Spolupráce ČEZu a KM-PRONA přinese v příštích letech desítky rychlonabíječek

Spolupráce ČEZu a KM-PRONA přinese v příštích letech desítky rychlonabíječek
Fotografie: ČEZ
  • První 180kW rychlodobíjecí stanice ČS KM-PRONA je instalována ve Velké Úpě
  • Další dobíjecí stanice budou na 57. km dálnice D10 u Mnichova Hradiště

Společnost ČEZ je jedním z klíčových hráčů v rozvoji elektromobility, a tak není divu, že se s ní spojují další firmy, co to s elektromobilitou myslí vážně. Jedním takovým příkladem za všechny je spolupráce mezi ČEZem a řetězcem čerpacích stanic KM-PRONA působícím na českém trhu více než 20 let a provozujícím v ČR téměř 50 čerpacích stanic. Jedna z nich se nachází také v krkonošské Velké Úpě. O instalaci 180kW rychlodobíjecí stanice ČEZu v krkonošské Vélké Úpě jsme vás před časem informovali. Jednalo se v podstatě o „první vlaštovku“. Další stanice budou postupně přibývat. Co nevidět se budete moci také dobít energii do baterie elektromobilu u nově vznikajícího dobíjecího hubu u Mnichova Hradiště, přesněji na 57. kilometru dálnice D10. Dobíjecí hub bude tvořen celkem osmi 360kW rychlodobíjecími stanicemi. Výstavba dobíjecích stanice je financována z finančních prostředků skupiny ČEZ a také grantu z Operačního programu Doprava.

Společnost ČEZ si v rámci své strategie Čistá Energie Zítřka dala závazek, že do roku 2025 bude mít ve své dobíjecí síti 800 provozovaných stojanů a znásobí jejich výkon. V rámci plnění tohoto cíle se ČEZ snaží také uspokojit požadavky ze strany zákazníků na zkrácení dobíjecích časů, a tím čekání na volné konektory dobíjecích stanic. Svých závazků chce ČEZ dostát prostřednictvím projektů a spoluprací, jako je například tato s KM-PRONA. „Jednou z podmínek rozvoje elektromobility v České republice je dostatečně hustá síť dobíjecích bodů především kolem hlavních tahů. Díky partnerství s KM-PRONA můžeme pokračovat v osazování dálničních lokalit nebo míst s vysokou frekvencí provozu. Za vzorovou lokalitu považujeme čerpací stanici u Mnichova Hradiště. Tady řidičům e-aut nabídneme dobíjení na 8 stojanech, kde díky nasazení tzv. dělené technologie lze z jednoho konektoru jednorázově nabíjet dvojnásobným výkonem, tj. až 360 kW. V celé naší síti garantujeme odběr skutečně bezemisní elektřiny, a to díky certifikaci jejího původu z obnovitelných zdrojů,“ řekl Tomáš Dzurilla, ředitel útvaru elektromobilita ČEZ.

Společnost KM-PRONA se kromě rozvoje dobíjecí sítě zaměřuje také na provoz malé vodní elektrárny v Semilech. KM-PRONA se snaží svým zákazníkům maximálně vyhovět a zpříjemnit cestování, jak sám popisuje jednatel společnosti Vladimír Minařík: „V síti stanic KM-PRONA se neustále snažíme zkvalitňovat služby pro naše současné zákazníky a současně usilovat o přízeň dalších řidičů. Příkladem mohou být vedle konceptu kaváren MonzaCafe právě nové ultrarychlé dobíjecí stanice pro elektromobily. Věříme, že lidé ocení možnost dobít si elektromobil za pár minut. V první fázi s ČEZ osadíme stojany ve Velké Úpě, Zásmukách a kolem dálnice D11 v Hodkovicích nad Mohelkou, Liberci a Mnichově Hradišti. Pokud se stojany v provozu osvědčí, mohly by se stát součástí služeb řidičům i na dalších našich čerpacích stanicích.“ Řidič a spolucestující se mohou během cesty zastavit na čerpací stanic, občerstvit se a během toho u stojanu o výkonu 180 kW doplní většinu kapacity baterie elektromobilu. Během cca 10 minut je tak elektromobil připraven urazit zhruba 150 kilometrů, což v praxi představuje cestu z Liberce do Chomutova či do České Třebové.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze