Dotace na elektromobily letos v Česku budou. Víme kolik a kdy startují

aktualizováno
25
Dotace na elektromobily letos v Česku budou. Víme kolik a kdy startují
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Dotační výzva bude vypsána v lednu nebo maximálně v únoru 2022
  • Výše podpory bude mezi 40 % až 60 % v závislosti na velikosti podniku

Ministerstvo průmyslu a obchodu chystá rekordní dotační výzvu v oblasti podpory čisté mobility financované z Národního plánu obnovy. Tato výzva se bude týkat finanční podpory pro pořízení elektromobilu, vodíkového vozidla nebo cargo kola pro podnikatele sídlící v České republice.

Ze samotných podkladů dostupných na webu Národního plánu obnovy lze zjistit, že pro tuto výzvu by mělo být alokováno až 940 milionů Kč. V komponentě na rozvoj čisté mobility se z této částky má podpořit nákup 3 525 elektromobilů, 30 vodíkových osobních vozidel a 1 000 cargo e-kol pro podnikatele. Komplikací pro další roky v rozvoji elektromobility může být i to, že finanční částka je plánována pro vyčerpání až do konce roku 2025.

Na dotaz redakce o vypsání dotace na pořízení elektromobilu do firemní flotily směrem k tiskovému oddělení Ministerstva průmyslu a obchodu nám byly mluvčím Markem Vošahlíkem sděleny podmínky dotace, výše podpory i očekávaný termín začátku dotace následovně: „Vypsání výzev z NPO na pořízení elektromobilů se předpokládá v lednu, maximálně únoru letošního roku. Koncem letošního roku lze předpokládat vyhlášení výzev na podporu elektromobility v programu OP TAK, kde bude podpora formou finančních nástrojů.

Podmínky dotace pro elektromobily:

  • Žádat budou moci podnikatelé s dvouletou historií podnikající na území celé ČR.
  • Žádosti o podporu bude možné podávat v systému MS2014+.
  • Výše podpory bude poskytována v závislosti na velikosti podniku.
  • V rámci výzvy nebude podporována zemědělská prvovýroba a oblast lesnictví.
  • Pro běžné motoristy, tzn. fyzické osoby nepodnikající podpora na pořízení elektromobilů není.

Výše podpory pro pořízení elektromobilu:

  • 40 % pro VP typu mid caps.
  • 50 % pro SP.
  • 60 % pro malé podniky z rozdílu ceny mezi elektromobilem a vozidlem se spalovacím motorem.
Diskuze ke článku
Dini Dini
Dini Dini
No já nevím...koupím si EV za 1100bez daně a dostanu na to 200k. Z miliionu mě bude tak 60tis stát administrace, za 40k na tom strávím času a dalších poplatků. Dostanu teda 100k na auto, který musí vzadu vozit samolepku EU, musím ho vlastnit 5 let, nesmím ho používat pro soukr účely a já nevím co ještě dalšího. To je snad lepší si kopuit předváděčku...
Tom ReBlack
Tom ReBlack
"Z miliionu mě bude tak 60tis stát administrace, za 40k na tom strávím času a dalších poplatků."

- to jste tak neefektivní a i kdyby co je lepší a) koupit auto a nedostat nic a nebo koupit auto a dostat 200 tisíc?

- 5 let je běžná doba na odpis a záruka je obvykle na delší dobu(v závislosti na počtu ujetých km) a celková úspora i za méně návštěv servisu ¨+ časová úspora i na STK

- Jasně předváděcí vůz může mít velmi zajímavou cenovku i pro fyzické osoby
David Sklennar
David Sklennar
No ono to je ještě horší .... minulá dotace spočívala v dotaci na účetní ztrátu !!! A to bude to samé. Není to tak, že bych si koupil BMW i3 za 1,2mkč a stát mi to zadotoval 700.000kč jako v německu. Zadotuje pouze účetní tabulkovou ztrátu, která třeba bude 600.000kč a to zadotují až 60%. A samozřejmě je s tím práce a nikdo, kdo si to nenechá udělat odbornou firmou nemá šanci to dostat ... a za to se taky platí ... Mám sám i3 120 na operák za 10t měsíčně a to mi dává větší smysl.
Pavel Pospíšil
Pavel Pospíšil
No, já mám akumulační kamna 8 KW a když je mám v zimě zapnutá, je to dost znát na platbě za elektřinu. Dobíjení auta nemůže být výhodnější, všichni dodavatelé zdražují elektřinu, tak budeme kvůli elektromobilům mít doma zimu?? Rychlonabíječka auta vezme i 220 KW, uvědomuje si vůbec někdo, co to dělá v síti?? Kdo vykoupí starší elektromobily? Je ekologické a ekonomické auto za 8 let odepsat? (odpis ročně okolo 100000 kč) Ekologické je naopak nevyhazovat zánovní věci. Kdo má elektroauto uvažuje po třech - pěti letech o novém, ale je to ekologické?? Je to strašné, auto není mobil, krerý se po třech letech vyhodí. Hlavně, že Musk letí za tyto ekologické peníze do vesmíru na výlet, to nikomu nevadí?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze