Známe podrobnosti k dotacím na pořízení firemního elektromobilu

Známe podrobnosti k dotacím na pořízení firemního elektromobilu
Fotografie: Škoda Auto
  • Výzva na pořízení bude vyhlášena koncem roku 2023
  • Budou o ni moci žádat všichni podnikatelé, i ti z Prahy
  • Dotace bude směřována na pořízení 4 555 bezemisních vozidel

Ministerstvo průmyslu a obchodu dle nám dostupných informací usilovně finišuje nově chystanou výzvu k pořízení bezemisních firemních vozidel a firemních neveřejných nabíjecích míst. Celkem je pro tuto kombinovanou výzvu plánován rozpočet financovaný z Národního plánu obnovy, tedy z evropských peněz, ve výši 2 miliard Kč. Celkem 1,7 miliardy Kč půjde na podporu nákupu až 4 555 bezemisních vozidel a 500 cargo elektrokol, zbývajících 300 milionů Kč pak na pořízení firemních neveřejných wallboxů.

Ministerstvo výzvu vyhlásí formou záruk prostřednictvím Národní rozvojové banky (NRB), což znamená to, že malé a střední podniky dostanou výhodnější úvěrové smlouvy od leasingových společností. Zároveň však bude tento produkt kombinován s finančním příspěvkem, který bude možné získat po splnění programových podmínek dotace. O dotaci na nákup nového firemního elektromobilu nebo vozidla na vodík budou moci žádat všichni podnikatelé, tedy i ti se sídlem podnikání v metropoli, což dříve nešlo. Ovšem pořízení nabíjecí stanice bude podmíněno nákupem bezemisního vozidla, takže samotnou nabíjecí stanici si již do firmy z dotace nekoupíte.

Z těchto zjištěných dat se dá odhadnout, že dotace na pořízení jednoho bezemisního vozidla se bude pohybovat okolo 300 tisíc Kč. Další podmínky jsou však stále v přípravě. Hovoří se o tom, že podnik, který bude žádat o dotaci, bude muset mít nějaké prověřené stáří a pořízený elektromobil či vozidlo na vodík nebude možné po určitou dobu prodat či převést na jiného majitele. Ovšem doba zatím stanovena není. Ovšem co se již podařilo zjistit, to je termín spuštění, ten by měl být v posledních třech měsících roku 2023, tedy přesně v období plánu obnovy části vozových parků firem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze