Tesla chce z německé Gigafactory udělat největší evropskou továrnu na automobily

Tesla chce z německé Gigafactory udělat největší evropskou továrnu na automobily
Fotografie: Tesla
  • Tesla by pak v Gigafactory Berlin byla schopna vyrábět až milion elektromobilů ročně a 100 gigawatthodin baterií
  • Díky tomu by v Německu vyrobila více vozů než Volkswagen ve wolfsburském závodě

S informací o tom, že chce Tesla provést rozsáhlé změny v Gigafactory Berlin v Německu, přišla agentura Reuters. Tesla údajně chce závod přeměnit na největší továrnu na automobily na kontinentu, která bude schopna vyrábět až milion elektromobilů ročně a 100 gigawatthodin baterií.


Podle informací Reuters americký výrobce elektromobilů požádal německé místní úřady o schválení několika stavebních projektů včetně nové laboratoře pro testování bateriových článků a rozšíření systému recyklace vody s plánovaným spuštěním v první polovině příštího roku. Mezi změnami je zahrnuto také rozšíření a změny ve stávajících částech továrny, jako je lisovna a lakovna. Kromě toho má být vybudován i nový sklad materiálu.

Server insideevs.com dodává, že po změnách, které jsou rozděleny do tří etap (výše zmíněné patří do první), bude Tesla schopná v Německu vyrábět více vozů než Volkswagen v závodě ve Wolfsburgu, kde se má ročně vyrobit 800 000 vozů.

V rámci úprav závodu se Tesla také zavázala, že nebude využívat žádnou další vodní kapacitu, místo toho bude recyklovat 1,4 milionu metrů krychlových vody. Místní obyvatelé mohou své námitky proti nejnovějším návrhům společnosti Tesla podávat do poloviny září. V současné době se přitom v berlínsko-braniborské továrně Gigafactory montuje Model Y. Společnost v Grünheide aktuálně vyrábí 5 000 aut týdně a neuvedla časový plán následného rozšiřování výroby. Avšak pokud bude boj s německými úřady, ekology a občanskou společností úspěšný, budeme možná svědky popření jedné ze základních pouček v automobilovém průmyslu, že optimální kapacita automobilky z hlediska nákladů a logistiky je 400 000 aut ročně.

Podívejte se, jak to vypadá v berlínské Gigafactory Tesly

Dodejme, že členové Tesla Owners Club Czech Republic mají možnost návštěvy zmiňované továrny. Prohlédnout si ji můžete ale i v našem videu výše.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze