České Budějovice hlásí novou rychlonabíjecí stanici

1
České Budějovice hlásí novou rychlonabíjecí stanici
  • Rychlonabíjecí stanice se nachází u čerpací stanice Benzina
  • K dispozici je standard CCS Combo, CHAdeMO i Mennekes
  • Směrem do Českých Budějovic můžete nabíjet i v Písku u pobočky McDonald's

Unipetrol pokračuje v rozšiřování počtu lokalit sítě čerpacích stanic Benzina, které vedle klasických pohonných hmot nabízejí řidičům také elektrickou energii z rychlodobíjecích stanic. Dalším krajským městem, které řidiči elektromobilů najdou na mapě veřejných rychlodobíjecích stanic Skupiny ČEZ, jsou České Budějovice. Kompletní informace už najdete v naší mapě nabíjecích stanic.

Největší řetězec čerpacích stanic Benzina, který patří do rafinérské a petrochemické skupiny Unipetrol, postupně rozšiřuje svou nabídku o možnost rychlého dobití elektromobilů. Ve spolupráci s Elektromobilitou Skupiny ČEZ začal vybavovat své čerpací stanice rychlodobíjecími stojany umožňujícími většině elektromobilů dobít 80 % kapacity baterií za cca 20 až 30 minut. Nová rychlodobíjecí stanice je nyní řidičům k dispozici v areálu čerpací stanice Benzina v Nádražní ulici v Českých Budějovicích.

Na čerpacích stanicích Benzina chceme nabízet co nejširší portfolio produktů a služeb. Vedle tradičních paliv poskytujeme alternativní paliva LPG i CNG a postupně svou nabídku rozšiřujeme také o elektrickou energii. Ve spolupráci s ČEZ plánujeme postupnou instalaci dobíjecích stanic na desítkách lokalit čerpacích stanic sítě Benzina ležících na exponovaných místech: ve městech, na dálnicích a na silnicích první třídy,“ řekl Tomasz Wiatrak, místopředseda představenstva skupiny Unipetrol zodpovědný za maloobchod.

ČEZ vybrané lokality plánuje vybavit rychlonabíjecími stojany v horizontu dvou let. „Provozujeme největší tuzemskou síť s více než 140 veřejnými dobíjecími stanicemi, z toho je přes osmdesát rychlodobíjecích zařízení. Rychlý rozvoj elektromobility v České republice si v příštích letech vyžádá instalaci stovek dobíjecích bodů. Spolupráce s Benzinou nám pomáhá výstavbu sítě výrazně urychlit,“ uvedl Pavel Cyrani, ředitel divize obchod a strategie ČEZ.

Rychlodobíjecí stojany ABB jsou vybaveny DC konektory s nabíjecími standardy CHAdeMO a CCS a disponují výkonem až 50 kW. Součástí nabídky dobíjecí stanice je také AC nabíjení se standardním konektorem Mennekes, který umožňuje nabíjení výkonem až 22 kW. Na šesti lokalitách Benzina po celé ČR je nyní v provozu celkem sedm rychlodobíjecích stanic ČEZ. Unipetrol a ČEZ společně instalovaly do první dvojice rychlodobíjecích stojanů na čerpací stanici Benzina v Rousínově u Vyškova poblíž dálnice D1. Následovalo osazení areálů v Ostravě-Zábřehu (poblíž sjezdu z D1), v Plzni-Borských polích (u D5) a v Hradci nad Svitavou (cca v půli cesty mezi Hradcem Králové a Olomoucí, poblíž budoucí dálnice D35). Počátek vzájemné spolupráce společností Unipetrol a ČEZ se datuje do roku 2014, kdy ČEZ instaloval rychlodobíjecí stojan na čerpací stanici Benzina ve Vrchlabí v rámci tzv. Smart regionu Vrchlabí.

Premiéru na území Jihočeského kraje zažily rychlodobíjecí stanice v dresu ČEZ loni v srpnu, kdy v Písku na parkovišti areálu McDonald´s v Hradišťské ulici začala fungovat hned dvojice těchto stojanů.

Diskuze ke článku
Carlos
"Rychlý rozvoj elektromobility v ČR si v příštích letech vyžádá instalaci stovek dobíjecích bodů"

já bych řekl, že spíše tisíce !!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze