Dva čeští ministři budou jezdit na vodík

5
Dva čeští ministři budou jezdit na vodík
Fotografie: Toyota
  • Ministři práce a sociálních věcí plus životního prostředí budou sedlat Toyoty Mirai
  • Výhledově se počítá s rozšířením na další ministerstva a vládní úřady
  • Vozy byly pořízeny na operativní leasing

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) a ministr životního prostředí Petr Hladík ze stejné strany převzali od generálního ředitele Toyoty ČR Martina Pelešky dvě černé Toyoty Mirai Executive. Zejména ministr Jurečka je dlouhodobým podporovatelem vodíkové technologie a smyslem celé akce je vyjádřit podporu vlády budování vodíkového ekosystému. Podmínkou bylo otevření plnicí stanice v Praze na Barrandově, brzy se přidá další plnička v Litvínově. Tankovat vodík lze s určitými omezeními (není otevřeno non-stop a plní se nižším tlakem) také v Ostravě-Vítkovicích. Do roku 2030 však má podle národního plánu čisté mobility v Česku fungovat až 40 plnicích stanic.

Toyota Mirai druhé generace ujede na jednu zásobu vodíku zhruba 650 kilometrů a naplnění prázdných zásobníků trvá na stanici s dostatečným plnicím tlakem 3 až 5 minut. Elektromotor o výkonu 182 koní vůz pohání zcela bez lokálních emisí, jediným produktem reakce vodíku a kyslíku je vedle elektřiny jen čistá vodní pára. Český importér Toyoty si od této podpory a také výstavby sítě plniček slibuje navýšení prodejů vodíkových modelů na desítky ročně.

Technické parametry Toyota Mirai (2020)

Kompletní specifikace
Konstrukcesedan, 4 975 × 1 885 × 1 470 mm, 1 920 kg
PohonVodík, hnaná náprava: zadní
Výkon134 kW, 182 koní
NádržPalivo: ? l, CNG: 6 kg
SpotřebaKombinovaná: 0,8 l / 100 km
Cena od1 809 000 Kč
Diskuze ke článku
Kryštof Dostál
Kryštof Dostál
To jim teda nezávidim. To auto jsem viděl a je hrozný. Ty nádrže zabíraj tolik místa že zadní sedačky jsou spíš pro děti a kufr toho taky moc nepobere. A ještě je to velký jak kráva. Vodím je vhodný leda tak rpo kamiony jestli vůbec
Denys Khanzhyiev
Denys Khanzhyiev
Naposledy upraveno: 14. 6. 2023 16:02
Nejen para a elektrina a jeste teplo. Zhruba pulka energije reakce vodíku a kyslíku se ztraci v teple. Kolik pak stoji 1km jizdy ministru na vodik?
Z ceho se vyrabi ten vodik?
Josef L
Josef L
Schvaluji, všem vládním úředníkům dát pod zadek vodíkovou bombu :)))
Marek M.
Marek M.
Nebylo by levnější vzít na OL třeba Enyaq? A určitě by byly nižší náklady na km, ekologicky asi to samé a asi i jednodušší nabíjení než tankování vodíku vzhledem k počtu vodikovych stanic.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze