ČEZ buduje na čerpacích stanicích Benzina další rychlonabíječky

2
ČEZ buduje na čerpacích stanicích Benzina další rychlonabíječky
  • Instalaci zajišťuje Elektromobilita Skupiny ČEZ
  • Nově byly otevřeny rychlonabíjecí stojany v Ostravě, Plzni a Hradci nad Svitavou

Největší řetězec čerpacích stanic Benzina, který patří do rafinérské a petrochemické skupiny Unipetrol, postupně rozšiřuje svou nabídku o možnost rychlého dobití elektromobilů. Ve spolupráci s Elektromobilitou Skupiny ČEZ začal vybavovat své čerpací stanice rychlodobíjecími stojany umožňujícími většině elektromobilů dobít 80 % kapacity baterií za cca 20–30 minut. Loni v létě byla v rámci tohoto projektu instalována první dvojice rychlodobíjecích stojanů na čerpací stanici v Rousínově u Vyškova u dálnice D1. Nyní byly zprovozněny další rychlodobíjecí stojany v areálech čerpacích stanic v Ostravě-Zábřehu (poblíž sjezdu z D1), v Plzni-Borských polích (u nájezdu k I/27 na Klatovy) a v Hradci nad Svitavou (cca v půli cesty mezi Hradcem Králové a Olomoucí, poblíž budoucí dálnice D35). Počátek vzájemné spolupráce společností Unipetrol a ČEZ se datuje do roku 2014, kdy ČEZ instaloval rychlodobíjecí stojan na čerpací stanici Benzina ve Vrchlabí v rámci Smart regionu Vrchlabí.

ČEZ, dálnice D1, exit č.216-Rousínov, Čerpací stanice Benzina

Na čerpacích stanicích Benzina chceme nabízet co nejširší portfolio produktů a služeb. Vedle tradičních paliv poskytujeme také alternativní paliva LPG a CNG a postupně svou nabídku rozšiřujeme také o elektrickou energii. Ve spolupráci s ČEZ plánujeme postupnou instalaci dobíjecích stanic na desítkách lokalit čerpacích stanic sítě Benzina ležících na exponovaných místech – ve městech, na dálnicích a na silnicích první třídy,“ řekl Tomasz Wiatrak, místopředseda představenstva skupiny Unipetrol zodpovědný za maloobchod.

ČEZ vybrané lokality plánuje vybavit rychlonabíjecími stojany v horizontu následujících dvou let. „Naše společnost je provozovatelem největší tuzemské veřejné dobíjecí sítě se 140 stanicemi, z toho osmdesátkou rychlodobíjecích zařízení. Benzina je zase jedničkou na trhu čerpacích stanic, jejichž areály s potřebným zázemím jsou přirozenými místy pro dobíjení elektromobilů. Vzájemná spolupráce se sítí Benzina i možnost spolufinancování z evropských prostředků nám pomáhají výstavbu sítě rychlodobíjecích stanic výrazně urychlit,“ uvedl Pavel Cyrani, ředitel divize obchod a strategie ČEZ.

Diskuze ke článku
Pavel
Co z toho, když bez čipu nebo telefonu s datovým tarifem si tam nenabijete. Ceny raděj nezmiňuju...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze