První efekt cel na dovoz elektromobilů z Číny? BYD postaví továrnu v Turecku

3
První efekt cel na dovoz elektromobilů z Číny? BYD postaví továrnu v Turecku
Fotografie: BYD
  • BYD v Turecku do továrny investuje v přepočtu 23,5 miliard korun a vytvoří 5 tisíc pracovních míst
  • Z Turecka lze do EU vyvážet vozidla bez dodatečných cel, neboť země patří do tzv. celní unie EU

Jak informovala světová média, čínská společnost BYD se dohodla na výstavbě závodu na výrobu elektromobilů v Turecku v přepočtu za cca 23,5 miliard korun. Financial Times dodává, že továrna bude schopna vyrábět 150 tisíc vozidel ročně. Výroba má být zahájena na konci roku 2026 a v továrně vznikne asi 5 tisíc pracovních míst.

Druhý největší výrobce elektromobilů na světě tak kromě jiného velmi pravděpodobně reaguje na kroky Evropské komise, která v minulém týdnu uvalila prozatímní cla na elektromobily, jež se budou dovážet do Evropské unie z Číny. Továrna v Turecku však nebude prvním podnikem BYDu v Evropě, už příští rok by totiž měl zahájit provoz závod v Maďarsku a hlasitě se mluví i o druhé továrně v zemi.

Turecko, jež je populární destinaci pro výrobu automobilů, navíc také nedávno nezávisle na rozhodnutí Evropské komise učinilo krok na ochranu domácích výrobců automobilů, když Ankara zavedla dodatečné 40% clo na veškerý dovoz vozidel z Číny. Z dat turecké asociace výrobců automobilů přitom vyplývá, že jen za loňský rok bylo v Turecku vyrobeno přibližně 1,5 milionu vozidel. Nepřekvapivě byla hlavním vývozním trhem Evropská unie, kam lze z Turecka vyvážet vozidla bez dodatečných cel, neboť země, jež převážně leží v Asii, patří do tzv. celní unie EU, která vznikla už v roce 1968 a Turecko se do ní připojilo v roce 1995.


Podle tureckých státních médií se prezident země Recep Tayyip Erdoğan a zakladatel společnosti BYD Wang Chuanfu v pondělí zúčastnili slavnostního podpisu dohody v Istanbulu viz příspěvek ze sociální sítě X výše. Mluví se také o tom, že Turecko vede intenzivní rozhovory s dalšími výrobci automobilů v Evropě a Asii o investicích do země s cílem přilákat zahraniční kapitál. To nicméně už loni ukázal turecký prezident, který vyzval Elona Muska, aby postavil Gigafactory v Turecku.

Diskuze ke článku
Josef L
Josef L
Taky efekt a správná cetsa, budou muset stavět továrny v EU a zaměstnávat desetitisíce drahých dělníků s odbory v zádech :) Pokud to funguje zaveďme cla na všechno a brzy se u nich nebude nic vyrábět :)))

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze