V dobíjecí síti ČEZu během 1. čtvrtletí narostl výkon o 39 % a odběr o 65 %

1
V dobíjecí síti ČEZu během 1. čtvrtletí narostl výkon o 39 % a odběr o 65 %
Fotografie: ČEZ
  • ČEZ v 1. čtvrtletí 2024 hlásí 39% nárůst výkonu dobíjecích stanic
  • Odběry elektřiny stouply o 65 % a překračují 1,8 milionu kWh
  • Počet registrovaných zákazníků ČEZu narostl na 27 231

V prvním čtvrtletí roku 2024 zaznamenala síť veřejných dobíjecích stanic společnosti ČEZ výrazný nárůst výkonu o 39 % a odběrů o 65 % ve srovnání s obdobím loňského roku. Tato data nejenže svědčí o rostoucí poptávce po elektromobilních službách, ale také o úspěšném rozvoji infrastruktury potřebné pro podporu elektromobility v zemi. V období od ledna do března řidiči využili stanice ČEZ k načerpání více než 1,8 milionu kWh zelené elektřiny, což je o 65 % více než ve stejném období předchozího roku. Celkový výkon dobíjecích stanic přesáhl 51 MW, především díky rozmachu ultrarychlých stanic. Zásluhou růstu sítě a snížené ceny nabíjení se ČEZ může pyšnit 27 231 registrovanými zákazníky. „ČEZ neustále zvyšuje kvalitu a rozsah své sítě. V poslední době se soustředíme hlavně na výstavbu ultrarychlých stojanů, kterých chceme mít letos na konci roku více než 110. Od ledna jsme také na rychlých a ultrarychlých stanicích výrazně snížili ceny za dobíjení a lidé to oceňují. Jen za poslední rok se u nás zaregistrovalo více než deset tisíc nových řidičů, z toho tři tisíce od konce prosince po oznámení nových výhodnějších tarifů. Očekáváme, že při tomto tempu růstu nových zákazníků v kombinaci s výstavbou nových stanic bychom letos mohli výrazně překročit hranici 7 milionů kWh odebrané bezemisní elektřiny,“ říká Tomáš Dzurilla, ředitel elektromobility ČEZ.

Infrastrukturní rozvoj je podpořen jak prostřednictvím Operačního programu Doprava, tak vlastními investicemi Skupiny ČEZ. Za poslední rok přibylo v síti 135 nových stanic, z nichž každá čtvrtá disponuje výkonem 150 kW a více, což umožňuje rychlé doplnění energie pro dalších až 150 km jízdy během pouhých 10 minut.

Diskuze ke článku
Martin Lacina
Naposledy upraveno: 09:21
Je skvele, ze stavi a posiluji a diky za to, jen kdyby jeste nekupovali ty jakoby ultrarychle ABBcka, na kterych ve skutecnosti drtiva vetsina soucasnych (ale jeste na dlouho i vetsina budoucich) aut nabiji jen polovicnim vykonem a pritom plati za ultrarychle nabijeni.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze