Přechod na tarify za nabíjení u ČEZu se blíží. Jak přesně bude probíhat?

Přechod na tarify za nabíjení u ČEZu se blíží. Jak přesně bude probíhat?
Fotografie: cez.cz
  • Zákazníci, kteří na nový systém přejdou do konce února, nebudou muset platit paušální poplatek za leden a únor letošního roku
  • Nabíjení bude probíhat pomocí aplikace FUTURE/GO, která bude k dispozici jak pro iOS, tak Android
  • Nově budete moci jeden účet využívat v rámci celé rodiny/firmy

Uživatele elektromobilů čeká v Česku letos velká změna. Největší poskytovatel sítě nabíjecích stanic ČEZ výrazně mění svou cenovou politiku a od 1. března spustí nové platební schéma na více než 170 svých nabíjecích stanicích. Současný jednotný paušální měsíční poplatek se stane minulostí a platit se bude za skutečně odebranou elektřinu. Jak celý přechod bude vypadat a co je potřeba udělat?

Jak to bude s nabíjením na stanicích ČEZ?

Stávající zákazníci s čipem budou mít nabíjení do konce února zdarma

Pokud v současnosti vlastníte nabíjecí čip od ČEZu a platíte paušál, čeká vás v průběhu ledna a února výběr nového tarifu pro nabíjení a jeho aktivace. Učinit to bude možné skrze nový zákaznický portál nebo novou mobilní aplikaci ČEZ FUTUR/E/GO. Obojí bude spuštěno v polovině ledna, nyní tedy ještě registrace do nového systému možná není. Zákazníci, kteří změnu provedou do konce února, nebudou za leden a únor letošního roku platit žádný paušální poplatek. Jde o bonus, který vám ČEZ dá za rychlý přechod na nový tarif. První fakturu, kterou budete muset zaplatit, je tedy až ta za březen (na začátku dubna) podle toho, jaký tarif pro nabíjení si vyberete a kolik elektřiny odeberete. Za leden a únor naopak nebudete muset zaplatit vůbec nic. Paušální poplatek vám totiž ČEZ odpustí a zároveň ještě nebude aktivní počítání odběru skutečného počtu kWh. Na dva měsíce si tak elektromobilisté budou moci užít nabíjení zcela zdarma a zkoušet zároveň nový zákaznický systém a aplikaci.

Zákazníci, kteří přejdou na nový tarif až v průběhu března, si budou muset zaplatit jak dosavadní paušální poplatek za leden a únor, tak odebrané kWh za březen a další měsíce za cenu 7,5 Kč za kWh. K tomu si bude ČEZ ještě účtovat poplatek 200 Kč měsíčně za manuální evidenci starých zákazníků v novém systému a dále pak 400 Kč za každou vystavenou fakturu. Fakturování bude probíhat jednou za půl roku nebo do doby, než přejdete na některý z nových tarifů. Vzhledem k výši dalších poplatků by bylo velmi nevýhodné zůstat na starých tarifech, doporučujeme tak přechod na ty nové co nejdříve v lednu či únoru.

Noví zákazníci rovnou do nového systému

Pokud aktuálně čip od ČEZu nevlastníte a chtěli byste si ho v těchto dnech pořídit, nepochodíte. V současné době se už nabíjecí čipy v rámci starého systému nevydávají a je nutné počkat na start nového systému v polovině ledna, kdy se bude možné jako nový zákazník registrovat rovnou do nového systému. I zde platí, že nový zákazník bude mít do 29. února nabíjení zcela zdarma a za odebranou energii včetně poplatku za zvolený tarif bude platit až od března letošního roku.

Nabízené tarify

TAXI Obchodní cestující Víkendový řidič Pay as you go Neregistrovaný
Měsíční platba 1 750 Kč včetně DPH 550 Kč včetně DPH 200 Kč včetně DPH 0 0
Poplatek za odběr 3,5 Kč / kWh 4,5 Kč / kWh 5,5 Kč / kWh 7,5 Kč / kWh 9,5 Kč / kWh
Předplacené kWh v rámci měsíčního paušálu 500 122 36 0 0

Novinkou je také platba za stání na nabíjecích stanicích. Nebojte se, nebudete platit hned, jak začnete nabíjet, ale ČEZ chce odstranit nešvar v podobě zbytečného blokování stanic. Na rychlonabíjecí stanici tak můžete být 90 minut, na pomalé pak 8 hodin. Následně budete platit dvě koruny za každou započatou minutu stání. Stejná částka se však začne počítat nejen po uplynutí zmíněných časových úseků, ale také poté, co je vaše baterie zcela nabitá.

Nová aplikace, čipy ale zůstanou

Příjemným benefitem je, že jeden účet budete moci sdílet v rámci domácnosti/firmy. Nebudete muset mít tedy několik čipů, ale pouze aplikaci ve vašem chytrém telefonu. Ta se jmenuje FUTURE/GO a bude k dispozici od poloviny ledna jak pro iOS, tak Android. Přes aplikaci bude možné vyhledávat nabíjecí stanice, ovládat nabíjení, sledovat historii spotřebovaných kWh a ovládat svůj uživatelský účet.

Současné nabíjecí čipy budou dále funkční. Budou pouze spárovány s novým uživatelským účtem v novém systému a budou sloužit jako identifikátor pro zahájení nabíjení. To tak bude možné ovládat jak čipem, tak mobilní aplikací. Stejný systém používá v Česku i E.ON.

Se spuštěním nové aplikace bude zároveň ukončena funkčnost dočasné aplikace Polyfazer Direct, která dosud sloužila pro ovládání nabíjení a placení za něj pro ty, kteří neměli nabíjecí čip od ČEZu. Jednorázoví zákazníci, kteří si nebudou chtít pořídit žádný tarif od ČEZu, budou muset pro jednorázové nabíjené nově používat také aplikaci ČEZ FUTUR/E/GO a využívat sazby v rámci tarifu „Neregistrovaný“, tedy 9,5 Kč za kWh.

Vyzkoušeli jsme nejrychlejší nabíjecí stanici ČEZ

Diskuze ke článku
Mariuss
Porad nechapu, jestli tarif "Pay as you go" je jeden z novych tarifu a platim jen za odebrane kWh nebo je to to same jako kdyz si zadny tarif nevyberu a budu platit krome 7.5Kc/kWh navic tech 200Kc za mesic a 400Kc za fakturu. Muze mi to prosim nekdo potvrdit/vyvratit? Diky.
CarlosEV
musíte si vybrat nějaký tarif jinak budete od března platit navíc tu pokutu 200 a 400
Pepa
Já už pečlivě eviduji spotřebu za leden, protože z hlavy nejsem schopen spočítat zda se mi víc vyplatí víkendový řidič nebo obchodní cestující. Za měsíc mám průměrně 300 kWh, ale větší část z toho dobíjím v práci. Když jsem tarify ukázal přítelkyni tak řekl, že tomu vůbec nerozumí. No nedivím se. :D
eMichal
Zatím nepadlo ani slovo o tom,zda se budou neodebrané kwh převádět do dalšího měsíce, pokud je nevyužiji...?Doufám že ano...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze