Tesla obdrží od Evropské unie přes 3,6 miliardy korun. Hádejte proč

Tesla obdrží od Evropské unie přes 3,6 miliardy korun. Hádejte proč
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Evropská unie poskytne finanční podporu v celkové výši více než 352 milionů eur (8,6 miliard Kč) na 26 infrastrukturních projektů
  • Největším příjemcem této podpory je Tesla
  • Necelých 30 milionů korun má dostat Unipetrol na projekt týkající se 32 dobíjecích míst o výkonu 150 kW na 8 místech v České republice

Jak oznámila Evropská komise v tiskové zprávě, s cílem pomoci vytvořit dopravní síť, která je udržitelná z hlediska životního prostředí v souladu s ambiciózními cíli stanovenými v Green Dealu, poskytne Evropská unie finanční podporu v celkové výši více než 352 milionů eur (8,6 miliard Kč) na 26 infrastrukturních projektů. Ty byly vybrány v rámci Nástroje pro propojení Evropy (CEF), programu EU na podporu evropské dopravní infrastruktury.


Bylo vybráno 26 projektů, na které EU poskytne celkovou finanční podporu ve výše zmíněné částce. Největším příjemcem prostředků se stala Tesla, která by měla celkově obdržet asi 148,7 milionů eur (3,6 miliardy korun) na instalaci a výměnu 7 198 nabíjecích míst o výkonu 250 kW na celkem 687 místech ve 22 zemích starého kontinentu (včetně České republiky). Evropská komise přitom americké firmě vlastněné excentrickým miliardářem Elonem Muskem schválila dva projekty, přičemž jeden předložila odnož Tesla Italy a jeden Tesla Polsko. Bez zajímavosti není ani to, že 1,2 milionu eur (necelých 30 milionů korun) má dostat Unipetrol na projekt týkající se 32 dobíjecích míst o výkonu 150 kW na 8 místech v České republice.

Evropská komisařka pro dopravu Adina Vălean k tomu uvedla: „Množství obdržených žádostí o financování z fondu AFIF podtrhuje zájem dopravního průmyslu o prosazení přechodu na udržitelnější dopravu – na silnicích, na obloze i na moři. Naše investice ve výši 352 milionů eur se promítne do přibližně 12 000 dobíjecích míst, 18 vodíkových čerpacích stanic a elektrifikace přístavů a letišť, včetně rotterdamského přístavu a 37 španělských letišť.

Ředitelka Evropské výkonné agentury pro klima, infrastrukturu a životní prostředí (CINEA) Paloma Aba Garroteová dodala: „Evropská unie je i nadále odhodlána podporovat iniciativy, které podporují přechod na ekologičtější způsoby dopravy. Tyto projekty hrají klíčovou roli při realizaci cílů Unie v oblasti klimatu a zároveň přispívají k hospodářskému růstu a vytváření nových pracovních příležitostí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze