Stát připravuje dotace pro nákup elektromobilů

18
Stát připravuje dotace pro nákup elektromobilů
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Dotace na pořízení bezemisních vozidel se rozdělí na dvě vlny
  • První vlna bude pro státní sektor a neziskové organizace
  • Druhá bude směřovat na podnikatelský sektor

Na konferenci Čistá mobilita, která se v těchto dnech koná, byl ze strany zástupců Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva práce a sociálních věcí představen projekt chystaných dotačních titulů pro podporu ekologizace vozového parku nejen ve státním či neziskovém sektoru, ale i ve vztahu k podnikatelskému sektoru.

Státní sektor a neziskové organizace

Pro stát je již první dotační titul vyhlášen na portálu Ministerstva práce a sociálních věcí od 12. května 2023. Tento dotační titul v celkové výši 228 milionů Kč je vypsán na podporu projektů zaměřených na nákup vozidel pro ambulantní a terénní formu poskytovatelů služeb sociálního poradenství, sociální prevence a sociální péče. Částka je rozdělena v poměru 120,8 milionů Kč na nákup plug-in hybridů a 107,2 milionů Kč na nákup čistých elektromobilů.

Ministerstvo životního prostředí má spuštěný dotační výzvu č. 3/2022 s názvem Ekomobilita, která je primárně určena pro obce a kraje. Díky ní si mohou pořídit elektromobil s dotací až 200 tisíc Kč nebo vozidlo na vodík s dotací až 500 tisíc Kč.

Podnikatelský sektor

A teď asi ten nejdůležitější bod celého programu. Z národního plánu obnovy se bude postupně uvolňovat několik dotačních výzev na nákup různých ekologických forem, které podporují bezemisní provoz. Prvním je cílená dotace pro pražský dopravní podnik ve výši 2,9 miliardy Kč, kde díky této dotaci bude moci dále investovat například do nákupu bezemisních autobusů a trolejbusů. Necelých 145 milionů Kč je stále připraveno v dotačním titulu Nová zelená úsporám pro dobíjecí stanice u nemovitostí.

Tou hlavní informací je však to, že se formuje zcela nová podpora nákupu bezemisního vozidla formou bankovní záruky od Národní rozvojové banky, která bude kombinovaná s dotační složkou státu. Podpora by měla být v režimu de minimis, což znamená, že celková poskytnutá podpora (všechny dotace dohromady) v tomto režimu na jeden subjekt nesmí překročit 200 tisíc eur (4,7 milionu Kč) za poslední tři roky a DPH nebude uznatelným výdajem. Žádat o tuto podporu budou moci však všechny podniky starší minimálně 24 měsíců. Nebude tu platit jakékoliv regionální omezení, tedy na tento program dosáhnou i společnosti z Prahy. Aby těch podmínek nebylo málo, tak ještě jedna. Auto jako firma nesmíte převést ani prodat po dobu 12 měsíců od zápisu vozidla do registru vozidel.

Diskuze ke článku
SonicWawes
SonicWawes
Pro firmy bych zrovna Plug-in-Hybridy nedotovol ani korunou. Je to veřejný podvod, který vidím u spousty firem. Ty auta nikdy nenabíjejí, jen čepují benzín. Leda jim dát podmínku na provoz, že musí dokazovat, že to dobíjejí.
Ivo Janáček
Ivo Janáček
Tak to je průšvih, vyhozené miliardy...
Vilém Rouš
Vilém Rouš
Lidé ve středním věku nemají vyhlídku na důchod, válka v Evropě na spadnutí, inflace jak kráva a z eráru budou penízky na elektrokřápy pro smetánku a známé ze státní správy a neziskovek.

A tak se párkrát v historii národa českého stalo, že elity se odtrhly od reality a ti, co je živili je rituálem defenestrace provedli.
Martin Lacina
Martin Lacina
Naposledy upraveno: 21. 5. 2023 06:17
Vsechny dotace jsou zlo, ktere deformuje trh a meli by se zrusit. Zejmena pak ty na fosilni paliva…!

https (://) oenergetice (. cz) /rychle-zpravy/iea-globalni-dotace-do-fosilnich-paliv-dosahly-loni-bilionu-dolaru

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze