E.ON Drive trhá rekordy v odebraných kWh a počtu uživatelů v ČR i zahraničí

1
E.ON Drive trhá rekordy v odebraných kWh a počtu uživatelů v ČR i zahraničí
Fotografie: E.ON
  • Systém E.ON Drive má téměř po 5 letech fungování přes 8 500 uživatelů
  • Zákazníci E.ONu provedli během roku 2023 rekordních 111 000 dobíjení
  • Celkově odebrali z veřejných dobíjecích stanic 2 GWh elektrické energie

V České republice má systém E.ON Drive téměř pětiletou tradici, jelikož svůj provoz zahájil právě na jaře roku 2019. O dva roky později v roce 2021 už v něm bylo registrováno 3 300 uživatelů. Vlivem rozvoje sítě a oblíbeností elektromobility počet registrovaných uživatelů narostl až na dnešních 8 500. „Od samotného spuštění se snažíme systém E.ON Drive pro naše zákazníky neustále posouvat, protože chceme, aby využívání elektromobilů bylo dostupné a co nejvíce komfortní. Aktuálně vidíme, že měsíčně nám přibývá zhruba 300 uživatelů, kteří se registrují do systému E.ON Drive. Roste i využívání systému a přibývají nové možnosti pro naše zákazníky,“ vysvětluje Jakub Kott, vedoucí oddělení Mobility Services společnosti E.ON Energie.

Kromě počtu registrovaných uživatelů roste i množství celkově dodané elektřiny elektromobilům. V roce 2021 si zákazníci odvezli v bateriích elektromobilů celkově 0,5 GWh elektrické energie dobité při 36 000 provedených platebních transakcích pomocí karet E.ON Drive. V následujícím roce 2022 se objem dobité elektřiny zvýšil až na 1,2 GWh při 77 000 platebních transakcích. Loňský rok byl pro E.ON Drive doslova rekordní, jelikož při dobíjení bylo dosaženo neuvěřitelných 111 000 platebních transakcí, což je o 44 % více než v roce 2022. Z pohledu na množství dodané elektrické energie to jsou zhruba 2 GWh, tedy o 66 % větší dodávka elektrické energie než v roce 2022. Velkou roli v tomto nečekaném úspěchu hraje obliba veřejných DC dobíjecích stanic umístěných u nákupních center či frekventovaných dopravních cest. Odběry energie na DC veřejných stanicích tvořily v celkových datech za rok minulý rok 74 % z celkového počtu dobíjení. Kromě dobíjení ve vlastní síti E.ON Drive se část zákazníků rozhodla využít roamingových služeb při dobíjení na veřejných dobíjecích stanicích skupiny ČEZ, PRE a Chargepoint. V porovnáním s uplynulými roky se také v roce 2023 více dobíjelo i v zahraničí, kde se provedlo téměř 9 000 platebních transakcí a odebralo zhruba 0,2 GWh elektrické energie.

Společnost E.ON patří mezi přední hráče na poli elektromobility nejen v České republice, ale i v ostatních zemích Evropy. Zákazníci si tedy mohou kdekoli po Evropě udělat zastávku u dobíjecí stanice, kterou najdou v aplikaci E.ON Drive, a mohou zde doplnit energii do trakčního akumulátoru elektromobilu. Když zrovna není v okolí k dispozici dobíjecí stanice E.ONu, lze samozřejmě využít i dobíjecích služeb některého ze 42 roamingových partnerů E.ONu, kterými jsou například Allego, Smatrics, Greenway, ZSE, Petrol, HEP nebo Ionity. Od zavedení roamingu uběhly necelé dva roky a z původního počtu 12 000 možných dobíjecích bodů se nyní zákazníci registrovaní v E.ON Drive dostanou až k 70 000 dobíjecích bodů v 10 státech v Evropě. Roaming byl nejvíce využíván zákazníky při dobíjení v Německu a Rakousku. Nasvědčuje tomu počet provedených transakcí. V Německu bylo provedeno 1 500 transakcí a v Rakousku 5 100 transakcí při průměru 22 a 23 kWh na jedno dobití. „U roamingu v zahraničí – v Rakousku a v Německu – je vidět, že průměrný počet odebraných kWh při jednom dobíjení je o zhruba 30 % vyšší a přibližně 95 % dobití je realizováno na rychlodobíjecích nebo ultrarychlých dobíjecích stanicích. Přisuzujeme to tomu, že se jedná o tranzitní dobíjení. Naopak na Slovensku vidíme řádově nižší objemy. Tady to přikládáme tomu, že mnoho zákazníků na Slovensko jezdí velmi často a neexistuje jazyková bariera, mají tedy dobíjecí řešení sjednané i na tamním trhu,“ doplňuje Jakub Kott.

Diskuze ke článku
Marek M.
Marek M.
A kolik má EON stanic nebo dobíjecích bodů? Dle tiskové zprávy z čistá doprava (link nelze) jich v ČR bylo 394 v listopadu 2023.

Pokud to je správně, tak při odebrané energii 2GWh to vychází na cca. 14 kWh na den a bod. A pokud budeme brát stanici jako dva body, tak je to kolem 28 kWh na den a stanici. To odpovídá přibližně tomu, co vykazuje ČEZ a i PRE.

Nevim teda jestli je čím se chlubit. Při průměrném odberu 18 kWh na jedno dobití (111 000 dobití a 2 GWh energie odebrané) to je tak jedno auto na jeden bod denně, resp tak 3 auta za 4 dny. Nebo tak 10 aut na stanici za týden.

To se mi zdá dost málo. Nemám někde chybu ve výpočtu?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze