Volvo urychluje přechod na elektřinu. Diesely z nabídky zmizí během pár měsíců

Volvo urychluje přechod na elektřinu. Diesely z nabídky zmizí během pár měsíců
Fotografie: Volvo
  • Volvo by mělo přestat s výrobou dieselových vozů už na začátku příštího roku
  • Potvrzení o tom přišlo na newyorském klimatickém týdnu

Podle informací autocar.co.uk Volvo ukončí výrobu vozů s dieselovými motory na začátku roku 2024, protože urychluje svůj plán na to, stát se do roku 2030 výhradně elektrickou značkou.

Švédská společnost začátkem tohoto měsíce v tichosti vyřadila ze své nabídky na různých evropských trzích poslední modely s dieselovými motory a v prodeji zůstaly automobily pouze plně elektrické, plug-in hybridní a mild-hybridní benzínové. Někde jsou ještě dostupné, ale firma se sídlem ve švédském Göteborgu počítá s tím, že je brzy vyřadí z nabídky definitivně. Společnost založená už v roce 1927 by se tak stala prvním velkým „tradičním“ výrobcem, jenž se zcela vzdá dieselů.

Volvo přitom již dlouho upozorňuje na svůj záměr ukončit výrobu dieselových modelů a již dříve vyčlenilo své aktivity v oblasti vývoje spalovacích motorů do společnosti Aurobay, což je joint venture s čínskou mateřskou společností Geely. Koncem loňského roku ale Volvo svůj podíl v Aurobay prodalo s tím, že na vývoj nových spalovacích motorů již nevydá ani korunu ze svého rozpočtu.

Potvrzení o tom, že Volvo ukončí výrobu dieselových pohonných jednotek do roku 2024, zaznělo na newyorském klimatickém týdnu Climate Week NYC – znamená to tedy urychlení transformace na výrobce čistě elektrických vozů. Ještě v roce 2019, kdy Volvo uvedlo na trh XC40 Recharge jako svůj první elektromobil, přitom byla většina vozů Volvo prodávaných v Evropě poháněna vznětovým motorem. Nicméně situace se obrátila a prodeje dieselových vozů v Evropě výrazně propadly, což bylo zapříčiněno změnou vkusu zákazníků, a to i v důsledku obav ze změn klimatu a vyšších emisí oxidů dusíku vznětových motorů.

Šéf společnosti Jim Rowan prohlásil: „Elektrické pohonné jednotky jsou naší budoucností,“ pak dodal: „Plně se soustředíme na vytvoření širokého portfolia prémiových, plně elektrických vozů, které splňují vše, co naši zákazníci od Volva očekávají.

V nadcházejících měsících se od švédské firmy očekává uvedení nových SUV EX30 a EX90 s výhradně elektrickým pohonem. Do roku 2040 se pak značka chce stát klimaticky neutrální společností, k čemuž se Jim Rowan vyjádřil také: „Svět nyní, v této kritické době pro naši planetu a lidstvo, potřebuje vůdčí schopnosti.“ Dodal, že jak průmysloví, tak političtí představitelé musí v boji proti změně klimatu přijmout smysluplnou politiku a opatření.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze