Navyšte dotační program na rozvoj elektromobility v ČR, navrhuje ČFA

2
Navyšte dotační program na rozvoj elektromobility v ČR, navrhuje ČFA
Fotografie: Tesla Motors
  • Česká fotovoltaická asociace považuje za klíčové podpořit nákup elektromobilů pro podnikatele, neboť právě to podle jejího názoru výrazně pomůže následnému rozšíření elektromobility mezi celou populaci
  • Dotace byly předčasně vyčerpány minulý týden

Česká fotovoltaická asociace (ČFA) poslala Vládě České republiky, Ministerstvu průmyslu a obchodu a Národní rozvojové bance otevřený dopis, v němž požaduje navýšení dotačního programu na rozvoj elektromobily v České republice. Kromě jiného se v něm lze dočíst následující: „Česká fotovoltaická asociace nesouhlasí s 15měsíčním předčasným ukončením dotačního programu Národního programu obnovy (NPO) pod názvem Elektromobilita (záruka) z března 2024 z důvodu vyčerpání přidělených peněžních prostředků. Vyčerpání přidělené alokace po cca jedné čtvrtině běhu dotačního programu považujeme za chybně nastavené a bylo by zapotřebí to napravit.


Zprávu o vyčerpání dotací na elektromobily v ČR jsme přitom přinesli přesně před týdnem, kdy Národní rozvojová banka (NRB) informovala o tom, že alokované zdroje pro program Záruka Elektromobilita jsou vyčerpány. „Měli bychom využít současnou situaci na poptávkovém trhu a ještě více rozšiřovat elektromobily na českém automobilovém trhu, aby se Česká republika mohla stát uznávaným výrobcem elektromobilů a komponentů do nich. Vždyť právě automobilový průmysl byl dlouho chloubou našeho státu. Nejednalo se však o automobilový průmysl založený na spalovacích motorech, ale o automobilový průmysl založený na českém vývoji a vědě. Využijme tedy českou vědu a inovace v automobilovém průmyslu pro rozvoj elektromobility u nás i v celé Evropské unii. Jsme pro Vás připraveni jako odborný partner v oblasti obnovitelných zdrojů k dalším konzultacím a jednáním ohledně rozvoje obnovitelných zdrojů energie v České republice,“ uvádí jako argument k podpoře elektromobility v ČR zástupci ČFA v otevřeném dopise.

Podle ČFA je klíčové podpořit nákup elektromobilů pro podnikatele, neboť právě to podle jejího názoru výrazně pomůže následnému rozšíření elektromobility mezi celou populaci. Co myslíte, měly by se dotace na rozvoj elektromobility v ČR vrátit?