30 milionů Američanů by si koupilo jako další vůz elektromobil. Jsme připraveni?

30 milionů Američanů by si koupilo jako další vůz elektromobil. Jsme připraveni?
  • Každý sedmý Američan by preferoval u nového vozu elektrický pohon
  • Pro 70 procent občanů je důležitá úspora paliva

USA už neberou velké osmiválcové motory s obrovskými objemy. Podle AAA (Americká automobilová asociace) by každý sedmý Američan při nákupu nového vozu preferoval elektromobil. Když vezmeme v potaz aktuální číslo majitelů aut v Americe, dostáváme se k prodeji třiceti milionů elektromobilů.

Americká asociace díky studii zjistila, že zvyšování dojezdu, zlevňování a rozrůstající se infrastruktura měla za posledních pár let velký vliv na vnímání elektromobilů. Obyvatelé již z vozů s elektrickým pohonem nemají strach a jako druhé auto do rodiny si jej dokáží bez problému představit. Trend roste především u mladší generace, která je otevřena novým technologiím a myslí na životní prostředí. Podle asociace má na vnímání elektromobility velký vliv automobilka Tesla, která představila již řadu elektromobilů schopných konkurovat klasickým vozům ve všech ohledech.

Zpráva nás překvapila i proto, že ceny benzinu v USA za posledních pět let klesly zhruba o 40 centů za galon. Z celého souboru dotazovaných byla pro 70 procent důležitá úspora paliva, pro 50 procent bezpečnost, pro 48 procent značka a pro 34 procent nově použité technologie. Špatně si nevedly ani hybridy, pravděpodobně díky Toyotě a Lexusu – tyto dvě automobilky americký trh hybridy důsledně zásobují. Pro USA by plošné využívání elektromobilů nemusel být problém, většina Američanů totiž může svůj elektromobil nabíjet doma a nebude potřebovat tak rozsáhlou síť nabíjecích stanic. Například na českých sídlištích bychom se zatím do problémů dostali určitě.

Zdroje: carthrottle.com, thedrive.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze