Erdogan vyzval Muska, aby postavil Gigafactory v Turecku

Erdogan vyzval Muska, aby postavil Gigafactory v Turecku
Fotografie: Tesla
  • Turecko patří mezi hlavní kandidáty na výstavbu další Gigafactory, uvedl Musk během setkání s tureckým prezidentem v New Yorku
  • Turecko se řadí mezi světové velmoci, co se týče produkce vozů

Jak informovala světová média včetně Agentury Reuters, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan během setkání v New Yorku 17. září vyzval Elona Muska, generálního ředitele společnosti Tesla, aby v Turecku postavil novou továrnu na elektromobily.

Erdogan a Musk se setkali v Tureckém domě, což je 171 metrů vysoký mrakodrap s 36 patry poblíž OSN, před 78. zasedáním Valného shromáždění OSN, jehož se turecký prezident účastní. Elon Musk během setkání údajně uvedl, že mnoho tureckých dodavatelů již spolupracuje s Teslou a že Turecko patří mezi hlavní kandidáty na země, kdy by mohla vzniknout další továrna Tesly, jak se vyjádřili zástupci Turecka pro agenturu Reuters.

Jak dodává insideevs.com, Turecko je již dlouhé roky výrobní velmocí pro mezinárodní společnosti a hostí zde závody světových automobilek jako Fiat, Renault, Hyundai, Toyota či Ford. V roce 2022 v Turecku vzniklo 1 352 648 motorových vozidel, což znamená, že bylo 13. největším světovým producentem aut.


Během setkání, které trvalo přibližně 45 minut, Erdogan rovněž uvedl, že Turecko je otevřené spolupráci v oblasti umělé inteligence a Starlinku (další Muskův projekt spadají pod společnost SpaceX, o které vás pravidelně informujeme na fzone.cz). Musk uvedl, že SpaceX si přeje spolupracovat s tureckými úřady na získání potřebné licence k nabízení satelitních služeb Starlink v zemi. Erdogan také pozval Muska, aby se koncem září zúčastnil tureckého leteckého a technologického festivalu Teknofest v Izmiru, na což Musk údajně odvětil, že se rád zúčastní.

Očekává se, že se brzy otevře nová Gigafactory v mexickém státě Nuevo León, kromě toho se ale spekuluje i o tom, že bude Tesla vyrábět levné elektromobily v Indii. V současné době přitom Tesla vyrábí vozy už v 5 Gigafactory (v Kalifornii, Nevadě, Berlíně, Texasu a Šanghaji) a pochlubila se tím, že od založení už vyprodukovala 5 milionů elektromobilů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze