Jak nabít elektromobil u rychlonabíjecí stanice ČEZ?

1
Jak nabít elektromobil u rychlonabíjecí stanice ČEZ?
Fotografie: fdrive.cz
  • K dispozici jsou standardy CHAdeMO, Combo i Mennekes
  • Nabijete zde tudíž všechny možné elektromobily
  • K nabíjení budete potřebovat čip skupiny ČEZ nebo aplikaci Polyfazer Direct
  • V případě vozu značky Tesla budete potřebovat redukci na CHAdeMO

Pokud máte prázdnou baterii elektromobilu a potřebujete rychle nabít a zase jet dál, pak vám nezbývá nic jiného než najít nabíjecí stanici, a to ideálně tu rychlonabíjecí, abyste nemuseli ztrácet drahocenný čas. Rychlonabíjecí stanice většinu elektromobilů nabije do 80 procent za zhruba půl hodiny. V případě modelů s větší baterii, jako je třeba Audi e-tron, to trvá o něco déle.

Nabíjíme elektromobil: rychlonabíjecí stanice ČEZ

Vybrat si můžete hned z několika nabíjecích stanic. Dnes se podíváme na to, jak nabíjet na rychlonabíjecích stanicích od společnosti ČEZ. Ty mají vždy dva kabely pro rychlonabíjení s výkonem až 50 kW s rozdílnou koncovkou dle typu vašeho vozu. Většina elektromobilů včetně těch od Volkswagenu, BMW, Jaguaru nebo Hyundai má konektor CCS Combo. Druhým konektorem je pak CHAdeMO, který používá například Nissan a Kia. Skrze redukci můžete přes CHAdeMO rychle dobíjet i Teslu. Pamatujte na to, že když se rychle nabíjí jedno auto, nemůžete se zároveň nabíjet rychle to druhé, a to ani přes jiný kabel. Můžete ale druhý kabel do auta připojit a ověřit se čipem na stanici, která nabíjení zahájí, hned jak se druhé auto dobije.

Celý postup, jak nabíjení zahájit i ukončit a co vše vás může překvapit, se dozvíte z našeho videa.

Diskuze ke článku
Anonym
Pokud se u auta vybije baterka na dálkovém ovladači, nebo bude poškozený ovladač, asi nepůjde vytáhnout kabel ze zásuvky a tedy s autem nepůjde odjet. Je nějaké jiné řešení ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze