na jedno procento. To vypadá skvěle, jenže Tesla tento výpočet dělá čistě teoreticky bez ohledu na předchozí jízdní styl i nastavenou navigaci. Neznamená to tedy, že s plně nabitou baterií automaticky ujedete 500 km a na dálnici se této hodnotě zcela jistě ani nepřiblížíte. Podle údajů na navigaci se také dostáváme k úplně jinému číslu, konkrétně nějakých 350 km. Takže můžeme na konci také zjistit, jak přesný byl odhad navigace. Podle dosavadních zkušeností se ta teslovská příliš nemýlí, o to více od ní čekáme.

Ještě doplňme další Ondrovu zkušenost, a sice, že Tesla jako jedna z mála značek nabízí ještě docela velkou rezervu poté, co se rozsvítí na palubním počítači nulový dojezd. A výše uvedené se samozřejmě vztahuje k okamžiku, kdy se objeví ona nula. Poté totiž v praxi nebývá problém ujet třeba ještě dalších 20 kilometrů, ale to z pochopitelných důvodů zkoušet nebudeme. Nemluvě o tom, že baterii podobné kousky také nedělají příliš dobře.

Tesla Model 3 Performance
Z DC nabíječky o výkonu 50 kW se Tesla s 20 % SoC nabíjí do 100 % hodinu a půl. Řešením je nabíjet do 80 %

Poslední fáze plnění baterie probíhaly velice pomalu, zřejmě se už jen kalibrovaly články. Podle předpokladu se v okamžiku ukončení nabíjení na počítači rozsvítil teoretický dojezd 500 km. A to byl symbolický povel ke startu. Vyrazili jsme na poměrně zaplněnou D5 rychlostí 131 až 132 km/h přesně odpovídající skutečné rychlosti 130 km/h. A prvních sto kilometrů urazili s průměrnou spotřebou podle palubního počítače 20,4 kWh/100 km. To by znamenalo při využitelné kapacitě baterie mezi 78 a 79 kWh (Tesla tuto hodnotu tradičně neuvádí) teoretický dálniční dojezd blížící se 400 km. Ovšem to bylo kolem Plzně v nadmořské výšce kolem 350 m. n. m., přičemž nás čekal přejezd Plaské pahorkatiny a následně vystoupání do Českého lesa včetně průsmyku pod Přimdou v nadmořské výšce 610 m.n.m. A na konci trasy pro změnu prudký spád k Rozvadovu, který výpočtem také zamíchá.

Cesta na jihozápad ubíhala bez problémů, narušila ji jen dvě zúžení s omezením rychlosti, jedno na 80 km/h, druhé na 60 km/h. Teplotu v kabině jsme udržovali na standardních 22 stupních Celsia, přičemž tepelnou pohodu umocňoval vyhřívaný volant s vyhřívanými sedadly. A před Rozvadovem se ukázalo, že Tesla si s táhlou rampou před Přimdou poradila důstojněji, než jsme se obávali. Průměrná spotřeba totiž sice narostla, ale na stále velmi dobrých 21,1 kWh/100 km. Každopádně na otočce v Rozvadově zbývalo po 146 kilometrech ještě 60 % baterie, tedy citelně více, než navigace zpočátku odhadovala. Z toho lze jednoduchým výpočtem dostat reálný dálniční dojezd 365 km, avšak zatím jsme byli stále jen v půlce trasy a Praha je navíc níže nad mořem než Rozvadov.

Tesla Model 3 Performance
Většinu trasy se ukazatel průměrné spotřeby pohyboval kousek nad 20 kWh na 100 km. V cíli se však ukázalo, že skutečná spotřeba byla o cca 6 % vyšší

Brzdění k benzince na Kateřině a následné složité projíždění tamějšími uličkami a otáčení do protisměru stlačilo indikovaný průměr na 20,7 kWh/100 km, s nímž jsme také vyráželi na zpáteční cestu sluncem zalitým, ač stále chladným Českým lesem s tempomatovými 131 km/h odpovídajícími reálné stotřicítce. A kolem 180. kilometru celé trasy kolem Kladrub jsme dosáhli 50 % SoC, což víceméně potvrdilo odhad dojezdu po polovině trasy. Ovšem s úplným závěrem samozřejmě počkáme až na finální dobití vozu, protože až opětovné doplnění do 100 % přesně ukáže, kolik vůz vlastně spotřeboval energie.

Kolem Plzně jsme pokořili 200. kilometr naší trasy, přičemž se spotřeba ustálila na hodnotě 20,5 kWh/100 km před zahájením stoupání do Brd. To je na vůz o výkonu přes 500 koní a se zrychlením z klidu na 100 km/h za 3,3 s, tedy na úrovni současných osmiválcových Ferrari, velmi pěkná hodnota a za ideálních podmínek by zřejmě dávala prostor k pomyšlení na 400km reálný dálniční dojezd. A to je vůz ve zcela sériovém stavu, navíc obutý do 20" lepivých supersportovních pneumatik Pirelli P Zero.

Po ujetí 250 kilometrů, tedy v úrovni Hořovic, už na sjezdu z Brd k Berounu mezi dvěma krasy a v nadmořské výšce pod 250 m.n.m., se indikovaná spotřeba stále držela těsně nad hranicí 20 kWh na 100 km. Do cíle zbývalo v tu chvíli 38 km a predikce Tesly v tu chvíli pravila, že na Zličín dojedeme se zbývajícími 22 % v baterii. To je o pořádný kus více než původně anoncovaných 14 %. A konstatovali jsme, že Tesla byla v tomto případě výrazně kritická. A to přesto, že cesta ubíhala normálně a na naprosté většině trasy jsme využívali maximální povolenou rychlost 130 km/h. Výjimkou bylo jen několik zpomalení za předjíždějícími vozy a také pět zúžení, ovšem bez kolon.

Palubní počítač na konci cesty u stejného stojanu ČEZ, bohužel, právě obsazeného, ukázal průměrnou spotřebu za celou trasu 20,1 kWh/100 km. Ta měřila 291,8 km, tedy o chlup více, než původně indikovala navigace. Celá jízda nás podle Tesly stála úhrnem 59 kWh elektrické energie. Ukazatel zbývajícího nabití trakční baterie v tu chvíli ukazoval hodnotu 22 %. Případně normovaný dojezd 108 km, jde ovšem o teoretickou hodnotu vysvětlenou výše. Celé to trvalo 2 hodiny a 26 minut, což dokládá, že dálniční limity byly skutečně využity téměř beze zbytku. A teplota nám zahrála do karet; během testu totiž vystoupala z 9 na 15 stupňů Celsia.

Tesla Model 3 Performance
Je dobojováno. Výsledná indikovaná spotřeba 20,1 kWh/100 km se sice ukázala jako příliš optimistická, ovšem výsledných 21,25 kWh/100 km po přepočtu je stále vynikajícím výsledkem

Nabíječka se naštěstí uvolnila zhruba tři minuty po našem příjezdu a nás potom čekala hodina a půl nabíjení do 100 % SoC. Pochopitelně do obligátních (a doporučovaných) 80 % by to bylo kolem hodiny, my ale potřebujeme zjistit skutečné množství spotřebované energie. Už při 98 % ale vůz pojmul 61 kWh, což je v rozporu s udávanou úhrnnou spotřebou a značí, že Tesla do této hodnoty nezapočítává všechno. Tedy, že skutečná spotřeba vozu je vyšší, než ukazuje palubní počítač. Pro další kontrolu jsme ještě odečetli hodnotu na displeji nabíjecího stojanu, kde stálo těsně pod 62 kWh. Normálně se tato hodnota liší o energii spotřebovanou na výhřev baterie, avšak tentokrát se prakticky shodovala, rozdíl byl menší než 1 kWh.

Diference mezi tím, kolik naindikovala Tesla spotřebované energie, a mezi tím, co reálně vydal stojan při dobití, však byla větší. Při pomyslném cvaknutí, tedy ukončení nabíjení, totiž na nabíječce svítilo 63,331 kWh, zatímco ukazatel spotřebované energie nadále trval na 59 kWh (samozřejmě zaokrouhlených, takže výsledný rozdíl se pohyboval zhruba někde mezi 3,5 a 4,5 kWh). Nebo ještě jednodušeji, Tesla indikovala, že poslala do baterie 62 kWh. Rozdíl proti indikovanému výdeji na stojanu šel pravděpodobně na vrub výhřevu baterie či její kalibraci, zajímavější je ale rozdíl mezi 59 spotřebovanými kWh a 62 kWh přijatými, které posunou výpočet finální reálné spotřeby.

Tesla Model 3 Performance
Palubní počítač Tesly uvádí, že za celou trasu spotřeboval 59 kWh. Stejný zdroj přidal informaci, že při opětovném dobíjení do 100 % vůz přijal 62 kWh a na stojanu čteme, že jsme odebrali a zaplatili 63,3 kWh. A můžeme si vybrat

A tak jsme si udělali dva výpočty; první je podílem podle Tesly dobitých kilowatthodin (62) a ujetých kilometrů (291,8) a výsledkem je průměr 21,25 kWh/100 km. Kritický výpočet počítá s energií koupenou a zaplacenou u stojanu. A pak jsme na hodnotě 21,7 kWh/100 km. Nicméně za reálnější považujeme první výpočet; při běžném dálničním dobíjení na delších cestách se baterie nebude zahřívat/kalibrovat. A úplně nakonec hlavní výpočet ukazující reálný dálniční dojezd. Za daných podmínek, tedy za plynulého provozu s několika omezeními a teploty, která se postupně vyšplhala z trochu chladné s nutností přitápět, až po téměř ideální, nám po vydělení spotřebovaných procent SoC počtem ujetých kilometrů vyšlo číslo 374,1 km při vybití baterie do oficiální nuly. Pokud bychom započítali i čtyři procenta, o nichž bezpečně víme, že čekají jako rezerva po dosažení nuly, s Teslou Model 3 Performance aktuálního typu po dálnici bezpečně ujedete 389 km.

Teslu Model 3 Performance nám k testu zapůjčila Teslička.cz, kde si můžete Performance nebo další Tesly vyzkoušet i vy

Foto: Ondřej Hunčovský, fDrive.cz

Diskuze ke článku
Michal Michal
Michal Michal
Naposledy upraveno: 19. 2. 2023 17:07
1) Tesla potvrdila, že v rámci elektromobilů patří mezi ty nejlepší a nejpropracovanější.
2) Co ukazuje palubní počítač, je irelevantní. To platí pro elektromobil i pro běžné spalovací auto. Spotřeba se počítá z toho, co zákazník zaplatí u stojanu, nebo u pumpy.
3) To, co auto najede po spadnutí ukazatele na 0 km, není rezerva. To je hazard.
4) Pro srovnání. Do Chorvatska a zpět jsem jel za 5,4 l benzínu na 100 km (dle dotankování). Po přepočtu na výhřevnost by to bylo cca 46 kWh/100 km.
Radek Chmelík
Radek Chmelík
Netuším, proč se test dělal jen na českých dálnicích. Poměrně zajímavější by bylo reálné otestování např. Praha - Mnichov a zpět. U nás reálných dálničních 130-150km/hod jak hodně řidičů jezdí a v Německu třeba 160-200km/hod, tak jak je často běžné. Takhle jsem snad nejezdil nikdy, předpisových 130...
Jiri Jelinek
Jiri Jelinek
Pane autore, docela by mě zajímalo, co si představujete pod pojmem "kalibrace" baterie, která podle Vás znamená zvýšenou spotřebu el. energie. Jistě pro Vás nebude problém mi to objasnit, rád se poučím ;-) A jinak samozřejmě je naprosto lhostejné, co o spotřebě udává PC vozidla, není to certifikované měřidlo, rozhodující je energie, která byla do vozidla pro dané ujeté kilometry dodána.
Martin Lacina
Martin Lacina
S tou vyuzitelnou energii pod 0% bych nebyl takovy optimista.
U me Tesly (k jejiz baterii se myslim chovam velmi ohleduplne, tedy ji bezne nabijim jen na 60% a vice pouze pred delsi cestou) se zacalo auto po ujeti 80tis.km vypinat pri zobrazenych 3%. V servisu mi pochopitelne vysvetlili, ze je to normalni. Dochazi k tomu patrne vlivem rozbalancovani clanku a vzhledem k tomu, ze Tesla si nenechava dole zadny velky buffer tak se to pak muze zacit takto projevovat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze