Takřka pětina firem v Česku chce elektromobily

Takřka pětina firem v Česku chce elektromobily
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • 6 % malých a středních podniků používá ve firmě elektromobil
  • 17 % podniků hodlá nakoupit do firmy nový elektromobil

Šest procent malých a středních firem a podnikatelů v Česku nyní při své činnosti využívá auta s elektrickým motorem. A dalších více než 17 procent z nich je hodlá do svého vozového parku zařadit, vyplývá z aktuálního průzkumu ČSOB Index očekávání firem.

„Z výsledků je dobře patrné, že téma elektromobility řeší již každá čtvrtá firma v segmentu SME v České republice, což bylo donedávna těžko představitelné. Jsme rádi, že si firmy stále více uvědomují důležitost tématu ochrany přírody a klimatu. Skupina ČSOB je lídrem v oblasti udržitelnosti a aktivně podporuje podnikání, které pomáhá k dekarbonizaci a je přívětivé k životnímu prostředí. Proto zájemcům o auta s alternativními pohony vycházíme vstříc atraktivní nabídkou z dílny ČSOB Leasingu. Loni jsme financovali 299 vozů na čistou energii, což znamená meziroční růst o 4,2 procenta a čísla za první kvartál 2023 potvrzují další růstový trend,“ uvádí Pavel Prokop, výkonný ředitel Firemního bankovnictví ČSOB.

Nejsilnější zájem o elektromobilitu projevují firmy a živnostníci s obratem do tří milionů korun, mezi nimiž počítá s nákupem přes 19 procent. U podniků s tržbami nad 40 milionů korun je to necelých 13 procent. „Já sama jezdím v hybridním vozidle a v areálu máme také elektrovozítka. Fandím tomu,“ svěřuje se Jana Kašparová, majitelka společnosti Velkolosinské pralinky. „Letos nainstalujeme fotovoltaiku a příští rok budeme vyměňovat auta,“ přidává se Jana Fišerová z firmy Family Bakery.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze