Velká Británie si nakonec zákaz prodeje benzinových a naftových vozů rozmyslela

Posouvá jej na rok 2035
Velká Británie si nakonec zákaz prodeje benzinových a naftových vozů rozmyslela
Fotografie: MG
  • Velká Británie se tím přizpůsobí plánu Evropské unie
  • Odložení zákazu prodeje vozů na benzín a naftu se nesetkalo s podporou u výrobců, jako je Kia, Volkswagen či Ford
  • Podle expertů odklad souvisí s volbami, které čekají Velkou Británii příští rok

Britský premiér Rishi Sunak na tiskové konferenci v londýnské Downing Street, která je už přes dvě století sídlem dvou nejdůležitějších představitelů vlády Velké Británie, oznámil, že termín zákazu prodeje vozů na benzín a naftu se odkládá z původně avizovaného roku 2030 na 2035.


Usnadníme přechod na elektrická vozidla. Až do roku 2035 si budete moci stále kupovat benzínové a naftové automobily a dodávky,“ řekl Sunak během projevu projevu. „I poté je budete moci stále kupovat a prodávat z druhé ruky,“ dodal.

Podle europe.autonews.com britský premiér také uvedl, že očekává, že do roku 2030 bude naprostá většina vozidel prodávaných ve Velké Británii díky klesajícím cenám elektrická, a to i bez zásahu vlády. „Přinejmenším prozatím byste to měli být vy, spotřebitelé, kdo se rozhodne, a ne vláda, která vás k tomu bude nutit,“ řekl.

Odklad zákazu o 5 let znamená, že se Velká Británie přizpůsobí plánu Evropské unie, která požaduje, aby nové automobily prodávané po roce 2035 měly nulové emise, což fakticky zakáže prodej nových benzinových a naftových vozů. To se samozřejmě nelíbí výrobcům automobilů, kteří již učinili klíčová investiční rozhodnutí v souladu se zákazem prodeje od roku 2030 ve Velké Británii. Mezi ně patří například Kia, Volkswagen či Ford. Krok naopak uvítala Toyota, což však vzhledem k její omezené nabídce čistě elektrických vozidel nepřekvapí.

Kriticky se k rozhodnutí staví i provozovatelé nabíjecích stanic. „Toto zpoždění také ohrozí investice do infrastruktury pro elektromobily, nemluvě o širším trhu, včetně baterií, solárních systémů a iniciativ v oblasti zelené energie,“ řekl například Adrian Keen, generální ředitel sítě veřejných nabíjecích stanic InstaVolt.

Mluví se i o tom, že rozhodnutí o odsunu zákazu prodeje benzinových a dieselových vozů úzce souvisí s volbami, které čekají Velkou Británii příští rok. Podle politologů Rishi Sunak zřejmě sází na to, že omezením ekologické politiky na svou stranu získá další voliče. Sunak na tiskové konferenci také zdůraznil, že jeho vláda je i nadále odhodlána plnit svůj cíl dosáhnout do roku 2050 nulových emisí, k čemuž dodal, že si Spojené království může v současné době dovolit zpomalit svůj postup, protože je již daleko před všemi ostatními zeměmi na světě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze