Prolezli a osahali jsme nový elektromobil Kia EV3

Kompletní představení + video
27
Prolezli a osahali jsme nový elektromobil Kia EV3
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Kia EV3 je nový kompaktní crossover na platformě E-GMP
  • Překvapil hned několika věcmi, které jsme od této platformy nečekali
  • Je trochu menší než Kia Niro

Korejská automobilka Kia představila nové elektrické kompaktní SUV, tedy spíše crossover. Je jím Kia EV3 a přinesla hned několik překvapení. Velikostí se řadí po bok elektrického Nira a pojďme se podívat, co nového toto auto přineslo a čím nás překvapilo.

Kia EV3 je menší než Niro

Nová Kia EV3 měří na délku 4,3 m, zatímco Kia Niro je zhruba 4,4 m dlouhá. EV3 má také kratší rozvor o pouhé 2 centimetry, Niro má 2,7 m a EV3 2,68 m. Na druhou stranu, šířka je u EV3 1,85 m, tedy je širší než Niro. Výška pak je podobná, ale EV3 je opět mírně vyšší než Niro. Zkrátka, Kia Niro je crossover blíže k hatchbacku, zatímco EV3 je blíže k SUV, což vysvětluje fakt, že EV3 je vyšší.

Kie EV3 nese nový designový jazyk značky Kia. Ten nejvíce připomíná model Kia EV9, který je samozřejmě mnohem větší, ale mnohé designové prvky jsou podobné. Kia EV3 pokračuje v designové filozofii „Spojené protiklady“. Například spodní část karoserie by měla být robustnější, tedy blíže k SUV, zatímco vrchní část by měla být spíše dynamičtější. Jestli to tak opravdu je, nechám na vašem posouzení a rád si přečtu vaše názory na design v komentářích.

Prolezli jsme nový kompaktní crossover Kia EV3

Zaměřím se na pár zajímavých detailů, na kterých vidíme, že tam také jsou „Spojené protiklady“. Například jde o kombinaci ostrých hran a oblých částí. Pod úrovní bočních oken se přes celý bok vozu táhne zakřivená ostrá hrana, ale ve spodní části dveří vidíme zakřivení tvořené velmi plynulým přechodem. Spodní část karoserie je robustní, což umocňují mohutné lemy blatníků s hranatým tvarem, ale vrchní část karoserie má být sportovnější, což podporuje ukrytá klika zadních dveří, díky které Kia EV3 na první pohled vypadá jako třídveřová.

Design více ukazuji ve vloženém videu, takže pokud vás zajímají detaily, doporučuji video. Každopádně, designový jazyk je podobný jako u Kie EV9, které se Kia EV3 nejvíce podobá, ač je mnohem menší. Má i podobný styl světelných podpisů, kde koresponduje přední i zadní světelný podpis. Je ale originální, oba vozy tedy i za tmy snadno rozeznáte.

Vůz, který jsem měl možnost si osahat, byl ve verzi GT-line, což znamená, že má sportovnější rysy. Kia používá například odlišné nárazníky u verzí GT-line a Earth, což jsme mohli vidět už u EV6. Je tedy pravděpodobné, že verze Earth bude mít méně výrazný design, ne tak dynamický a lze očekávat menší disky kol. Ale takto vypadá auto opravdu hezky, nebo alespoň mně se líbí. Podle mě i přední a zadní část ukazují přístup filozofie „Spojené protiklady“, protože předek je uhlazenější a působí sportovněji, zatímco záď je hranatější a robustnější. A ještě zmíním aerodynamiku, protože součinitel odporu vzduchu cx je 0,267, což je na vůz kategorie SUV/crossover velmi dobrý.

Zavazadlový prostor je solidní

To byl tedy pohled na design a když už jsme vzadu, pojďme se podívat na to, co nás Čechy, národ chalupářů, zajímá nejvíce. To je zavazadlový prostor. Ten na první pohled působí jako poměrně velký na poměry této kategorie. Má sice vyšší nakládací hranu, než jsme zvyklí u kombíků, ale ne nijak extrémně vysokou. Podlaha je zarovnaná s nakládací hranou, ale to jen díky nastavitelné podlážce, kterou můžete spustit dolů, a získáte tím hlubší kufr o objemu 460 litrů. Můžete si tedy vybrat, jestli chcete hluboký kufr, nebo dva oddělené prostory, přičemž vrchní je zarovnaný s nakládací hranou.

Pod nastavitelnou podlážkou, pokud ji máte nahoře, je poměrně dost místa, ale nemusíte tam mít kabely, protože i Kia EV3 má přední kufr. Ten má objem 25 litrů. Jelikož má pohon předních kol, tedy elektromotor vpředu, je pro mě velkým překvapením, že má poměrně hluboký přední kufr. U vystaveného auta tam byl kabel do běžné zásuvky, ale při troše snahy by se tam měl vejít i kabel Mennekes-Mennekes do nabíjecích stanic a wallboxů.

Takže přední kufr rozhodně chválím. Sice u vozů značky Kia, respektive jejích elektromobilů, není velkým překvapením, ale je překvapením, že právě u tohoto vozu s motorem vpředu a pohonem předních kol má takové parametry, protože v Niru je o poznání menší a jde spíše o malou přihrádku. Kia EV3 je postavená na modulární platformě E-GMP, kterou sdílí s vozy EV6 a EV9, ale přesto má primárně pohon předních kol, nikoliv pohon zadních kol, jako to mají zmíněné vozy. Když byla uvedena platforma E-GMP, předpokládali jsme, že primárním pohonem bude ten zadní, ale je vidět, že u platformy E-GMP je možné obojí a je modulární.

Platforma E-GMP, ovšem jen 400 V

A ještě tu je jedno překvapení, které se také váže ke spojení s platformou E-GMP. Tím je fakt, že Kia EV3 má pouze 400V architekturu, zatímco dosud všechny vozy na této platformě měly 800V a předpokládali jsme, že tato platforma je automaticky 800V. Ale Kia opět překvapila a ukázala, jak modulární platforma to je. V podstatě na ní je schopná postavit jakékoli auto od kompaktního crossoveru s pohonem předních kol v podobě EV3 přes sportovněji střižený crossover EV6 až po obří SUV EV9. A může použít takovou voltáž, která v dané třídě dává větší smysl.

Motor je tedy pod přední kapotou, respektive na přední nápravě, a pohání přední kola. Má výkon 150 kW, tedy 204 koní. To je úplně stejně jako v případě Kia Niro EV, takže výkonově jsou vozy shodné. To by nahrávalo tomu, že má stejnou techniku, ale ptal jsem se přítomných lidí z vývoje, kteří mi řekli, že to stejná technika není. Možná má stejný základ, ale určitě je vylepšená a hlavně platforma je úplně jiná. Baterie je samozřejmě umístěná v podlaze, jako ve všech moderních elektromobilech, a má dvě varianty. To je také běžné, ale překvapením je, že ta větší má kapacitu 81 kWh, což znamená, že je větší než u long-range verze vozu Kia EV6, která má 77 kWh, přestože jde o vůz minimálně o třídu výše, než je model EV3. Menší baterie v Kie EV3 pak má kapacitu 58 kWh. Dojezdy ještě nejsou oficiálně stanoveny podle normy WLTP, ale předpokládaná hodnota je 560 km dojezdu podle WLTP u větší baterie a 410 km u menší. Podle mě bude většině lidí u tohoto vozu, což je spíše městský a příměstský crossover, bohatě stačit menší baterie, která samozřejmě bude levnější.

Kia EV3 s menší baterií se rozjede rychleji

Obě verze se liší nabíjecím výkonem a také zrychlením. Zajímavé je, že výkon motoru je u obou stejný, takže zrychlení z 0 na 100 km/h je u verze s menší baterií 7,4 s, protože je vůz lehčí, a u té větší a těžší baterie 7,7 s. Takže verze s menší baterií bude samozřejmě svižnější, díky nižší hmotnosti. Naopak má, kromě nižšího dojezdu, i nižší nabíjecí výkon. Menší baterie se nabíjí výkonem 102 kW a větší dosáhne výkonu až 128 kW. To nejsou nijak oslňující hodnoty, ale je to zlepšení oproti Niru EV s podobnými parametry.

Nabíjecí port je pak také umístěn jinde, než jsme zvyklí u platformy E-GMP. Bývá vpravo vzadu, zatímco zde je na pravém předním blatníku. To chválím, protože k některým nabíjecím stanicím se musí najíždět popředu, takže umístění směrem k přední části vozu je výhodnější, zároveň kvituji, že jde o pravý blatník. Většinou parkujeme vpravo, je to tedy praktičtější než na levém blatníku, jak to má například Audi Q8 e-tron. Palubní nabíječka má standardních 11 kW u obou verzí a nabíjení z 10 na 80 % z by u obou verzí mělo zabrat 30 minut.

I v interiéru jsou „Spojené protiklady“

Interiér také podporuje designovou filozofii „Spojené protiklady“ jak tvary, tak použitými materiály. Nalezneme zde tedy recyklovaný plast, recyklovanou tkaninu nebo kov. A právě na recyklaci materiálů i zde Kia klade velký důraz, podobně jako v modelu EV9. Pokud byste chtěli vědět, které recyklované materiály jsou v interiéru použité, je v interiéru i QR kód, po jehož naskenování se dostanete na stránku automobilky, kde je popsané, z čeho je interiér složený a kolik čeho bylo použito. Interiér je opět názorněji ukázaný ve videu.

Infotainment je prakticky stejný, který známe z modelu EV9, což znamená, že má tři displeje, zatímco Kia EV6 pouze dva. Kia EV9 byla první, která dostala malý a na výšku orientovaný, prostřední displej, kde je ovládání klimatizace. Ten má trochu nevýhodu, že přes věnec volantu na něj z pohledu řidiče není vidět, ale designéři argumentují tím, že na něm není nic, co by během jízdy bylo často potřeba sledovat nebo přepínat. Zkrátka si na automatické klimatizaci nastavíte příjemnou teplotu a většinou s ní pak už hýbat nemusíte.

Nalezneme tu samozřejmě spoustu praktických funkcí, ať už standardní indukční nabíječku na telefon nebo i některé nadstandardní. Například držáky nápojů jsou vyřešené tak, že by měly pevně držet nápoje o různém průměru nádoby. Loketní opěrka se dá snadno přetvořit ve stolek, což je unikátní řešení. Celkově je pracoviště řidiče příjemné a je vidět velký důraz na jeho praktičnost. To dokazuje i přesunutí voliče směru jízdy pod volant do podoby páčky, aby se prostor mezi předními sedačkami dal co nejefektivněji využít. A chválím i pádla pod volantem pro regulaci rekuperace, která si Kia nechává a pro mě je jízda s takovým autem mnohem příjemnější, než když je rekuperace napevno nastavená.

Na zadních sedačkách je méně místa

Sedačky jsou poměrně pohodlné, pouze já bych tedy uvítal při své výšce přes 1,9 metru o něco delší sedák, aby mi lépe podpíral stehna, ale to je v této třídě vozů běžné. Jinak mají sedačky solidní boční vedení, takže se mi v nich sedí příjemně. Pokud jde o materiál, vypadá to na syntetickou kůži a opěrka hlavy je pravděpodobně také z recyklovaných materiálů. Ještě mě zaujala jedna věc – ambientní osvětlení, kde si můžete v horní i spodní části nastavit různé barvy a kombinovat je podle toho, jak se vám to líbí.

Přední sedačku mám nastavenou na sebe a po usednutí dozadu musím uznat, že jsem toho místa čekal trochu více, protože mám kolena hodně blízko sedáku před sebou, který je poměrně silný. Navíc má zezadu tvrdý plast, takže kdybych měl kolena namáčknutá na sedák, nebylo by to úplně příjemné. V tomto si Niro vede trochu lépe a je zde vidět, že je mírně větší než EV3. Nedotýkám se ale koleny sedačky před sebou, což zase hodnotím pozitivně, a když si opřu hlavu, nedotýkám se stropu, takže v tomto směru je to v pohodě. Já bych si dokázal představit cesty vzadu jen kratší, ale kdyby tam seděl někdo průměrného vzrůstu (okolo 180 cm) nebo menší, v pohodě by zvládl i delší trasu.

Vzadu pak jsou výdechy klimatizace, dva nabíjecí konektory USB-C i přihrádka, kam si cestující na zadních sedačkách mohou něco dát. Zároveň je na zadních stranách obou předních sedaček kapsa, kam si také cestující vzadu mohou něco dát. Já bych ji ale nevyužil, protože bych měl ještě méně místa. Pokud jde o design a materiály, vidíme zde podobnou kombinaci jako vpředu.

Ceníku i samotného auta se dočkáme na podzim

To byl tedy pohled na nový elektromobil Kia EV3, který je podle mě povedeným autem a rozhodně se něj těším. Jsem zvědavý, kam se cenově zařadí, protože na jednu stranu je to modernější auto než Niro a nabídne i delší dojezd, ale na stranu druhou je o trochu menší a i uvnitř má o něco méně prostoru. Těžko tedy odhadovat dopředu, ale měli bychom se to dozvědět v září, kdy by měl být zveřejněný ceník. Fyzicky by EV3 měla dorazit do Česka k dealerům přibližně v listopadu, možná už koncem října. Takže je jasné, že už letos se dočkáme i v Česku. Přijde tedy nový elektromobil, který má moderní a zajímavý design. S jiným autem si ho rozhodně nespletete, protože je opravdu originální. Zároveň ale zůstává u 400V architektury, což na první pohled vypadá jako nevýhoda, ale měl by to být příslib příznivé ceny. Je to tedy zajímavé auto a těším se, až si ho budu moci projet.

Technické parametry Kia EV3 (2024) Standard Range

Kompletní specifikace
Konstrukcecrossover, 4 300 × 1 850 × 1 560 mm, ? kg
PohonElektřina, hnaná náprava: přední
Výkon150 kW, 204 koní
Baterie58,3 kWh
Nabíjenírychlonabíjení: 102 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
Spotřeba?, dojezd: 429 km
Cena od
Diskuze ke článku
Michal Opluštil
Michal Opluštil
EV3 asi ne z několika důvodů, ale pokud EV5 bude úměrně prostornější tak ta bude pro pro mě zajímavá,
jenom nechápu tu predokolku ...zatím stále vede EV6...
Josef L
Josef L
Předpokládám, že tím Niro končí a nedává smysl mít oba modely, které jsou ve stejné třídě. Je to i logické z hlediska písmenné řady EV....
Jan Jakubík
Jan Jakubík
A ještě podotku, že při současném poklesu cen baterií to dává velký smysl, dávat do aut větší baterie, když stojí ještě méně peněz, než stály ty původně velké. Dostane navíc něco jak zákaník tak výrobce, který beztak koupil články ještě levněji byť kapacita článků pro zákaniká v samotném autě narostla.
Bohumil Filip
Bohumil Filip
Jen jsem zběžně přelétl článek a zjistil je tam oproti Niru menší baterie a tím menší dojezd, menší kufr, méně prostoru na zadních sedadlech. Jediné plus je nabíjecí port v přední části vozidla. Pro mne je to auto docela zklamání. Mělo by by stát tak 700 tisíc jinak to nebude žádný trhák. Pro mne je ale nepoužitelné i za tuto cenu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze