Ledy se v Česku konečně hýbou. Chystá se další podpora státu pro elektromobily

1
Ledy se v Česku konečně hýbou. Chystá se další podpora státu pro elektromobily
  • Ministerstvo dopravy chce investovat do vybudování páteřní sítě dobíjecích stanic
  • Z evropských prostředků na tento účel vyčlenilo 130 milionů
  • Další plánované výhody by se měly týkat bezplatných dálničních známek

Od dubna příštího roku mohou vlastníci elektromobilů a nejekologičtějších hybridních vozů zažádat o novou poznávací značku. Ta jim do budoucna přinese výhody. Už teď mohou řidiči elektromobilů zdarma zaparkovat v pražských zónách placeného stání. Zájemci o parkování zdarma si však musí vyřídit parkovací kartu a zaplatit správní poplatek ve výši 100 korun. Elektromobily jsou rovněž osvobozeny od placení silniční daně.

Další plánované výhody by se měly týkat bezplatných dálničních známek nebo možnosti používání pruhů vyhrazených pro autobusy. Zvýhodnění elektrických a hybridních vozů je běžný trend v zemích západní Evropy. Nejdál to prozatím dotáhlo Norsko, které svými kroky docílilo opačného efektu − ekologických aut tam jezdí tolik, že tyto výhody tamní úřady pomalu přehodnocují.

O nové poznávací značky v Česku bude možné žádat od dubna příštího roku. Nová značka bude určena nejen pro elektromobily, ale i pro auta na vodík a hybridní vozy, které produkují maximálně 50 gramů oxidu uhličitého na kilometr. Podle poslance Martina Kolovratníka (ANO), který nové SPZ pro elektromobily do novely zákona prosadil, mají nové značky poskytnout do budoucna prostor ministerstvu dopravy, krajům a obcím, aby si samy určily, jaká zvýhodnění majitelům ekologických vozů poskytnou. „Pokud se například města rozhodnou, že budou chtít pustit do měst pouze elektromobily a ekologická hybridní auta, nové poznávací značky jim umožní snadnou kontrolu. Systém bude jednodušší i pro řidiče,“ dodává Kolovratník.

Za první pololetí tohoto roku se prodalo 483 nových elektromobilů. Zvýšit prodeje ekologických aut na elektřinu mají pomoci právě nová zvýhodnění. „Plán do budoucna počítá s tím, že by uživatelé elektrických vozidel byli osvobozeni od placení dálničních poplatků a že by mohli například využívat vyhrazené jízdní pruhy ve městech,“ popisuje mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková. Ministerstvo chce také investovat do vybudování páteřní sítě dobíjecích stanic. Z evropských prostředků na tento účel vyčlenilo až 130 milionů korun. Do roku 2020 tak má vzniknout celkem 500 rychlodobíjecích stanic.

Diskuze ke článku
Carlos
o jízdě EV po dalnicich bez známky se píše cca 1.5 roku, stejně tak o jízdě ve vyhrazených pruzích pro MHD a přihlášení do registru vozidel zdarma (dnes 800 Kč) dodnes nic z toho neplatí
o speciálních RZ se ještě v červnu psalo že budou na podzim 2018...teď nově info že až v dubnu 2019...z toho vyplývá že se žádné ledy nehýbou ale vše zůstává při starém :(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze