Stát spouští firemní dotace na nákup elektromobilů. Je tu ovšem háček

5
Stát spouští firemní dotace na nákup elektromobilů. Je tu ovšem háček
Fotografie: Ford
  • Dotační program Záruka Elektromobilita – I. výzva obsahuje celkem 1,95 miliardy korun
  • Financován bude z eurounijních peněz skrz Národní plán obnovy
  • Poběží od 1. 12. 2023 do 30. 9. 2025

Dotace na pořízení elektrického nebo vodíkového automobilu má pomoci zrychlit nárůst jejich tržního podílu, zejména v situaci, kdy stále reálně hrozí zrušení jedné z hlavních motivací k jejich pořízení, kterou je bezplatné pražské parkování na modrých zónách. Limitována je částkou 200 000 Kč na pořízení osobního vozidla a 300 000 Kč na náklaďák a má celou řadu podmínek. Hned ta první znamená odklon od dosavadní praxe; dotace totiž bude poskytnuta pouze při financování prostřednictvím úvěru od Národní rozvojové banky, která zároveň poskytne záruku až za 70 % cílové částky. Důvodem tohoto opatření je podle E15 snaha, aby se dotace přednostně dostaly k méně movitým firmám. Firma každopádně žádá o dotaci přímo u prodejců nebo leasingových společností a ta bude následně posouzena rozvojovou bankou.

Horní hranice hodnoty dotovaného osobního vozidla byla stanovena na 1,5 milionu korun, existuje však i dolní hranice. Ta není stanovena přesně, ale pohybuje se kolem půl milionu. Nákup užitkového vozidla je limitován cenou 2,5 milionu korun. Dotaci lze využít v rámci jedné firmy na libovolný počet vozidel, pokud celková výše podpory za tři roky nepřesáhne ekvivalent 200 000 eur, tedy podle aktuálního kurzu 4,9 milionu korun. Od této částky se ovšem odečítá podpora, která byla firmě vyplacena například během pandemického lockdownu. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) očekává o tuto dotaci značný zájem, protože má prý velmi benevolentní podmínky, pro něž bylo inspirací Polsko.

Součástí programu je i 300 milionů korun vyčleněných na podporu zřizování a výstavby dobíjecích stanic. Tam jsou limity následovné: na zřízení AC stanice lze získat až 50 tisíc korun, na DC stanici o výkonu do 40 kW pak sto tisíc. Výkonnější stanice mohou být zadotovány částkou až 150 000 Kč za každou z nich.

V prvních fázích budou dotace vypláceny z rozpočtu MPO, pokud se touto cestou prodá minimálně 4 555 aut, podá ministerstvo žádost o proplacení programu Evropské komisi.

Diskuze ke článku
Michal Čihák
Michal Čihák
Konečně. Na dotaci pro firmy čekám 2 roky.
mirek dupal
mirek dupal
Něco dobrého se vymyslí, ale hned to musí být znehodnoceno poviností úvěru
a ve vzduchu se vznášejícím strašákem konce parkování zdarma v Praze. To je motivace ... ani oblečená ani nahá
Daniel H
Daniel H
Dotace uznávám jen na věci jako je oprava památek které se nikdy nevyplatí opravit a jinak by byly nenávratně zničeny. I cyklostezku nebo parky bych pochopil. Ale dotace soukromým firmám jsou zlodějina, mor dnešní doby. A to nejsem mám vlastní společnost a zaměstnávám lidi. O dotaci jsem ale nikdy nežádal... Asi už jsem starý ale dnešní dobu chápu čím dál měně....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze