Tesle se ve druhém čtvrtletí letošního roku výrazně propadl zisk. Co za to může?

4
Tesle se ve druhém čtvrtletí letošního roku výrazně propadl zisk. Co za to může?
Fotografie: Tesla
  • Za propadem zisku pravděpodobně mimo jiného stojí i zlevnění Modelů 3 a Y
  • Tesla však překvapila růstem tržeb

Tesla oznámila finanční výsledky za druhé čtvrtletí letošního roku a pro akcionáře to není nejveselejší pohled. Firmě totiž propadl zisk na polovinu, na což akcie nepřekvapivě zareagovaly poklesem. Zpráva přichází jako obvykle tři týdny po oznámení počtu prodaných elektromobilů v daném čtvrtletí, kdy jsme se dozvěděli, že Tesla podruhé čtvrtletí v řadě dodala zákazníkům meziročně méně aut.


I tak byl ale americký výrobce elektromobilů opět v zisku, již 19. čtvrtletí v řadě, jak dodává insideevs.com. Nicméně i přesto skončila Tesla za očekáváním v otázce zisku na akcii, na čemž se velmi pravděpodobně podepsalo také snížení cen Modelů 3 Y, aby byly konkurenceschopnější.

V řeči konkrétních čísel činily celkové tržby společnosti 25,5 miliard dolarů (při dnešním kurzu cca 599 miliard korun), což znamená nárůst o 2 procenta meziročně. Jenže čistý zisk se meziročně snížil o 45 procent na 1,48 miliardy dolarů (asi 35 miliard korun při dnešním kurzu). Zisk na akcii pak činil 0,52 dolaru, což je méně, než očekávali analytici.

Ve 2. čtvrtletí jsme dosáhli rekordních čtvrtletních tržeb navzdory obtížnému provoznímu prostředí. Ve 2. čtvrtletí jsme také zaznamenali postupné oživení dodávek vozidel, protože se zlepšila celková nálada spotřebitelů a zavedli jsme atraktivní možnosti financování, abychom kompenzovali dopad trvale vysokých úrokových sazeb. Celosvětová penetrace elektromobilů se ve druhém čtvrtletí vrátila k růstu a převzala podíl od vozidel s benzinovými a naftovými motory. Jsme přesvědčeni, že čistě elektrická vozidla si nakonec získají zákazníky, protože mýty o dojezdu, nabíjení a servisu jsou vyvráceny,“ uvedla k výsledkům Tesla.

Diskuze ke článku
Kryštof Dostál
Kryštof Dostál
Chce to refresh modelu Y
Dini Dini
Dini Dini
Tesle klesly prodeje v USA Číně i Evropě, ale zvýšila tržby.

Kdyby tak clovek videl do hlavy Muskovi aby moh koupit akcie az v říjnu vyletí do nebes :-)

Ale spis si myslim ze predstavi ribotaxi asi jako Optimuse.

Fake it until you make it.

A proc klesaji prodeje? Nestačí produkt. Stacil pred 7lety..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze