Číňané se dohodli, že elektromobily nebudou uměle zlevňovat, vydrželo to 2 dny

Cenová válka v Číně
Číňané se dohodli, že elektromobily nebudou uměle zlevňovat, vydrželo to 2 dny
Fotografie: XPeng
  • Dohoda byla podle vyjádření Čínské asociace výrobců automobilů v rozporu s čínským antimonopolním zákonem
  • Podepsala ji mimo jiné i Tesla nebo BYD, Nio a Xpeng

Čínská asociace výrobců automobilů (China Association of Automobile Manufacturers, zkráceně CAAM), která sdružuje 16 výrobců elektromobilů jako Nio, Xpeng a Tesla, podle agentury Reuters pouhé dva dny po zveřejnění dohody o konci cenové války odvolala, co slíbila, tedy stop umělému zlevňování elektromobilů.


CAAM jako důvod odvolání uvedla antimonopolní zákony, což znamená, že cenová válka elektromobilů, kterou zahájila Tesla, patřící paradoxně mezi společnosti, které závazek podpořily, jak upozornil insideevs.com, bude pravděpodobně pokračovat, přinejmenším v Číně.

Šestnáct automobilek učinilo závazek ve čtvrtek a v sobotu již byl odvolán. CAAM v prohlášení uvedla, že cenový závazek porušil čínský antimonopolní zákon. Zároveň vyzvala 16 zapojených společností a ostatní členy ke striktnímu dodržování antimonopolního zákonu a k férové soutěži s nezávislými cenami. Mezi značky, které závazek podepsaly, patří Dongfeng Motor, China FAW, SAIC, BAIC, Changan Automobile, GAC, Chery, JAC, Geely, China National Heavy Duty Truck, Great Wall Motor, BYD, Nio, Li Auto, Xpeng a Tesla.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze