Nabíjíme elektromobil: rychlonabíjecí stanice ČEZ

Nabíjíme elektromobil: rychlonabíjecí stanice ČEZ
  • K dispozici je standard CHAdeMO, Combo i Mennekes
  • Nabijete tak zde všechny elektromobily
  • V případě vozu značky Tesla budete potřebovat redukci na CHAdeMO

V minulém díle našeho seriálu jsme si popsali postup, jak nabíjet na rychlonabíjecí stanici PRE. Ta ovšem není jediná, která nabízí rychlonabíjecí standardy, a tak se dnes podíváme na stanici jinou. Konkrétně na tu od skupiny ČEZ.

Ihned na začátek si řekneme, že pro nabíjení na této stanici budete potřebovat čip. Jak ho zařídit, to si můžete přečíst v našem seriálu. Nabíjecí stanice ČEZ nabízejí oba rychlonabíjecí standardy, tedy CHAdeMO pro japonská auta a Combo pro ta ostatní, jako je například Test Volkswagen e-Golf – Prosím ticho!, Test BMW i3 – Elektrická městská zábava a další. Zmíněné elektromobily nabijete na 80 procent za 30 minut. V případě vozů značky Tesla to může být i více než hodinu. Využít však musíte redukci na CHAdeMO. Na stanici nechybí ani pomalejší standard Mennekes. Kabel si však musíte vozit s sebou. Využijete ho, pokud na nabíjecí stanici někdo nabíjí. Rychlonabíjecí standard a nabíjení přes Mennekes stanice zvládne zároveň. Naopak nabíjet zároveň skrz CHAdeMO a Combo nelze. Pro přesný postup, jak si počínat při nabíjení, si pusťte našeho instruktážní video.

Rychlonabíjecí stanice ČEZ – nabíjíme elektromobil

Ve zkratce vše funguje tak, že pro identifikaci budete muset přiložit čip na vyhrazené místo, poté zapojit kabel do elektromobilu a vybrat nabíjecí standard – a můžete nabíjet. Na displeji stanice vidíte všechny instrukce, které jsou samozřejmě v češtině. Na displeji nechybí ani informace o tom, jak dlouho budete ještě nabíjet a kolik kilowatthodin jste již nabili. Nemusíte se bát, že by vám kabel někdo ukradl nebo jen z legrace vypojil, neboť při nabíjení se kabel uzamkne.

Jakmile je nabíjení u konce, pak je postup prakticky totožný, jen v opačném gardu. Zmáčknete na displeji stanice tlačítko STOP, poté jste vyzváni k identifikaci a jakmile vše provedete, nabíjení se ukončí. Kabel uklidíte zpět do stanice, popřípadě Mennekes sbalíte do kufru, a můžete vyrazit.

Před odjezdem jen stačí proceduru ukončit na dotykovém displeji na stanici. Protože je nabíjecí kabel v autě zamknutý, nezapomeňte stisknout tlačítko pro odemknutí dveří pro jeho uvolnění, a to i když je auto už odemčeno. Pak jen stačí vysunout nabíjecí konektor, vrátit ho zpět, popřípadě Mennekes vytáhnout i ze stanice, naložit a můžete vyrazit.