Tesla se stala nejhodnotnějším výrobcem automobilů v USA

Tesla se stala nejhodnotnějším výrobcem automobilů v USA
Fotografie: tesla.com
  • Automobilka Elona Muska dosáhla hodnoty 50,887 miliardy dolarů
  • Tesla vyrobí ani ne desetinu vozů, co koncern General Motors

General Motors své impérium budovalo od roku 1908 a nyní má přes 200 tisíc zaměstnanců. I tak ale jednoho z největších výrobců automobilů původem z Detroitu předběhla Tesla, která se stala nejhodnotnější automobilkou ve Spojených státech. Hodnota společnosti Elona Muska dosáhla 50,887 miliardy dolarů (zhruba 1,3 bilionu Kč) a GM je aktuálně na částce 50,886 miliardy dolarů.

Chevrolet Bolt EV

Díky spekulacím analytiků akcie Tesly posílily v pondělí o 3,26 procenta a firma těsně předehnala americkou stálici GM. Tesla v prvním kvartálu dodala zákazníkům na 25 tisíc vozů. S celým trhem jistě zamává výroba Modelu 3, která se má spustit již v červenci. Automobilka se chystá vyrobit hned první měsíc tisíc kusů a postupně ukojit všech 400 tisíc předobjednávajících. Předchozí rok Elon Musk nestihl vyrobit ani plánovaných 80 tisíc vozů. V kontrastu s tím jde paradox, že jeho firma předehnala automobilku, která minulý rok vyrobila přes 10 milionů vozů, kam můžeme započítat i čistě elektrický Chevrolet Bolt.

Technické parametry Tesla Model 3 Long Range (E5)

Kompletní specifikace
Konstrukcesedan, 4 694 × 1 933 × 1 442 mm, 1 844 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon258 kW, 370 koní, točivý moment: 510 Nm
Baterie75 kWh (70 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 250 kW, palubní: 11 kW, konektory: Supercharger, CCS Combo, Mennekes
Spotřeba?, dojezd: 614 km
Cena od1 228 990 Kč

Do společnosti General Motors patří mimo jiné Chevrolet, Buick, Cadillac, GMC nebo australský Holden. Nedávno však koncern GM přišel o Opel, který odkoupilo PSA. Tesle naopak pomohlo spojení se společností SolarCity nebo výroba vlastních baterií. O tom, jestli je hodnota Tesly reálná, se dá debatovat, potenciál však jistě má a určitě se nejedná pouze o nafouklou bublinu.

Zdroj: thenextweb.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze