Stavba Gigafactory v Mexiku pozastavena kvůli Donaldu Trumpovi

3
Stavba Gigafactory v Mexiku pozastavena kvůli Donaldu Trumpovi
Fotografie: Tesla
  • Tesla se obává vysokých cel na dovoz vozů do USA
  • Aktuálně tak zvyšuje výrobní kapacity ve svých stávajících továrnách

Během úterního oznámení finančních výsledků Tesly, o nichž se více můžete dočíst zde, Elon Musk oznámil, že plán společnosti na výstavbu nové Gigafactory v Mexiku je pozastaven až do doby, než skončí prezidentské volby v USA. Důvodem má být podle geo.tv slib bývalého prezidenta Trumpa, že uvalí daně na automobily vyrobené v Mexiku.

Tesla se údajně nyní více zabývá zvyšováním výrobní kapacity ve svých stávajících továrnách. „V současné době jsme stavbu Gigafactory v Mexiku pozastavili,“ uvedl Musk a dodal: „Myslím, že potřebujeme zjistit, jak se věci budou vyvíjet po volbách.“ Tesla si přitom pro svůj připravovaný výrobní závod vybrala stát Nuevo León, který mimochodem hraničí s americkým Texasem, kde už jedna Gigafactory stojí.

Trump prohlásil, že na vozidla vyrobená v Mexiku uvalí vysoká cla, takže pokud tomu tak bude, nemá smysl v Mexiku hodně investovat. Takže tak nějak budeme muset počkat, jak se věci politicky vyvinou,“ vysvětlil Musk podle Fox Business. Na začátku březnové kampaně totiž Trump prohlásil, že zavede 100% clo na vozidla vyráběná čínskými automobilkami v Mexiku, která se budou dovážet do USA.

Zavedeme 100% clo na každé auto, které překročí hranici, a pokud budu zvolen, nebudete je moci prodávat,“ uvedl Trump a prohlášení zopakoval i během svého projevu minulý týden na republikánském národním sjezdu. Je tak otázkou, jak by se případná Trumpova administrativa postavila k dovozu Tesly do Spojených států amerických. Složitá situace s cly přitom aktuálně panuje i v Evropské unii, neboť před nedávnem Evropská komise uvalila prozatímní cla na vozidla vyráběné v Číně, což vyvolalo reakci čínských automobilových výrobců v podobě přesunu výroby do Evropy (mluví se dokonce i o továrně v České republice).

V současné době Tesla vyrábí vozy už v 5 Gigafactory (v Kalifornii, Nevadě, Berlíně, Texasu a Šanghaji). Pro nás nejbližší Gigafactory se nachází v Berlíně, takže jsme si nemohli ujít její návštěvu, kterou jsme vám zprostředkovali ve videu níže.

Podívejte se, jak to vypadá v berlínské Gigafactory Tesly

Diskuze ke článku
Jan Jakubík
Jan Jakubík
Naposledy upraveno: 26. 7. 12:06
Svkělé zprávy. Chce Elon Donalda v Bilém domě? Tak ať kvůli tomu třeba přestane využívat výhod volného obchodu, když jeho oblíbený Donald chce zavádět protekcionistická řešení, které všechno jenom prodražší koncovému zákazníkovi. A kde vezme zaměstnance k pásu do výroby? V příštím roce to roboti, Elone, ještě nepokryjí. Tohle už všechno politika a ekonomika různých zemí zkoušela, efekt byl vždy jen krátkodobý, kdy se v dlouhodbém měřítku ekonomice jen přihoršilo ve všech jiných oblastech, které nebyly přímo sledovány. Ano, výrobci aut v USA nepřidjou o práci, ale přijdou o ni ti, na které se snesou odvetná CLA poškozených zemí. Hold to nebudou výrobci automobilů, ale třeba farmacie.
Jan Jakubík
Jan Jakubík
Ale hlavně má Elon jako GIGAvýmluvu, proč nebude stavět novou fabriku, aby "nedosáhl" na 20 mil. prodaných aut za rok. :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze