Mluví se o Gigafactory v další zemi. Vznikne v oblíbené dovolenkové destinaci?

Mluví se o Gigafactory v další zemi. Vznikne v oblíbené dovolenkové destinaci?
Fotografie: Tesla
  • Thajsko očekává investice 5 miliard dolarů od technologických gigantů Tesla, Google a Microsoft
  • Již nyní je přitom země jedním z největších center pro montáž vozidel v Asii

Jak informuje electrek.co, Tesla zvažuje výstavbu továrny na elektromobily v Thajsku. Uvedl to údajně premiér země Srettha Thavisin po setkání právě s Elonem Muskem, které se uskutečnilo během minulého týdne v New Yorku uprostřed Valného shromáždění OSN, kde se mimo jiné Musk setkal i s tureckým prezidentem Erdogan, jenž jej vyzval, aby další Gigactory postavil v Turecku.


Srettha Thavisin se po příletu do domovského Bangkoku setkal s novináři, kterým sdělil, že očekává, že společnosti Tesla, Microsoft a Google budou v zemi investovat 5 miliard dolarů. „Tesla by chtěla vybudovat závod na výrobu elektromobilů, Microsoft a Google se zajímají o datová centra,“ zaznělo z jeho úst viz zpráva agentury Reuters.

Thajský automobilový trh je přitom významnější, než by si většina lidí mohla myslet. V loňském roce se v zemi s více než 70 miliony obyvatel a v posledních 20 letech prudce rostoucím HDP prodalo více než 750 tisíc automobilů a letos se očekává nárůst na 800 až 900 tisíc. Je však nutné dodat, že většina prodaných vozů se cenově nepohybuje na úrovni elektromobilů Tesla.

Thajsko ovšem také již nyní představuje jedno z největších center pro montáž vozidel v Asii, neboť se v něm ročně vyrobí až 2 miliony aut. Tesla, která se nedávno pochlubila tím, že za dobu své existence vyrobila 5 milionů vozů, přitom plánuje do roku 2030 zvýšit výrobu vozidel na 20 milionů vozů ročně a je jasné, že k tomu bude potřebovat několik nových továren – proto se staví například v Mexiku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze