Gigafactory Šanghaj už vyrobila milion Modelů Y

Gigafactory Šanghaj už vyrobila milion Modelů Y
Fotografie: Tesla
  • Tesla Model Y je aktuálně nejprodávanější auto v Evropě vůbec
  • Zvýšenou poptávku způsobenou i prudkým zlevňováním chce Tesla uspokojit rozšiřováním výrobních kapacit, například brzy v Mexiku

Jak informoval cnevpost.com, Gigafactory Šanghaj oslavila jubileum. V továrně, která je mimochodem největším světovým závodem na výrobu baterií pro elektromobily, došlo k výrobce milionté Tesly Model Y.


Výše můžete vidět tweet, který pochází z 12. července, s fotografií jubilejního vozu obklopeného týmem oslavujícím tento úspěch. Sluší se přitom připomenout, že výroba a dodávky Tesly Modely Y přímo z Číny byly zahájeny v lednu 2021.

Tesla kromě toho vyrábí v Šanghaji také Model 3 (od konce roku 2019), jehož továrna podle dostupných statistik zatím vyrobila cca 800 tisíc kusů. Nedávno jsme vás přitom informovali o tom, že Tesla plánuje rozšíření Gigafactory Šanghaj, aby vyráběla přes milion aut ročně. Firma chce ale v továrně nejen navýšit výrobní kapacitu, ale také postavit v místě novou baterkárnu na sáčkové články typu LFP.

Model Y přitom představuje nejprodávanější automobil v Evropě napříč kategoriemi, za což jistě vděčí i opakovanému a prudkému zlevňování. To v Číně vyvrcholilo až dohodou Čínské asociace výrobců automobilů (China Association of Automobile Manufacturers, zkráceně CAAM), že nebudou elektrické vozy uměle zlevňovat. Jenže tato dohoda neobstála, protože údajně porušovala čínský antimonopolní zákon.

Tesla Model Y Long Range Dual Motor

Rozměry4 750 × 1 921 × 1 624 mm, 2 003 kg
Výkon324 kW
Baterie78,1 kWh, CCS Combo, Mennekes
Dojezd (WLTP)542 km
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze