Víme, kdy budou v Česku dotace na elektromobily a dobíjecí stanice

9
Víme, kdy budou v Česku dotace na elektromobily a dobíjecí stanice
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Dotace budou na auta a nabíjecí stanice
  • Firmy budou získávat dotaci z Národního plánu obnovy
  • Majitelé nemovitostí si koupí dobíjecí wallbox z dotace Nová zelená úsporám

Ministr dopravy a průmyslu a obchodu ČR, Karel Havlíček, každý čtvrtek odpovídá na položené dotazy na YouTube. Jeden dotaz byl položen přímo na naše oblíbené téma, kterým je podpora rozvoje elektromobility ze strany státu v České republice.

Dotaz diváka: Kdy se očekává spuštění dotací z EU na elektromobilitu pro obce a firmy v rámci MPO. Ve firmě bychom měli zájem o elektromobily a dobíjecí stanice.

„V každém případě firmy budou mít celou řadu programů, jak tedy pro dobíjecí stanice, tak pro další části infrastruktury. Tato část bude spuštěna v příštím roce. Budeme to vypisovat z vícero zdrojů a v každém případě už se nebude jednat o program OPPIK, který dojíždí, ale bude to nový program OTAK a bude to z Národního plánu obnovy. Takže očekávejte, že v příštím roce začneme.“

Národní plán obnovy počítá s dotacemi nejen pro firmy

V podkladech Národního plánu obnovy se pak můžeme dočíst dost zásadní informace. Na budování neveřejné dobíjecí infrastruktury ve firmách budou moci podnikatelé žádat o dotaci mezi roky 2022 až 2026 u Ministerstva průmyslu a obchodu, kde je pro tuto část vyčleněno 300 milionů Kč a má se za tu dobu postavit až 1 940 nových dobíjecích bodů. Kromě nabíjení bude pro podnikatele a dopravce připravena i dotace na pořízení až 4 555 vozidel na alternativní paliva v celkové částce 990 milionů Kč. Dalších až 1 485 elektromobilů a až 200 neveřejných dobíjecích bodů si budou moci koupit obce, kraje, státní správa a jim podřízené organizace. Praha pak z tohoto fondu získá 20 bateriových trolejbusů, 20 nízkopodlažních tramvají, 52 nabíjecích bodů pro elektrobusy a bateriové trolejbusy a 10 km dynamického dobíjení v celkové hodnotě 2,9 miliardy Kč. Dokončeno v Praze má být v roce 2026.

Nová zelená úsporám podpoří dobíjecí stanice v domácnostech

Kromě Národního plánu obnovy se v září tohoto roku má spustit pokračování dotačního programu Nová zelená úsporám pro majitele nemovitostí u nás, kde je připravena výzva pro instalaci domácí nabíjecí stanice s řízeným odběrem elektřiny pro dobíjení (wallbox). V rámci této dotace si budou moci vlastníci obytných domů, sdružení vlastníků bytů i firmy budující dobíjecí infrastrukturu nechat instalovat až 2 880 dobíjecích bodů, kdy jednotlivá podpora je až 30 tis Kč na jeden neveřejný dobíjecí bod. Podporovaná dobíjecí stanice pak nesmí být určena pro veřejnost či komerční provoz a může být umístěna uvnitř domu (například garáž) nebo na pozemku u domu ve vlastnictví žadatele. Ukončení dotačního titulu je plánováno v roce 2026 nebo do vyčerpání částky 144 milionů Kč.

Diskuze ke článku
Pavel Malina
Pavel Malina
By mě fakt zajímalo, jaký má smysl dotovat neveřejné dobíjecí body a dokonce přímo zakazovat, aby ty nabíječky byly přístupné všem. To by snad mělo být přesně naopak.

Myslím, že Havlíček a celý Agrofert spíš se snaží elektromobilitu zničit a chtějí dotovat 200x míň efektivní řepku a biopaliva donekonečna.
Milan Dupal
Milan Dupal
Dotace, dotace dotace. Blázni se radují...
Reny501
Reny501
Debilismus už i u nás.
Stanislav Vondraš
Stanislav Vondraš
To bude zase výhoda. U FVE po dlouhém úřednickém martyriu se získáním a připsáním dotace přijde z ministerstva přípis podepsat 10 let neomezeného vstupu do domu kontrole, nebo vrátit dotaci.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze